/Fata Libelli – Ένα βιβλιοπωλείο στην εποχή της πανδημίας

Fata Libelli – Ένα βιβλιοπωλείο στην εποχή της πανδημίας

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Η οικονομία μας έχει πληγεί από την πανδημία και τώρα σιγά – σιγά ανακάμπτει βρίσκοντας τον δρόμο της ξανά. Πολλές μικρομεσαίες επιχειρήσεις έκλεισαν και ο χώρος του βιβλίου επλήγη περισσότερο ίσως από όλους.

Και όμως σε αυτό το περιβάλλον οπού όλες οι επαγγελματικές κινήσεις είναι ένα μεγάλο ρίσκο ο κ. Σπύρος Βαλτετσιώτης έχοντας ως προίκα 30 χρόνια ενασχόλησης με τον χώρο του βιβλίου, είχε το θάρρος να ανοίξει το βιβλιοπωλείο: «Fata Libelli» στον Πειραιά τον περασμένο Απρίλιο.

Ας ξεκινήσουμε από τον πρόλογο, πώς επιλέξατε αυτή την ονομασία, αν έχετε την καλοσύνη να μας εξηγήστε και φυσικά τί σηματοδοτεί για εσάς;

Η ονομασία του βιβλιοπωλείου είναι κάτι που με ταλαιπώρησε αρκετά… Έψαχνα αρχικά ένα ελληνικό όνομα για επωνυμία, αλλά δεν μπόρεσα να βρω κάποιο που να με ικανοποιεί. Πέφτοντας κάποια στιγμή τυχαία στη φράση του Τερεντιανού, που ολόκληρη λέει “Pro captu lectoris habent sua fata libelli” (Ανάλογα με τις ικανότητες του αναγνώστη τα βιβλία έχουν τις δικές τους μοίρες), κατάλαβα ότι είχα βρει αυτό που έψαχνα. Η τύχη των βιβλιοπωλείων είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με την τύχη των βιβλίων, οπότε τι καλύτερο για όνομα;

Ποιος ήταν ο άνθρωπος που σας έφερε σε επαφή με το βιβλίο ή με ποιο ερέθισμα αποφασίσατε να ασχοληθείτε;

Με το βιβλίο δε με έφερε κάποιος συγκεκριμένα σε επαφή! Φαντάζομαι ότι ήταν γραφτό να συμβεί όπως λένε. Αναγνώστης ήμουν από μικρός αλλά όχι βιβλίων, περιοδικών και κόμικς. Τα βιβλία με τραβούσαν πάντως ως αντικείμενα. Μου άρεσε επίσης η μουσική, το σινεμά και οι Τέχνες, χώροι δηλαδή που συνομιλούν και αλληλεπιδρούν με τον χώρο του βιβλίου. Ασχολήθηκα επαγγελματικά με το βιβλίο διότι ήθελα να δουλεύω σε ό, τι αγαπώ πιο πολύ και αυτό είναι τα βιβλία και η ανάγνωση.

25 χρόνια ενασχόλησης με τον χώρο του βιβλίου, συγκεκριμένα;

Όταν τελείωσα το στρατιωτικό μου, αναζήτησα δουλειά στο χώρο και ξεκίνησα κάνοντας εξωτερικές εργασίες σε έναν εκδοτικό οίκο. Στην πορεία δούλεψα σε διάφορα βιβλιοπωλεία ως πωλητής, μικρά και μεγάλα. Μετά από αρκετά χρόνια δουλειάς γεννήθηκε μέσα μου το όνειρο να κάνω το δικό μου βιβλιοπωλείο, πράγμα πιστεύω… πολύ φυσικό. Και κάποια στιγμή που είχα βρεθεί χωρίς δουλειά, βρήκα το θάρρος και την τόλμη για να το πραγματοποιήσω. Στη δουλειά που κάνω πια, συνδυάζονται και οι δυο προηγούμενες μου θέσεις γιατί αναγκαστικά χρησιμοποιώ μηχανή για να φέρω βιβλία από την Αθήνα.

Τα περισσότερα βιβλιοπωλεία προκειμένου να επιβιώσουν ασχολούνται κυρίως με την πώληση σχολικών ειδών, εκτυπώσεις και από βιβλία συνήθως βρίσκεις του πιο εμπορικούς τίτλους. Ακολουθείτε και εσείς την πεπατημένη ή έχετε κάποιο άλλο όραμα;

Όχι, δεν την ακολουθώ. Το Fata Libelli είναι ένας βιβλιοφιλικός χώρος που απευθύνεται σε ανθρώπους που αγαπούν τα βιβλία και θα παραμείνει βιβλιοπωλείο. Αν δεν τους βρω αυτούς τους ανθρώπους, το βιβλιοπωλείο θα κλείσει. Δε θα μπορούσα να ασχοληθώ από τη θέση που βρίσκομαι με τομείς που δε γνωρίζω και δεν αγαπώ.

Φημολογείται ότι το βιβλίο στην χώρα φυτοζωεί μιας και ο κόσμος διαβάζει λιγότερο απ’ ό,τι παλαιότερα, ποια είναι η άποψή σας;

Δε νομίζω ότι ο κόσμος διαβάζει λιγότερο τα τελευταία 30 χρόνια, ίσα ίσα το αντίθετο πιστεύω. Υπάρχει μια γενικότερη στροφή των ανθρώπων προς τις τέχνες. Τη δεκαετία του ’90 ο κόσμος διάβαζε λιγότερο, αλλά ξόδευε περισσότερο. Η Ελλάδα και ο κόσμος άλλαξαν από τότε.

Ποια είδη λογοτεχνίας έχετε εντοπίσει να προτιμάει το αναγνωστικό κοινό;

Η πεζογραφία έχει τη μερίδα του λέοντος. Μυθιστορήματα και διηγήματα που συνδυάζουν πολιτικά και ιστορικά γεγονότα του δεύτερου μισού του 20ου αιώνα είναι ψηλότερα θα λέγαμε στις προτιμήσεις των αναγνωστών. Γενικότερα πάντως οι αναγνώστες έχουν στραφεί σε πιο ποιοτικά αναγνώσματα την τελευταία δεκαετία και κάτι.

Kαι τέλος αν έχετε την καλοσύνη, θα μοιραστείτε μερικά από τα μυστικά σας στα οποία ποντάρατε για να μπείτε σε έναν τόσο δύσκολο επιχειρηματικό χώρο και να τα καταφέρετε; Σας ευχαριστώ για τον χρόνο σας.

Δεν υπάρχει κάποιο μυστικό! Η αγάπη μου για τα βιβλία, οι γνώσεις που αποκόμισα από την πορεία μου στο χώρο και η πολλή δουλειά είναι αυτά τα οποία πιστεύω ότι ίσως κάνουν το βιβλιοπωλείο να παραμείνει ανοιχτό. Εγώ σας ευχαριστώ πολύ για την προβολή!