/Φινλανδία, η μητέρα της Ευρωπαϊκής μέταλ μουσικής

Φινλανδία, η μητέρα της Ευρωπαϊκής μέταλ μουσικής

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Είναι τρελοί αυτοί οι Φινλανδοί!

Παραφράζοντας την κλασική ατάκα από το γνωστό και μη εξαιρετέο κόμιξ “Αστερίξ και Οβελίξ”, αξίζει να αναγνωρίσω τη συμβολή των Σκανδιναβικών χωρών στην εξέλιξη της μέταλ μουσικής.

Αυτό το τόσο υποτιμημένο υποείδος της ροκ μουσικής που έχει κατηγορηθεί και για τις επτά πληγές του Φαραώ, αγαπήθηκε από χώρες όπως η Σουηδίας και η Φινλανδία.

Η μέταλ μουσική δεν είναι η αγαπημένη του Σατανά, ούτε όσοι την ακούμε πίνουμε αίμα και πράττουμε ανθρωποθυσίες, όπως υποστηρίζουν πολλοί ακραίοι και εχθρικοί προς τη μέταλ σκηνή.

Πολλά μέταλ συγκροτήματα έχουν γράψει τη δική τους ιστορία στη μουσική σκηνή και έχουν κοινό σε κάθε γωνιά της γης.

Αξίζει να δούμε μερικά από αυτά που προέρχονται από τη Φινλανδία:

Nightwish: Η Tarja Turunen είναι η μορφή η οποία έδωσε θηλυκό παρόν και κυριαρχία σε έναν, κυρίως, ανδροκρατούμενο χώρο. Ένα από τα πιο γνωστά συγκροτήματα symphonic metal, το οποίο καθήλωσε πολλούς και εξακολουθεί να κερδίζει θαυμαστές και από τις νεότερες γενιές.

https://youtu.be/kIBdpFJyFkc?si=UtLxEdxjfPs7BR_N

Stratovarius: Μεγάλη μου προσωπική αγάπη αυτό το συγκρότημα, μεγάλες μορφές της power metal με τρομερές αρμονίες, συνθέσεις και άσματα. Εξαίσιοι!

https://youtu.be/Tn58-Nl9NYw?si=JubUwOYhoGB2DIO

Children of Bodom: Τον κατάλογο της Ευρωπαϊκής μέταλ μουσικής έρχονται και συμπληρώνουν οι Childern of Bodom. Πιο άγριοι, καθώς συνδυάζουν death και power metal σε ένα συγκρότημα.

https://youtu.be/5cEK1OLhUKQ?si=0CDvFXgq_Qkt6UQP

Sonata Arctica: Οι πιο αγαπημένοι μου από τη συγκεκριμένη λίστα, τρομερά μελωδικοί, τρομερά δημιουργοί και εξαιρετικά ταλαντούχοι στη συγγραφή εμπνευσμένων στίχων.

https://youtu.be/C_pOpTyMszw?si=Spogl1w5rl_unPtq

HIM: Από τα γνωστότερα, πιο μελαγχολικά gothic/rock -metal συγκρότημα που έχει τεράστια εμπορική επιτυχία.

https://youtu.be/RPRXy4f6ev8?si=WyRnaxQ3_-HYVudQ

Ναι, δεν υπάρχει αμφιβολία. Η μητέρα της Ευρωπαϊκής μέταλ σκηνής είναι η Φινλανδία…