/Βιβλιοκριτική: Εκεί που η όραση περισσεύει | Δημήτρης Στατήρης

Βιβλιοκριτική: Εκεί που η όραση περισσεύει | Δημήτρης Στατήρης

Γράφει η Ειρήνη Λόκα

Έργο: Εκεί που η όραση περισσεύει

Συγγραφέας: Δημήτρης Στατήρης

Εκδόσεις: Θράκα

Είδος: Νουβέλα

Χρόνος έκδοσης: Ιανουάριος 2022

Από το οπισθόφυλλο του βιβλίου: “Κάθε χειμώνας που ερχόταν έφερνε μαζί του και μία παρακαταθήκη από τον προηγούμενο: σκελετοί κάτω από γέφυρες, κρυοπαγήματα και αρρώστιες, χιόνια που έκαιγαν, ασπρόμαυρα Χριστούγεννα.

Ο ήλιος ξεθώριαζε στην ομίχλη και οι κυρίες με τις γούνες μεταμορφώνονταν σε αλεπούδες, αρκούδες και λεοπαρδάλεις και σάλταραν στα ταξί και στα τρόλεϊ και η πόλη ερήμωνε, γινόταν γκρίζος λαβύρινθος με κίτρινα φώτα και σκουριασμένα κάγκελα”.

Η ιστορία τοποθετείται σε μία μεγάλη πόλη. Εκεί, μέσα σε στοές, μαγαζιά, ηλεκτρικών και τυροπιτάδικα συναντούμε τον Ανέστη. Είναι ένας άστεγος άνθρωπος που παλεύει μαζί με τον σκύλο του Φλόπυ να βγάζει την μέρα. Προσπαθεί να βρίσκει φαγητό και γι’ αυτόν και για τον σκύλο του, μερικά σκεπάσματα και κούτες για να κοιμούνται. Ένα βράδυ όμως συναντά μια παράξενη κοπέλα την Ζοέλ μια κοπέλα σαν εξωτικό πουλί και η ζωή του βρίσκεται ανάμεσα σε εμπόρους ναρκωτικών, σε περίεργα πλάσματα, σε παράξενα μέρη και σε μία θάλασσα από πίσσα… Όταν η αγάπη δεν αρκεί και η ζωή σου δίνει μια δεύτερη ευκαιρία. Μία νουβέλα για τα μέρη που η όραση δεν χρειάζεται, που η όραση περισσεύει… 

Απόσπασμα: Μην τον θρέφεις με τον φόβο σου. Γίνε αόρατος, κάνε ότι σου λέει και φύγε την κατάλληλη στιγμή, δεν έχουν καιρό για χάσιμο αυτοί, αναλώσιμοι είναι όπως εσύ κι εγώ, μη χτυπάς το θηρίο κατάμουτρα γιατί θα σε ξεσκίσει, χτύπα και κρύψου, χτύπα και κρύψου μέχρι να το πληγώσεις και τότε φύγε. 

Λίγα λόγια για τον συγγραφέα: Ο Δημήτριος Στατήρης γεννήθηκε το 1985 στην πόλη της Λάρισας. Έχει φοιτήσει στο Α.Τ.Ε.Ι. Λάρισας, στο τμήμα μηχανολογίας. Επίσης, είναι σπουδαστής φυσικοθεραπείας του 1ου Ι.Ε.Κ. Λάρισας. Είναι κάτοχος μαύρης ζώνης στο άθλημα του taeekwondo. Το πάθος του, όμως, είναι η συγγραφή, ειδικότερα η συγγραφή ιστοριών τρόμου. Διηγήματά του έχουν δημοσιευτεί σε λογοτεχνικά περιοδικά και στο διαδίκτυο.