/Φρίντα Κάλο: Η άγνωστη λεπτομέρεια της ζωής της που δείχνει ποια πραγματικά ήταν

Φρίντα Κάλο: Η άγνωστη λεπτομέρεια της ζωής της που δείχνει ποια πραγματικά ήταν

ίναι μια από τις πιο εμβληματικές προσωπικότητες του εικοστού αιώνα και ανεξάντλητη πηγή έμπνευσης για γυναίκες από όλο τον κόσμο. Ωστόσο, η ζωή της Φρίντα Κάλο, όσο σύντομη κι αν ήταν, υπήρξε τόσο πλούσια και ταραχώδης που διαρκώς έρχονται στο φως λεπτομέρειες. Γνωρίζατε, για παράδειγμα, ότι αποφάσισε να αλλάξει την ημερομηνία γέννησής της, από 1907 σε 1910, όχι για να «κόβει» χρόνια από την ηλικία της αλλά για να συμπίπτει με την έναρξη της Μεξικανικής Επανάστασης;

Άλλα πράγματα που ίσως δεν ξέρετε για τη Φρίντα Κάλο:

-Από παιδί είχε σοβαρά προβλήματα υγείας. Τα πόδια της ήταν δυσανάλογα μεταξύ τους εκ γενετής και σε ηλικία 6 ετών διαγνώστηκε με πολυομυελίτιδα. Για όλη της τη ζωή κυκλοφορούσε με μπαστούνι.

-Μικρή ήθελε να γίνει γιατρός και οι γονείς της την έστειλαν σε ένα από τα καλύτερα σχολεία του Μεξικού, το La Preparatoria, όπου φοιτούσαν μόλις 35 κορίτσια και 1.965 αγόρια. Εκεί δημιούργησε μια παρέα που απολάμβανε να επιδίδεται σε παθιασμένες πολιτικές συζητήσεις.

-Η ίδια είχε πει ότι στη ζωή της έπαθε δύο ατυχήματα: Το πρώτο ήταν με το λεωφορείο στο οποίο επέβαινε, όταν συγκρούστηκε με τραμ, ένα ατύχημα που της προκάλεσε σοβαρούς τραυματισμούς στη σπονδυλική στήλη, στη λεκάνη, στα πόδια και παραλίγο να της στοιχίσει τη ζωή. Το δεύτερο, η γνωριμία της με τον Ντιέγκο Ριβέρα, με τον οποίο παντρεύτηκε όταν εκείνη ήταν 22 ετών κι αυτός 43. Δεν ήταν μόνο η μεγάλη διαφορά ηλικίας που τους έκανε ένα παράξενο ζευγάρι, αλλά και η εμφάνισή τους, για την οποία θα αποκτούσαν τα παρατσούκλια «ελέφαντας» (για τον Ντιέγκο) και «περιστέρι» (για τη Φρίντα). Ουσιαστικά, η Φρίντα δεν συνήλθε ποτέ από κανένα από τα «ατυχήματά» της.

-Ο Ντιέγκο, που μετρούσε ήδη δύο διαζύγια όταν παντρεύτηκε τη Φρίντα, δεν ήταν και ο πιο πιστός σύζυγος. Αλλά κι εκείνη είχε ειδύλλια, μεταξύ άλλων με τον Λέοντα Τρότσκι και, πιθανόν, τον ποιητή Βλαντιμίρ Μαγιακόφσκι. Τελικά η Φρίντα και ο Ντιέγκο οδηγήθηκαν σε ένα επώδυνο διαζύγιο το 1939. Όμως έναν χρόνο αργότερα, ενώ εκείνη νοσηλευόταν στο νοσοκομείο με σοβαρό πρόβλημα υγείας, ο Ντιέγκο την επισκέφτηκε και της έκανε ξανά πρόταση γάμου. Η Φρίντα είπε, για μία ακόμα φορά, το «ναι».

-Τα επόμενα χρόνια η υγεία της συνέχισε να επιδεινώνεται και το 1953 αναγκάστηκε να υποστεί τον ακρωτηριασμό του ενός ποδιού της, εξαιτίας γάγγραινας. Πέθανε έναν χρόνο μετά, από πνευμονία. Είχε αφήσει 150 έργα, πολλά από αυτά αυτοπορτρέτα, ντοκουμέντα του σωματικού και ψυχικού πόνου που είχε υποφέρει. Ωστόσο η ζωγραφική της συνεχίζει να εμπνέει μέχρι σήμερα δημιουργούς από κάθε χώρο – ενδεικτικά μόνο, ο εμβληματικός πίνακάς της «Η Σπασμένη Κολώνα» ενέπνευσε τον Γκοτιέ να σχεδιάσει το κοστούμι της Μίλα Γιόβοβιτς στην ταινία «Το πέμπτο στοιχείο» (1997).

womantoc