/IANOS: Δέκα νέες εκδηλώσεις, αυτή την εβδομάδα

IANOS: Δέκα νέες εκδηλώσεις, αυτή την εβδομάδα

Οι εκδηλώσεις αυτή την εβδομάδα από την Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS. 

Πρόκειται για:

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΤΑ ΔΑΚΡΥΑ ΣΤΕΡΕΨΑΝ» | ΘΟΔΩΡΗΣ ΔΕΥΤΟΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΧΑΡΤΙΝΗ ΠΟΛΗ

 

Την Δευτέρα 8 Απριλίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Θοδωρή Δεύτου, με τίτλο «Τα Δάκρυα Στέρεψαν». 

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Σοφία Βούλτεψη, Υφυπουργός Μετανάστευσης & Ασύλου

Μάκης Κιάμος, Πρόεδρος της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος , Δικηγόρος

Μηχάλης Σπέγγος, Πυρηνικός Φυσικός, Συγγραφέας

 

Την εκδήλωση συντονίζει η 

Γιούλη Τσακάλου, Δημοσιογράφος, Κριτικός Λογοτεχνίας

 

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει:

Ηλίας Γκογιάννος, Ηθοποιός

 

Παραδοσιακούς χορούς της Κύπρου θα χορέψουν χορευτές από τον σύλλογο ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΠΑΡΑΔΟΣΗ.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το αδιέξοδο ενός αντάρτη του Εμφυλίου, ένας έρωτας αναπάντεχος και μια αδερφική φιλία ανάμεσα σ’ έναν Ελληνοκύπριο και έναν Τουρκοκύπριο, τον Ευαγόρα και τον Μουράτ, που κράτησε μέχρι τέλους, συνθέτουν την ιστορία αυτή. Ο Ευαγόρας φεύγει για σπουδές στην Αθήνα και αφήνει πίσω του την όμορφη Κερύνεια και τους γελαστούς ανθρώπους της. Μια νέα φιλία γεννιέται στην Αθήνα, μέσα στη δίνη της κοινωνικοπολιτικής αναταραχής, αλλά και ένας απρόσμενος έρωτας που θα καθορίσει για πάντα τη ζωή του. Όταν επιστρέφει στην πατρίδα του, εντάσσεται στον αγώνα των Κυπρίων για απελευθέρωση του νησιού από τους Άγγλους δυνάστες. Παρότι οι άνθρωποι δεν είναι πια γελαστοί, πιστεύει μέχρι τέλους ότι ο εθνικός στόχος θα μπορούσε να επιτευχθεί. Ένας τόπος, που σημαδεύτηκε για πάντα από την εισβολή του «Αττίλα». Ένα ταξίδι σε τόπους που μάτωσαν τις ψυχές των Ελλήνων και στέρεψαν τα δάκρυά τους. Μια ιστορία προδοσίας… 

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Θοδωρής Δεύτος γεννήθηκε στα Γιάννενα. Έχει δύο κόρες, τη Μαριλίζα και την Ασπασία. Σπούδασε Μαθηματικά στο Πανεπιστήμιο Αθηνών και υπηρέτησε τη δημόσια εκπαίδευση για τριάντα δύο έτη. Διετέλεσε πρόεδρος της Ένωσης Ηπειρωτών Ιλίου για δέκα χρόνια (2001-2011). Εκλέχτηκε δημοτικός σύμβουλος στον Δήμο Ιλίου (2006-2018) και υπηρέτησε ως πρόεδρος του Πολιτιστικού και Αθλητικού Οργανισμού για έξι χρόνια. Επίσης το 2006 εκλέχτηκε στο Δ.Σ. της Πανηπειρωτικής Συνομοσπονδίας Ελλάδος. Εμφανίστηκε στα γράμματα το 2004 με το λαογραφικό έργο: «Ο Ηπειρώτικος γάμος». Ακολούθησαν οκτώ μυθιστορήματα: «Μη ρωτάς γιατί» (2006), «Σμύρνη, συγγνώμη» (2008), «Μήπως αγάπησα λάθος πατρίδα;» (2011), «Τραπεζούντα, το διαμάντι της Ανατολής» (2015), «Είμαι Πολίτισσα, τζάνουμ» (2016), «Το Πέρασμα Αντίκρυ» (2018), «Ο Αλεξιπτωτιστής ήταν δικός μας» (2020). Από τις Εκδόσεις Χάρτινη Πόλη, κυκλοφορούν τα μυθιστορήματά του: «Ασπασία, το μυστικό της καπετάνισσας» (2022) και «Η κραυγή του φεγγαριού» (2023).


 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΤΟ ΖΑΡΚΑΔΙ ΤΟΥ ΟΛΥΜΠΟΥ» | ΠΟΛΥΞΕΝΗ ΒΕΛΕΝΗ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΚΑΣΤΑΝΙΩΤΗ

 

Την Τρίτη 9 Απριλίου, στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS, Οι Εκδόσεις Καστανιώτη και ο Σύλλογος Ελλήνων Αρχαιολόγων διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Πολυξένης Βελένη, με τίτλο «Το ζαρκάδι του Ολύμπου».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Μικέλα Χαρτουλάρη, δημοσιογράφος, κριτικός λογοτεχνίας,

Χάρης Αθανασιάδης, καθηγητής Δημόσιας Ιστορίας, Πάντειο Πανεπιστήμιο.

Αποσπάσματα θα διαβάσει η ηθοποιός Βιργινία Ταμπαροπούλου.

 

Θα ακολουθήσει συζήτηση με το κοινό και η Πολυξένη Βελένη θα υπογράψει αντίτυπα του βιβλίου της.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Link βιβλίου: https://bitly.ws/3hfR4

 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Μια οικογένεια στη δίνη των γεγονότων του 20ού αιώνα. Ο πατέρας, ο γιος, η εγγονή ακολουθούν το πεπρωμένο τους μέσα από το ξαναμοίρασμα του κόσμου. Η ανταλλαγή τούς ξεριζώνει από την Ανατολική Θράκη και τους οδηγεί στη Θεσσαλονίκη που, μόλις προσαρτημένη στο ελληνικό κράτος, εμπλέκεται στον Μεγάλο Πόλεμο. Το οικονομικό κραχ του μεσοπολέμου ταλανίζει τη χώρα και η πόλη ξαναγίνεται έρμαιο των συγκυριών. Β΄ παγκόσμιος πόλεμος, αλβανικό μέτωπο, γερμανική κατοχή, Εθνική Αντίσταση. Ο γιος της οικογένειας εμπλέκεται στον αγώνα πληρώνοντας ακριβά το τίμημα. Μετά την απελευθέρωση, ο Εμφύλιος χαράζει διαφορετικούς δρόμους για πολλούς. Η Ελλάδα, η Θεσσαλονίκη, η οικογένεια για άλλη μία φορά αλλάζουν μορφή. Η δικτατορία, η μεταπολίτευση, το νέο πρόσωπο του τόπου με τη δημοκρατική αλλαγή. Αναπάντεχη αποκάλυψη στο τέλος φέρνει την εγγονή αντιμέτωπη με την ειρωνεία της μοίρας. Όλα ξαναγράφονται θαρρετά, ανοικτά, έντιμα, χωρίς κρυμμένα μυστικά ή ξεχασμένες αλήθειες. Τα γεγονότα, τα επεισόδια, τα πρόσωπα είναι αληθινά, όσο αληθινό είναι το σκοτάδι ή το φως που κρύβουμε μέσα μας.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Πολυξένη Βελένη γεννήθηκε, μεγάλωσε και σπούδασε Αρχαιολογία και Θέατρο στη Θεσσαλονίκη, υποκριτική στο Κέντρο Θεατρικής Έρευνας, πρακτική και θεωρία του Θεάτρου στο Παρίσι. Ήταν για δώδεκα χρόνια (2006-2018) διευθύντρια του Αρχαιολογικού Μουσείου Θεσσαλονίκης. Ανέσκαψε σε αρχαιολογικούς χώρους της Θεσσαλονίκης, καθώς και της Κεντρικής και Δυτικής Μακεδονίας. Έγραψε οκτώ αρχαιολογικές μονογραφίες και πολλά άρθρα σε περιοδικά, επιμελήθηκε ογδόντα αρχαιολογικές εκδόσεις. Οργάνωσε περί τα ογδόντα πέντε συνέδρια και πάνω από εκατόν πενήντα αρχαιολογικές εκθέσεις. Έκανε εκπομπές στο ραδιόφωνο, ατομικές και ομαδικές εκθέσεις ζωγραφικής, έγραψε αρχαιολογικά σενάρια για την τηλεόραση, επιφυλλίδες σε εφημερίδες, στίχους για τραγούδια, θεατρικά έργα. Δημοσίευσε τρεις ποιητικές συλλογές και μία συλλογή αρθρωτών διηγημάτων. Έχει τιμηθεί με διακρίσεις και βραβεία για τη συνεισφορά της στον πολιτισμό και είναι επίτιμη διδάκτορας της Αρχαιολογίας του Πανεπιστημίου της Σορβόνης. Διδάσκει σε πανεπιστημιακά ιδρύματα της Ελλάδας και του εξωτερικού. Από το 2018 έως το 2023 ήταν γενική διευθύντρια Αρχαιοτήτων και Πολιτιστικής Κληρονομιάς (Υπουργείο Πολιτισμού).


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

ΠΕΤΡΟΣ ΚΟΚΚΑΛΗΣ – ΞΕΝΟΦΩΝ ΚΟΝΤΙΑΔΗΣ 

«Ο ΚΟΣΜΟΣ ΚΑΙΓΕΤΑΙ» | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΠΟΣ 

 

Την  Τρίτη 9 Απριλίου, στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Τόπος ,διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη με τίτλο «Ο κόσμος καίγεται -Αλλάξτε το σύστημα, όχι το κλίμα». 

 

Ποιες δυνάμεις αντιμάχονται και τι προτείνουν για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση; Ποιες είναι οι προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη; Ποια είναι τα όρια της ανάπτυξης; Είναι εφικτό να απομακρυνθούν οι οικονομίες από τα ορυκτά καύσιμα και να διασφαλιστεί ασφαλής, φτηνή και καθαρή ενέργεια;

 

Σε αυτά τα εξαιρετικά επίκαιρα ερωτήματα επιχειρεί να δώσει απαντήσεις και να προτείνει λύσεις το βιβλίο των Πέτρου Κόκκαλη και Ξενοφώντα Κοντιάδη.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Δημήτρης Λάλας, πρώην Πρόεδρος Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών

Κωνσταντίνος Τσουκαλάς, Ομ. Καθηγητής Κοινωνιολογίας Πανεπιστημίου Αθηνών 

Ιόλη Χριστοπούλου, Διευθύντρια πολιτικής The Green Tank 

 

και οι συγγραφείς του βιβλίου, 

Πέτρος Κόκκαλης, Ευρωβουλευτής, Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ 

Ξενοφών Κοντιάδης, Καθηγητής Πανεπιστημίου, Δικηγόρος 

 

Συντονισμός παρουσίασης: Τασούλα Επτακοίλη, Δημοσιογράφος

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

 

Link βιβλίου: https://bitly.ws/3hfWf

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το 2023 ήταν η θερμότερη χρονιά στην Ιστορία. Τα ακραία μετεωρολογικά φαινόμενα και οι επιπτώσεις τους θα ενταθούν τα επόμενα χρόνια. Για την Ελλάδα αυτό σημαίνει ότι το ένα τρίτο της επικράτειάς της απειλείται από ερημοποίηση. Μπροστά σε αυτό τον κίνδυνο η χώρα μας παραμένει ανοχύρωτη.

Ποιες πολιτικές δυνάμεις αντιμάχονται και τι προτείνουν για τον τρόπο που πρέπει να αντιμετωπιστεί η κλιματική κρίση; Ποιες είναι οι προκλήσεις για την Ελλάδα και την Ευρώπη; Ποια είναι τα όρια της ανάπτυξης; Είναι εφικτό να απομακρυνθούν οι οικονομίες από τα ορυκτά καύσιμα και να διασφαλιστεί ασφαλής, φτηνή και καθαρή ενέργεια;

Η περιβαλλοντική κατάρρευση, οι κοινωνικές ανισότητες, η εργασιακή επισφάλεια και η ενεργειακή φτώχεια πρέπει να αντιμετωπιστούν με ρηξικέλευθες παρεμβάσεις. Στόχος είναι η κλιματική, η κοινωνική και η διαγενεακή δικαιοσύνη. Ένα δίκαιο πράσινο συμβόλαιο, που εγγυάται τη μετάβαση σε μια νέα εποχή, ιδιαίτερα για εκείνους που έχουν μικρότερες ευθύνες για την κλιματική κρίση, που είναι εκτεθειμένοι στις μεγαλύτερες ζημίες και απώλειες, που δεν έχουν δυνατότητα να αντιμετωπίσουν την ενεργειακή φτώχεια και τον κοινωνικό αποκλεισμό.

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφεις

Ο Πέτρος Κόκκαλης είναι ευρωβουλευτής, μέλος της ομάδας των Πράσινων/Ελεύθερων Δημοκρατών στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και Γραμματέας του κόμματος ΚΟΣΜΟΣ στην Ελλάδα.

Ο Ξενοφών Κοντιάδης είναι συνταγματολόγος, καθηγητής στο Πάντειο Πανεπιστήμιο. Πρόεδρος του Κέντρου Ευρωπαϊκού Συνταγματικού Δικαίου, δικηγόρους και συγγραφέας.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ» | ΠΕΤΡΟΣ-ΘΕΟΔΩΡΟΣ ΑΒΕΡΚΙΟΣ ΑΝΤΩΝΙΑΔΗΣ

 ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΤΟΥ LUX

 

Την Τετάρτη 10 Απριλίου, στις 20.30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις του LUX διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Πέτρου-Θεόδωρου Αβέρκιου Αντωνιάδη, με τίτλο «Πέντε Ημέρες- Στη ζωή μιας επίμονης μπαγκαζιέρας».

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Άρια  Αγάτσα, Δημοσιογράφος – Αντιπρόεδρος ΕΣΗΕΑ

Ξένια Κούρτογλου, MSc. Ιδρύτρια FOCUS BARI & Resilience Expert

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Το ΠΕΝΤΕ είναι ένα μυθιστόρημα που αναφέρεται σε πέντε ιδιαίτερες και, εν πολλοίς σουρεαλιστικές, μέρες της ζωής ενός ζευγαριού του καλού κόσμου. Παρά την ‘αστυνομική’ πλοκή του δεν είναι αστυνομικό μυθιστόρημα.

Ο Πατρίκ και η Ρενέ, οι ήρωες της ιστορίας , είναι ένα ζευγάρι γύρω στα 60 αυτός και κάποια 10 χρόνια μικρότερη η γυναίκα του, υψηλού κοινωνικού και οικονομικού επιπέδου, που περνάει αρκετούς μήνες το χρόνο στο απομονωμένο εξοχικό του σε ένα κυκλαδίτικο νησί. Ένα πρωί βρίσκουν στην παραλία μπροστά στο σπίτι τους ένα κιβώτιο με μικρά δεματάκια μιας άσπρης σκόνης τα οποία υποθέτουν πως είναι ναρκωτικά. Επί πέντε μέρες και ενώ τους συμβαίνουν περίεργα πράγματα, αμφιταλαντεύονται αν θα πρέπει να δοκιμάσουν την τύχη σε ένα θαυμαστό καινούργιο κόσμο, τον υπόκοσμο, και μια καινούργια ζωή. Ενα κόσμο τον οποίο αγνοούν μεν αλλά που έχουν βάσιμους λόγους να πιστεύουν πως μπορούν μέχρι και να διαπρέψουν, και μια ζωή, η οποία όσο και αν μοιάζει με τον κόσμο του jet-set, γειτνιάζει και με τη φυλακή.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Πέτρος – Θεόδωρος – Αβέρκιος Αντωνιάδης γεννήθηκε στην Αθήνα, όπου και ζει έκτοτε. Σπούδασε νομικά στο Εθνικό και Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, και από νωρίς ασχολήθηκε με την δημοσιογραφία. Σύντομα, ωστόσο, στράφηκε στις εκδόσεις, με την πρώτη του επιχειρηματική δραστηριότητα το περιοδικό ΙΔΕΕΣ ΚΑΙ ΛΥΣΕΙΣ ΓΙΑ ΤΟ ΣΠΙΤΙ. Τα χρόνια που ακολούθησαν εξέδωσε τα περιοδικά ΙΔΑΝΙΚΟ ΣΠΙΤΙ, ΜΕΝΟΥ και ΑΛΛΑ, περιοδικά για τον γάμο, παιδικά περιοδικά και διάφορες ετήσιες εκδόσεις, ενώ διετέλεσε εκδότης του περιοδικού ΣΙΝΕΜΑ και της οικονομικής εφημερίδας ΗΜΕΡΗΣΙΑ. Για μία δεκαετία, ως το 2011 ήταν παράλληλα και γενικός διευθυντής του Διεθνούς Φεστιβάλ Κινηματογράφου της Αθήνας ΝΥΧΤΕΣ ΠΡΕΜΙΕΡΑΣ. Το 2012, μεσούσης της οικονομικής κρίσης, οργάνωσε το TUTTO ITALIA, μια εβδομάδα ιταλικού κινηματογράφου στην Αθήνα. Η νουβέλα ΠΕΝΤΕ ΗΜΕΡΕΣ (στη ζωή μιάς επίμονης μπαγκαζιέρας) είναι το πρώτο βιβλίο του, επηρεασμένο, εν πολλοίς, από τη ζωή του στη Τζιά, όπου περνάει πιά πολύ καιρό.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΑΝΑΓΕΝΝΗΣΗ» | ΧΑΡΗΣ ΒΛΑΒΙΑΝΟΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

Την Πέμπτη 11 Απριλίου στις 20:30 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη, διοργανώνουν παρουσίαση του νέου βιβλίου του Χάρη Βλαβιανού, με τίτλο «Αναγέννηση». 

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Στέφανος Δασκαλάκης, ζωγράφος

Nίκος Καραπιδάκης, διευθυντής του περιοδικού «Νέα Εστία»

Λίζυ Τσιριμώκου, ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ, συγγραφέας

 

Ποιήματα από το βιβλίο θα διαβάσει ο ηθοποιός  και σκηνοθέτης Ακύλλας Καραζήσης.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

 

Link βιβλίου https://bitly.ws/3hkxE

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Στά ποιήµατα τῆς συλλογής αὐτῆς πρωταγωνιστοῦν γνωστά, ἀλλά καί ἄγνωστα, πρόσωπα τῆς Ἀναγέννησης, πού µέ τό ἔργο τους διαµόρφωσαν µιά ὁλόκληρη ἐποχή, τά ἐπιτεύγµατα τῆς ὁποίας καθόρισαν τήν ἐξέλιξη τοῦ εὐρωπαϊκοῦ πολιτισµοῦ.

Τά «39 πορτραῖτα» τοῦ βιβλίου δίνουν τήν ἀφορµή στόν Χάρη Βλαβιανό νά ἀναλύσει σέ βάθος ζητήµατα –θρησκευτικά, πολιτικά, ἠθικά, αἰσθητικά– πού ἀφοροῦν τήν προσπάθεια τῶν καλλιτεχνῶν, τῶν ποιητῶν καί τῶν στοχαστῶν νά διατηρήσουν τήν ἐλευθερία τῆς σκέψης τους, µέσα στίς ἀντίξοες συνθῆκες τῆς Μεταρρύθµισης καί τῆς Ἀντιµεταρρύθµισης, τοῦ θρησκευτικοῦ φανατισµοῦ δηλαδή, καί νά ὑπερασπιστοῦν, ἀκόµα καί µέ τή ζωή τους, τά δηµιουργήµατά τους.

Σέ µιά ἐποχή πού ἡ πνευµατική καί καλλιτεχνική ζωή ἀπειλεῖται ἀπό τούς αὐτόκλητους ὑπερασπιστές µιᾶς ἀµφιλεγόµενης «ὀρθότητας», ἡ συλλογή τοῦ Χάρη Βλαβιανοῦ ἀνοίγει ἕνα σηµαντικό πεδίο διαλόγου καί ἀναστοχασµοῦ.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Ὁ Χάρης Βλαβιανός γεννήθηκε στή Ρώµη τό 1957. Σπούδασε Οἰκονοµικά καί Φιλοσοφία στό Πανεπιστήµιο τοῦ Μπρίστολ καί  Ἱστορία καί Πολιτική Θεωρία στό Πανεπιστήµιο τῆς Ὀξφόρδης. Ἡ διδακτορική του διατριβή, µέ τίτλο Greece 1941-1949: From Resistance to Civil War, κυκλοφορεῖ ἀπό τίς ἐκδόσεις Macmillan. Ἔχει ἐκδώσει δώδεκα ποιητικές συλλογές, ἀπό τίς ὁποῖες οἱ πιό πρόσφατες εἶναι οἱ Αὐτοπροσωπογραφία τοῦ λευκοῦ (2018· Κρατικό Βραβεῖο Ποίησης, Βραβεῖο τῆς Ἀκαδηµίας Ἀθηνῶν, Βραβεῖο τοῦ περιοδικοῦ  Ὁ Ἀναγνώστης, Βραβεῖο Public), Σονέτα τῆς συµφορᾶς (2011· ὑποψήφια γιά τό Κρατικό Βραβεῖο Ποίησης), Διακοπές στήν πραγµατικότητα (2009· Βραβεῖο τοῦ περιοδικοῦ Διαβάζω), καθώς καί τρεῖς συλλογές δοκιµίων: Ὁ ἄλλος τόπος (1994), Ποιόν ἀφορᾶ ἡ ποίηση; Σκέψεις γιά µιά τέχνη περιττή (2007) καί, ἀπό κοινοῦ µέ τόν Χρῆστο Χρυσόπουλο, τό Διπλό ὄνειρο τῆς γραφῆς (2010). Τόν Νοέµβριο τοῦ 2011 κυκλοφόρησε τό βιβλίο του Ἡ ἱστορία τῆς δυτικῆς φιλοσοφίας σέ 100 χαϊκού: Ἀπό τούς Προσωκρατικούς ἕως τόν Ντερριντά, τό 2014 τό αὐτοβιογραφικό «µυθιστόρηµα» Τό αἷµα νερό, τό 2016 µιά µελέτη τῆς προσωπικότητας τοῦ Γερµανοῦ δικτάτορα µέ τίτλο Τό κρυφό ἡµερολόγιο τοῦ Χίτλερ, τό 2020 ὁ δραµατικός µονόλογος Τώρα θά µιλήσω ἐγώ, µέ ἀφηγήτρια τήν ἀδελφή τοῦ συγγραφέα, καί τό 2023 οἱ Πλατωνικοί διάλογοι, µιά σειρά ἀπό ἱλαροτραγικούς «διαλόγους» ἀνάµεσα σέ συζύγους, ἐραστές, φίλους, ἤ καί ἀγνώστους. Ἔχει µεταφράσει ἔργα κορυφαίων Ἀµερικανῶν καί Εὐρωπαίων ποιητῶν, όπως τῶν Walt Whitman, Ezra Pound, T.S. Eliot, John Ashbery, William Blake, Zbigniew Herbert, Fernando Pessoa, E. E. Cummings, Michael Longley, Wallace Stevens, Anne Carson καί Louise Glück. Πρόσφατα κυκλοφόρησαν ἡ µετάφρασή του τῆς Ἄγονης γῆς τοῦ T.S. Eliot, ἔργου ἐµβληµατικοῦ στήν ἐξέλιξη τῆς σύγχρονης ποίησης, µιά ἐπιλογή 160 ποιηµάτων τῆς κορυφαίας Ἀµερικανίδας ποιήτριας Emily Dickinson (Αὐτό εἶναι τό γράµµα µου στήν Οἰκουµένη) καί ἡ συλλογή Ὁ θρίαµβος τοῦ Ἀχιλλέα τῆς βραβευµένης µέ τό Νόµπελ Λογοτεχνίας Louise Glück. Ποιήµατά του ἔχουν µεταφραστεῖ σέ πολλές εὐρωπαϊκές γλῶσσες καί ἔργα του ἔχουν ἐκδοθεῖ στήν Ἀγγλία, τή Γαλλία, τή Γερµανία, τή Σουηδία, τήν Ὀλλανδία, τήν Ἰσπανία, τή Ρωσία κ.ἀ.  Διευθύνει τό περιοδικό Ποιητική. Διδάσκει Ἱστορία καί Πολιτική Θεωρία στό Ἀµερικανικό Κολλέγιο Ἑλλάδος καί Δηµιουργική Γραφή στό ΕΑΠ. Εἶναι σύµβουλος ἐκδόσεων στίς Ἐκδόσεις Πατάκη. Γιά τή συµβολή του στήν προώθηση τῶν ἰταλικῶν γραµµάτων στήν Ἑλλάδα, ὁ Πρόεδρος τῆς Ἰταλικῆς Δηµοκρατίας τόν τίµησε µέ τόν τίτλο τοῦ «Ἱππότη τῶν Γραµµάτων καί τῶν Τεχνῶν» καί ἡ Ἑταιρεία Dante Alighieri τῆς Ρώµης µέ τό «Παράσηµο Δάντης».


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«ΟΙ ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΕΣ/ΟΝΕΙΡΟ ΤΡΙΤΟ: «Η ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗ»

ΓΙΩΡΓΟΣ ΧΑΤΖΟΠΟΥΛΟΣ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΠΑΤΑΚΗ

 

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Πατάκη διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Γιώργου Χατζόπουλου, με τίτλο «Οι αγριόπαπιες / Όνειρο Τρίτο:  «Η Απελευθέρωση»

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Μένη Κανατσούλη, καθηγήτρια Παιδικής Λογοτεχνίας στο ΑΠΘ

Σκαρπαθιωτάκη Ελισάβετ, φιλόλογος

 

Αποσπάσματα του βιβλίου θα διαβάσει:

Θοδωρής Παπαϊωάννου, συγγραφέας

 

Τραγούδια του βιβλίου μελοποίησαν και θα ερμηνεύσουν οι μουσικοί:

Κυριακή Κόντη, Θανάσης Παύλου, Παναγιώτης Κελέκης

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό Ιανό της Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Παλαμά 3.

 

Link βιβλίου: https://bitly.ws/3hmaG

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

«Η Απελευθέρωση» είναι το τρίτο βιβλίο της τριλογίας ΑΓΡΙΟΠΑΠΙΕΣ. Προηγήθηκαν «Η Απόδραση» το 2021 και «Η Εξέγερση» το 2022. Στο τρίτο βιβλίο ο κεντρικός ήρωας της τριλογίας, ο Αλέξανδρος, είναι πλέον δεκάξι χρονών και βρίσκεται αντιμέτωπος με τη γοητεία του έρωτα και του εξτρεμισμού. Απογοητευμένος από την οικογένεια, τους φίλους, το σχολείο, βρίσκει διέξοδο στη λογοτεχνία και στη γραφή, και με πρότυπο και μέντορα τον κύριο Ρεβελούση, έναν νεαρό φιλόλογο, θα φλερτάρει και με ακραίες ιδέες. Την ίδια στιγμή με πάθος ερωτεύεται μία συμμαθήτρια του και αφήνεται στη γοητεία του να χάνεσαι μέσα στην ύπαρξη του Άλλου. Όταν όμως έρθει αντιμέτωπος με το σκληρό πρόσωπο της βίας του εξτρεμισμού και όταν συνειδητοποιήσει ότι ο Άλλος δεν είναι πάντα ο Παράδεισος, τότε θα πρέπει να πάρει αποφάσεις, να κάνει επιλογές που θα τον οδηγήσουν πολιτική και ερωτική ωριμότητα, στην αυτογνωσία στην ατομική του ελευθερία.

 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα

Ο Γιώργος Χατζόπουλος γεννήθηκε το 1964 στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Παιδαγωγικά, Κοινωνιολογία και Συγκριτική Λογοτεχνία. Εργάστηκε ως δάσκαλος στην πρωτοβάθμια εκπαίδευση. Έχει γράψει μυθιστορήματα για ενήλικους και έφηβους και θεατρικά έργα. Από τις εκδόσεις ΠΑΤΑΚΗ κυκλοφορούν τα μυθιστορήματα για παιδιά και έφηβους: «Νι Πι ο τελευταίος Πειρατής του Αιγαίου (2018), «Μάζεψε το θάρρος σου, Ανδώ», (2020), «Αγριόπαπιες: Όνειρο πρώτο: Η απόδραση (2021), Όνειρο δεύτερο: Η εξέγερση (2022), Όνειρο τρίτο: Η απελευθέρωση (2023)


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΔΩΔΕΚΑ/ΙΣΤΟΡΙΕΣ ΠΟΥ ΓΕΝΝΗΘΗΚΑΝ ΣΤΗ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ

 ΚΑΤΕΡΙΝΑ ΤΖΑΒΑΡΑ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΑΠΛΟΥΣ

 

Την Παρασκευή 12 Απριλίου, στις 18:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Διάπλους, διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου της Κατερίνας Τζαβάρα με τίτλο «ΔΩΔΕΚΑ/ Ιστορίες που γεννήθηκαν στη Θεσσαλονίκη». 

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν:

Άννα Βασιλειάδη, Συγγραφέας – Πρόεδρος Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς

Νατάσα Γκουτζικίδου, Συγγραφέας – Επιμελήτρια βιβλίων

 

Τη συζήτηση συντονίζει η δημοσιογράφος Γεωργία Σαδανά

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

 

Link βιβλίου: https://bitly.ws/3hppb

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ κυκλοφορεί η πρώτη συλλογή διηγημάτων για ενηλίκους της Κατερίνας Τζαβάρα που διαγράφει εδώ και δεκαπέντε χρόνια μία επιτυχημένη και πολυγραφότατη πορεία στη λογοτεχνία για παιδιά και στο εκπαιδευτικό βιβλίο γνώσεων. Η συλλογή περιλαμβάνει δώδεκα σύγχρονες ιστορίες, δώδεκα διηγήσεις από καρδιάς, μία ξεχωριστή συγκίνηση για κάθε μήνα του χρόνου. Πρόκειται για μικρά μονόπρακτα της ζωής καθημερινών ανθρώπων που ξετυλίγονται παράλληλα με τις εποχές και τους μήνες. Οι ήρωες αναμετρώνται με μεγάλες συμπτώσεις, αποκαλύψεις και ανατροπές. Το κοινό μυστικό τους είναι οι ανοιχτές πληγές του παρελθόντος αλλά και οι φωτεινές διέξοδοι που εμφανίζονται ξαφνικά στη ζωή τους. Οι αναφορές σε γνωστά τοπόσημα της Θεσσαλονίκης, λειτουργούν ως θεατρικό σκηνικό για την αλλαγή των εποχών, τη δράση των ηρώων και την συναισθηματική τους έκρηξη.

 

Λίγα λόγια για τη συγγραφέα

Η Κατερίνα Τζαβάρα γεννήθηκε και ζει στη Θεσσαλονίκη. Σπούδασε Παιδαγωγικά και Δημιουργική Γραφή στην Εκπαίδευση, με μεταπτυχιακό τίτλο στη Φυσική Δραστηριότητα και Ποιότητα Ζωής για παιδιά στο Α.Π.Θ. Τα ερευνητικά της ενδιαφέροντα περιλαμβάνουν τη μελέτη της εφαρμογής της Τέχνης και της Φιλαναγνωσίας στο σχολείο. Εργάστηκε σε θέσεις διδακτικές και διοικητικές στην εκπαίδευση, ως υπεύθυνη σε Λέσχες Δημιουργικής Γραφής για παιδιά και είναι επιστημονική συνεργάτιδα σε ιδιωτικούς φορείς πολιτισμού. Συμμετέχει ως εισηγήτρια σε διεθνή συνέδρια, επιμορφώσεις και βιωματικά εργαστήρια, σε Ελλάδα και Κύπρο.

Αρθρογραφεί σε έντυπα και ηλεκτρονικά περιοδικά. Είναι μέλος της Γυναικείας Λογοτεχνικής Συντροφιάς και της Επιστημονικής Ένωσης για την Προώθηση της Εκπαιδευτικής Καινοτομίας. Σήμερα εργάζεται ως υπεύθυνη των Εκπαιδευτικών Προγραμμάτων του ΙΜΜΑ. Είναι μέλος του Δ.Σ. του Συλλόγου Αποφοίτων της Παιδαγωγικής Σχολής του Α.Π.Θ. Από τις εκδόσεις ΔΙΑΠΛΟΥΣ έχουν εκδοθεί 24 βιβλία της για παιδιά και εκπαιδευτικούς. Το ΔΩΔΕΚΑ είναι το πρώτο βιβλίο της για ενηλίκους.


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΟΙ ΓΡΑΙΚΥΛΟΙ» | ΡΟΔΗΣ ΡΟΥΦΟΣ| ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΕΣΤΙΑ

 

Την Παρασκευή 12 Απριλίου στις 20:30, η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσεις Εστία διοργανώνουν παρουσίαση του βιβλίου του Ρόδη Ρούφου με τίτλο «Οι Γραικύλοι». Το κλασικό βιβλίο του Ρόδη Ρούφου παρουσιάζεται για πρώτη φορά.

 

Για το βιβλίο θα μιλήσουν οι:

Κώστας Μπουραζέλης, Ομότιμος καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας ΕΚΠΑ – Ακαδημαϊκός

Άγγελος Χανιώτης, Καθηγητής Αρχαίας Ιστορίας και Κλασικών Σπουδών, Ινστιτούτο Προηγμένων Μελετών, Πρίνστον

Ο Λουκάς Ρούφος θα απευθύνει χαιρετισμό.

 

Την συζήτηση θα συντονίσει ο δημοσιογράφος και εκδότης του Books’ Journal Ηλίας Κανέλλης.

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ. 

 

Link βιβλίου: https://bitly.ws/3hpqS

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

 

Το τελευταίο μυθιστόρημα του Ρόδη Ρούφου Οι Γραικύλοι είναι ένα «μυθιστόρημα μέσα στο χρόνο», όπως το έχει χαρακτηρίσει ο Μάριο Βίττι, άμεσα συνδεδεμένο με την αρχαιογνωσία του συγγραφέα.

Ο Ρούφος, χρησιμοποιώντας ιστορικές πηγές από αρχαίους και νεότερους ιστορικούς, αναβιώνει τα γεγονότα της Αθήνας των ετών 87-86 π.Χ., εποχή των Mιθριδατικών πολέμων της Ρώμης, κατά την οποία συντελείται μια αντιρωμαϊκή επανάσταση στην Αθήνα· επανάσταση που φέρνει στην εξουσία σοφιστές και φιλοσόφους. Το εφήμερο αυτό γεγονός τελειώνει με την εκπόρθηση της Αθήνας από τον Ρωμαίο στρατηγό Σύλλα και την επακόλουθη σφαγή των Αθηναίων. Καθώς τα αθηναϊκά γεγονότα της αρχαίας Ιστορίας υπήρξαν στο επίκεντρο των συζητήσεων για τη θέση του ελληνισμού της εποχής μεταξύ Ανατολής και Δύσης, ο Ρούφος προχωράει στη μεταφορά αυτού του προβληματισμού στη σύγχρονή του εποχή, όταν η Ελλάδα, λόγω του εμφυλίου και του Ψυχρού Πολέμου, βρέθηκε σε παρόμοια θέση. 


 

ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ-ΣΥΝΑΝΤΗΣΗ ΠΑΙΔΙΚΩΝ ΒΙΒΛΙΩΝ ΣΤΟΝ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΑΘΗΝΑΣ

«ΟΙ ΚΑΤΑΣΚΟΠΟΙ ΤΗΣ ΓΕΩΓΡΑΦΙΑΣ» | ΕΚΔΟΣΕΙΣ ΔΙΟΠΤΡΑ

 

Τo Σάββατο13 Απριλίου στις 17:00, οι εκδόσεις Διόπτρα και η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS σας προσκαλούν σε μια συνάντηση με τους συγγραφείς και την εικονογράφο της δημοφιλούς παιδικής σειράς «Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας!»

 

Μία σειρά, επτά βιβλία, έξι συγγραφείς και μία εικονογράφος!

 

Οι συγγραφείς θα συνομιλήσουν για τα βιβλία τους, η εικονογράφος Λίλα Καλογερή θα πραγματοποιήσει διαδραστικές δραστηριότητες και, τέλος, μικροί και μεγάλοι θα συμμετάσχουν σ’ ένα συναρπαστικό κουίζ με παρουσιαστή τον αγαπημένο συγγραφέα – αρχικατάσκοπο Πάνο Δημάκη!

Νικήτρια ομάδα αυτή που θα καταφέρει να κερδίσει τις περισσότερες πορτο-σβούρες!

Ένα κατασκοπικό ταξίδι για μικρούς… και μεγάλους με πολλή διασκέδαση, παιχνίδι και … μουσική από τον συγγραφέα και μουσικό Μίλτο Πιστώφ!

Η πολύ επιτυχημένη σειρά των εκδόσεων Διόπτρα Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας αριθμεί πλέον 7 τίτλους που ταξιδεύουν νοερά μικρούς και μεγάλους αναγνώστες στα πέρατα του κόσμου. Οι νεαροί πρωταγωνιστές των βιβλίων λατρεύουν να εξιχνιάζουν μυστήρια, εξερευνώντας παράλληλα διάφορες χώρες και γνωρίζοντας τα αξιοθέατα και τον πολιτισμό τους! Η παρέα των παιδιών επικοινωνεί μέσω της εφαρμογής Πορτολάνος, η οποία τα έχει όλα: το chat Πορτο-μπλαμπλά που «παίρνει συνεχώς φωτιά» από τις ακατάπαυστες συνομιλίες των παιδιών, τον Πορτο-χάρτη, το Πορτο-κουίζ απ’ όπου μπορείς να κερδίσεις Πορτο-σβούρες για να παραγγείλεις ένα Πορτο-εξπρές, μέχρι και την Πορτο-αναζήτηση!

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον ΙΑΝΟ της Αθήνας, Σταδίου 24 και θα προβάλλεται ζωντανά στο κανάλι YouTube και στη σελίδα Facebook του ΙΑΝΟΥ.

 

Λίγα λόγια για τα βιβλία

Ένας σαμουράι, ένα σπαθί και το κεράσι της ζωής Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Η Μίκα πληκτρολόγησε Κιότο στην εφαρμογή Πορτολάνος και αμέσως κόκκινες σημαίες γέμισαν την οθόνη. Το βλέμμα της στάθηκε σε μία: «Υπάρχουν βάσιμες υποψίες ότι το πολύτιμο σπαθί των σαμουράι Honjo Masamune κρύβεται στο Κιότο. Δίνεται αστρονομική αμοιβή σε όποιον το παραδώσει». Αυτό ήταν… Το ταξίδι στην Ιαπωνία αποκτούσε απίστευτο ενδιαφέρον. Μαζί με τους φίλους της, τον Ακίρα και τον Χαρούτο, θα ενώσουν τις δυνάμεις τους για να λύσουν το μυστήριο. Άραγε θα βρουν το σπαθί Honjo Masamune; Ποια σχέση έχει ο τελευταίος σαμουράι; Και αλήθεια, τι είναι το κεράσι της ζωής;

Μήνυμα στο Μανχάταν Συγγραφέας: Μαρία Ρουσάκη

Ο Πίτερ Πάτουικ αισθανόταν σαν φάντασμα. Όχι σαν αληθινό φάντασμα όπως εμφανιζόταν στις ταινίες τρόμου, αλλά αισθανόταν όλο και περισσότερο αόρατος. Οι φίλοι του τον απέφευγαν· δεν απαντούσαν καν στα μηνύματά του. Το Μανχάταν έμοιαζε και αυτό ακόμα πιο μεγάλο και μυστήριο. Ειδικά αφότου ο Πίτερ είδε με τα μάτια του το περίφημο Xειρόγραφο Βόινιτς, ένα βιβλίο που δεν μπορεί να αποκρυπτογραφήσει κανείς. Ξαφνικά, ήταν σαν κάποιος να του έστελνε ένα μήνυμα. Ένα μήνυμα που δεν μπορούσε να διαβάσει κανείς… Μήπως υπήρχε κι άλλο ένα φάντασμα στη Νέα Υόρκη;

Η επιστροφή του κόμη Δράκουλα και το μυστήριο με τις νυχτερίδες Συγγραφέας: Λίνα Μουσιώνη

Το τρίτο βιβλίο της σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας μας ταξιδεύει σε μια περιπέτεια στη… Σιγκισοάρα! Ο Ιάσονας θα περάσει το καλοκαίρι μαζί με την υπεροπτική και φιλάρεσκη αδελφή του Κλαίρη στη μεσαιωνική πόλη Σιγκισοάρα, κοντά στα Καρπάθια Όρη. Στον Πορτολάνο διαβάζει πως η Σιγκισοάρα είναι η πατρίδα του θρυλικού κόμη Δράκουλα και πως υπάρχουν σοβαρές υποψίες για την επιστροφή του. Πώς εξηγούνται οι συχνές επιθέσεις νυχτερίδων στην πόλη; Τι συμβαίνει στη μυστηριώδη Φλορίνα; Μήπως έχει αρχίσει να μεταμορφώνεται σε βαμπίρ; Ο Ιάσονας θα περιπλανηθεί στην πόλη-κάστρο και στα στενά δρομάκια της, αναζητώντας τη λύση του μυστηρίου.

Το μυστικό των Βίκινγκς Συγγραφέας: Μάγια Δεληβοριά

Το τέταρτο βιβλίο της σειράς Οι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας μας ταξιδεύει σε μια περιπέτεια στο… Όσλο! Η Αμαλία και η Ρόη είναι Κατάσκοποι της Γεωγραφίας με κωδικά ονόματα σπουδαίων εξερευνητριών, κι αυτό δεν είναι τυχαίο. Μαζί με τη γιαγιά Μαρία που έχει ξεκινήσει τη δική της εξερεύνηση, θα επισκεφθούν τα ξαδέλφια τους Λίνα και Στέλιο που πλέον ζουν στο Όσλο της Νορβηγίας και θα αναζητήσουν τη λύση του μυστηρίου. Ποιο είναι άραγε το «λαμπρό πλοίο» που κρύβει τον φάκελο με την αποστολή που τους έχει αναθέσει ο Πορτολάνος; Θα καταφέρουν να ανακαλύψουν την πυξίδα των Βίκινγκς που κρύβει ένα από τα μυστικά της ζωής;

Το γκαμπί του βασιλιά και το μυστήριο του Πολέριο Συγγραφέας: Κώστας Στοφόρος

Η Κρίστα ταξιδεύει σε μια μικρή πόλη της Ιταλίας, το Λαντσιάνο, μαζί με τον ανυπόφορο αδελφό της, τον Κομνηνό, αλλά και τη μητέρα της. Είναι ενθουσιασμένη, επειδή επισκέπτεται την πατρίδα του Τζούλιο Τσέζαρε Πολέριο, ενός από τους σημαντικότερους ανθρώπους στην ιστορία του σκακιού, του αγαπημένου της παιχνιδιού στο οποίο διαπρέπει. Ωστόσο, σε ένα γειτονικό χωριό, το Κρέκιο, στον πύργο όπου φιλοξενείται το Βυζαντινό Μουσείο της περιοχής, κρύβεται ένα μεγάλο μυστικό που θα οδηγήσει την ίδια και τον Φιλίππο, τον Ιταλό φίλο της, σε ένα επικίνδυνο παιχνίδι. Θα βρει, άραγε, τις σωστές κινήσεις για να κερδίσει την παρτίδα;

Το μεσαιωνικό κάστρο και οι Γίγαντες του Ουρανού Συγγραφέας: Άννα Κοντολέων

Ο Νάνος ταξιδεύει στη Γαλλία για μια δουλειά της μητέρας του. Μαζί με τους δύο νέους φίλους του, τη λιγομίλητη Μιόβη και τον πολυλογά Ορέστ, επισκέπτονται το Κάστρο των Επισκόπων για να παρακολουθήσουν ένα εντυπωσιακό θέαμα με αρπακτικά πουλιά. Στο ίδιο κάστρο φυλασσόταν παλιά ο Θυρεός των Επισκόπων με τους πολύτιμους λίθους του που χάθηκαν μυστηριωδώς. Η παράσταση με τα αρπακτικά πουλιά είναι γεμάτη απρόσμενα γεγονότα που οδηγούν με ένα ασυνήθιστο τρενάκι στην καρδιά ενός πυκνού δάσους που κρύβει ένα μυστικό. Ένα μυστικό που θα τους βοηθήσει να λύσουν όχι ένα, αλλά δύο μυστήρια.

Μυστηριώδη ίχνη στη λίμνη Λοχ Νες Συγγραφέας: Τζένη Κουτσοδημητροπούλου

Ο Ορέστης –ή Όρι, όπως τον φώναζε πάντα ο μπαμπάς του από το «Ορ» που σημαίνει «χρυσός» στην κέλτικη γλώσσα, τη γλώσσα της δυτικής Σκοτίας–, δεν θέλει με τίποτα να περάσει το καλοκαίρι του στο Ινβερνές, την πρωτεύουσα των σκοτσέζικων Χάιλαντς. «Μια πόλη στο πουθενά», όπου το καλοκαίρι θυμίζει φθινόπωρο! Ίσως αλλάξει γνώμη όταν, παρέα με τους Κατασκόπους της Γεωγραφίας, θα προσπαθήσουν να εξιχνιάσουν το μυστήριο του θρυλικού τέρατος της λίμνης Λοχ Νες. Υπάρχει στ’ αλήθεια η Νέσι; Στον νέο τίτλο της σειράς, η συγγραφέας επιθυμεί να τονίσει το περιβαλλοντικό πρόβλημα της παράνομης αλιείας σε ποτάμια και λίμνες και το πόσο αυτό επηρεάζει ένα σημαντικό μέρος του οικοσυστήματος.

 

Λίγα λόγια για τους συγγραφείς

Η Τζένη Κουτσοδημητροπούλου γεννήθηκε και μεγάλωσε στη Μελβούρνη Αυστραλίας. Στην εφηβεία μετακόμισε στην Ελλάδα. Σήμερα ζει στην Αθήνα με τον σύζυγό της και τα δύο τους παιδιά. Είναι καθηγήτρια Αγγλικών και παράλληλα ασχολείται με την επιμέλεια υπό έκδοση αγγλικών εκπαιδευτικών βιβλίων. Χάρη σε μετεκπαίδευσή της, ασχολείται και με τη διδασκαλία στο διαδίκτυο, σε μαθητές από όλο τον κόσμο. Καθημερινά ταξιδεύει από ήπειρο σε ήπειρο, γνωρίζοντας διαφορετικούς πολιτισμούς, όμορφες πόλεις και χωριά και υπέροχους ανθρώπους, ακούγοντας τις δικές τους ιστορίες. Διατηρεί τη δική της στήλη «Στάση… δημοτικό!» στο ένθετο της ηλεκτρονικής εφημερίδας Η Φωνή της Κω – Kosvoice.gr όπου και παρουσιάζει παιδικά βιβλία. Μπορείτε να επικοινωνήσετε με τη συγγραφέα στο jennykouts@yahoo.gr.

Η Μαρία Ρουσάκη γεννήθηκε το 1974 στη Νέα Υόρκη και κατάγεται από την Αλαγονία Καλαμάτας. Έχει γράψει πάνω από 60 βιβλία παιδικής λογοτεχνίας και τρία μυθιστορήματα ενηλίκων. Βραβεύτηκε από τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου το 2002 και από το Oppenheim Toy Portfolio το 2003, ενώ βιβλία της ήταν υποψήφια για το Κρατικό Βραβείο Λογοτεχνίας (2004 και 2006) και για το βραβείο του περιοδικού «Ο Αναγνώστης» (2012, 2013, 2014 και 2015). Το 2017 ήταν υποψήφια για το βραβείο «Συγγραφέας της Χρονιάς» από το περιοδικό Votre Beaute. Ζει στην Αθήνα και είναι μητέρα τριών παιδιών.

Η Λίνα Μουσιώνη γεννήθηκε στη Λάρισα. Σπούδασε Αρχαιολογία και Ιστορία της Τέχνης και είναι διδάκτωρ Λαογραφίας. Για πολλά χρόνια εργάστηκε ως επιμελήτρια μουσείου μελετώντας αντικείμενα, στήνοντας εκθέσεις και σχεδιάζοντας εκπαιδευτικά προγράμματα για τα παιδιά. Μια μέρα εμφανίστηκε μπροστά της μια νεράιδα και τη ρώτησε: «Τι προτιμάς; Ένα μπαλόνι για να πετάς ή ένα καρύδι για να γίνεσαι αόρατη;». Η Λίνα διάλεξε το μπαλόνι κι από τότε πετάει μαζί του γράφοντας ιστορίες που μοιράζεται με τα παιδιά και τους φίλους της. Πολλές ιστορίες της έχουν γίνει βιβλία και μερικά εντάχθηκαν στις βραχείες λίστες του Κύκλου Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου. Εμπιστεύεται τα παιδιά και το μπαλόνι της φουσκώνει πιο πολύ όταν βρίσκεται ανάμεσά τους. Ζει σε ένα σπίτι εξοχικό με την οικογένειά της και πολλές κεραμιδόγατες.

Η Μάγια Δεληβοριά γεννήθηκε στην Αθήνα. Είναι θεατρολόγος, συγγραφέας και παιγνιοθεραπεύτρια. Σπούδασε δημοσιογραφία στο Εργαστήρι Επαγγελματικής Δημοσιο-γραφίας και είναι απόφοιτος του Τμήματος Θεατρικών Σπουδών του ΕΚΠΑ, όπου ολοκλήρωσε και τις Μεταπτυχιακές Σπουδές της. Εκπαιδεύτηκε στο θεραπευτικό παιχνίδι από το Playtherapy Greece, συνεργαζόμενο φορέα της Academy of Play and Child Psychotherapy (APAC). Εργάζεται στην Πρωτοβάθμια και Δευτεροβάθμια Εκπαίδευση, δημόσια και ιδιωτική, διδάσκοντας θεατρική αγωγή σε παιδιά και εφήβους από το 1996 μέχρι και σήμερα. Έχει τιμηθεί με τρία Κρατικά Βραβεία Θεατρικού Έργου για παιδιά και εφήβους από το Υπουργείο Πολιτισμού. Βιβλία της έχουν βραβευτεί από τη Γυναικεία Λογοτεχνική συντροφιά, τον Κύκλο του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και έχουν αναγραφεί στο The White Ravens 2013, στις βραχείες λίστες των Κρατικών Βραβείων Λογοτεχνίας και των βραβείων του Λογοτεχνικού Περιοδικού Αναγνώστης. Έχει εκπροσωπήσει την Ελλάδα σε Διεθνή Φεστιβάλ Νέων Συγγραφέων στο Βερολίνο και στην Αυστρα- λία. Είναι παντρεμένη και μητέρα τριών παιδιών.

Ο Κώστας Στοφόρος γεννήθηκε στη Ρώμη το 1960. Είναι δημοσιογράφος και συγγραφέας. Έχει εργαστεί επί σειρά ετών στην τηλεόραση και τώρα συνεργάζεται με το Μουσείο Σχολικής Ζωής και Εκπαίδευσης. Γράφει στο διαδίκτυο, σε εφημερίδες και περιοδικά κυρίως για θέματα βιβλίου και πολιτισμού. Υλοποιεί εργαστήρια δημιουργικής γραφής για παιδιά και ενηλίκους. Έχει γράψει παραμύθια, βιβλία ενηλίκων και μια σειρά βιβλίων για γονείς. Τα τελευταία χρόνια γράφει αστυνομικές ιστορίες για παιδιά και εφήβους. Παράλληλα συμμετέχει ως σεναριο-γράφος/παρουσιαστής σε μια σειρά ντοκιμαντέρ, κυρίως για ιστορικά θέματα. Είναι μέλος της Ένωσης Συντακτών Περιοδικού Ηλεκτρονικού Τύπου (ΕΣΠΗΤ), της Διεθνούς Ομοσπονδίας Δημοσιογράφων (IFJ), του PEN Greece, της Πανελλήνιας Ένωσης Λογοτεχνών και της Ελληνικής Λέσχης Συγγραφέων Αστυνομικής Λογοτεχνίας (Ε.Λ.Σ.Α.Λ.).

Η Άννα Κοντολέων γεννήθηκε στην Αθήνα, σπούδασε θεατρολογία και υποκριτική, εργάστηκε για πολλά χρόνια ως θεατρολόγος στην εκπαίδευση και σήμερα είναι υπεύθυνη εκπαιδευτικών δράσεων του ΑΡΧΕΛΩΝ. Έχει σχεδιάσει και συντονίσει εκπαιδευτικά προγράμματα φιλαναγνωσίας, επιμορφώσεις εκπαιδευτικών και παραδίδει μαθήματα δημιουργικής γραφής. Από το 1993 ασχολείται με τη συγγραφή και τη μετάφραση λογοτεχνικών βιβλίων. Έχει εκδώσει παραμύθια και μυθιστορήματα για παιδιά και εφήβους και έχει μεταφράσει βιβλία από τα αγγλικά και τα γαλλικά. Για έργα και μεταφράσεις της έχει τιμηθεί από το Ελληνικό Τμήμα της Διεθνούς Οργάνωσης Βιβλίων για τη Νεότητα (ΙΒΒΥ) – Κύκλος του Ελληνικού Παιδικού Βιβλίου και την Ελληνική Εταιρεία Μεταφραστών Λογοτεχνίας, ενώ βιβλία της έχουν συμπεριληφθεί σε διεθνείς τιμητικούς πίνακες και λίστες.

 

Η εικονογράφος

Η Λίλα Καλογερή σπούδασε 3D animation, ενώ το 2002 αποφοίτησε από το U C E στο Birmingham με ΜΑ στην Οπτική Επικοινωνία.

Από τότε εργάζεται ως εικονογράφος στον χώρο των εκδόσεων και του παιδικού βιβλίου στην Ελλάδα και το εξωτερικό. Η προσωπική της ιστοσελίδα είναι www.lilakalogeri.com


ΠΑΡΟΥΣΙΑΣΗ ΠΑΙΔΙΚΟΥ ΒΙΒΛΙΟΥ ΣΤΟΝ ΠΑΙΔΙΚΟ ΙΑΝΟ ΤΗΣ ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗΣ

«Ο ΠΕΡΙΒΑΝΤΟΥΛΗΣ» | ΠΑΥΛΟΣ ΤΖΙΟΥΡΡΟΥ | ΕΚΔΟΣΕΙΣ iWrite

 

Το Σάββατο 13 Απριλίου, στις 12:00 η Αλυσίδα Πολιτισμού IANOS και οι εκδόσειςIwrite διοργανώνουν παρουσίαση του παιδικού βιβλίου τουΠαύλου Τζιούρρου, με τίτλο «Ο Περιβαντούλης».

 

Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί στον Παιδικό Ιανό της Θεσσαλονίκης, Γρηγορίου Παλαμά 3.

 

Link βιβλίου: https://bitly.ws/3ht2D

 

Λίγα λόγια για το βιβλίο

Ο ήρωας της ιστορίας είναι ο Περιβαντούλης και κατοικεί σε μία μικρή πόλη με χαρούμενους κατοίκους, που επικοινωνούν μεταξύ τους με σεβασμό και μοιράζονται ωραία συναισθήματα. Ξαφνικά, μία μέρα ξεσπάει καταιγίδα! Μη μπορώντας οι άνθρωποι να αντεπεξέλθουν στις δυσκολίες, καταβάλλονται από αρνητικά συναισθήματα, τα οποία μεταφέρονται και στον Περιβαντούλη. Στο τέλος, όμως, οι άνθρωποι αντιλαμβάνονται πως τα άσχημα συναισθήματα που νιώθουν έχουν να κάνουν με τους ίδιους και όχι με τον Περιβαντούλη. Μαζί με τον Περιβαντούλη θα προσπαθήσουν να φέρουν ξανά την αρμονία! Μαθαίνοντας να διαχειριζόμαστε τα συναισθήματά μας, μαθαίνουμε να επικοινωνούμε με τους συνανθρώπους μας και με το περιβάλλον.

 

Λίγα λόγια για το συγγραφέα

Ο Παύλος Τζιούρρου (PhD) γεννήθηκε στην Μπρατισλάβα της Σλοβακίας και ενηλικιώθηκε στο χωριό Πύλα, στην Κύπρο. Είναι απόφοιτος του Τµήµατος Επιστηµών της Θάλασσας (σηµερινό Τµήµα Ωκεανογραφίας και Θαλασσίων Βιοεπιστηµών) της Σχολής Περιβάλλοντος του Πανεπιστηµίου Αιγαίου. Στη συνέχεια, αποφοίτησε από το Τµήµα Γεωλογίας της Σχολής Θετικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Πατρών, όπου πραγματοποίησε τις µεταπτυχιακές του σπουδές (MSc) στη κατεύθυνση «Περιβαλλοντική Ωκεανογραφία» του ΠΜΣ «Γεωεπιστήµες και Περιβάλλον». To 2021 ολοκλήρωσε τη διδακτορική του έρευνα στο Τµήµα Χηµείας της Σχολής Θετικών Επιστηµών του Πανεπιστηµίου Πατρών, σχετικά µε τη ρύπανση του περιβάλλοντος από πλαστικά. Τα ενδιαφέροντά του επικεντρώνονται στο αργεντίνικο τάνγκο, στο να γνωρίζει καινούργιους ανθρώπους και στα ταξίδια, µιας και νιώθει πολίτης του κόσµου!