/Ευτυχία – Ευτυχισμένες στιγμές

Ευτυχία – Ευτυχισμένες στιγμές

Γράφει η Βαρβάρα Ηλιοπούλου, Πολιτισμολόγος – Κοιν. Επιστήμονας

Όλοι πιστεύουμε στην ευτυχία, αλλά πολλές φορές η πεποίθηση αυτή πηγάζει από ψευδείς πεποιθήσεις.

Η ευτυχία δεν έχει σταθερή υπόσταση, ούτε είναι συνδεδεμένη με μια συγκεκριμένη στιγμή, γιατί οι στιγμές είναι παροδικές, έρχονται και φεύγουν.

Είναι ψευδαίσθηση αν πιστεύει κάποιος ότι η ευτυχία είναι κάτι που μπορεί να αποκτηθεί με στοιχεία πλούτου και ύλης. Η ευτυχία του καθενός εξαρτάται από το βαθμό εκτίμησης των θετικών πλευρών που προσφέρει η ζωή κι όχι από τα αρνητικά συμβάντα που δημιουργούνται κατά τη διάρκεια του βίου του καθενός. Η στάση απέναντι στην καθημερινότητα και ο τρόπος επιλογής του καθενός για την αντιμετώπιση των διαφόρων προβλημάτων που προκύπτουν, κρίνεται ως καθοριστικός παράγοντας για την αύξηση των πιθανοτήτων να μεταμορφωθεί κάποιος πραγματικά σε ευτυχισμένο.

Η ευτυχία ή η δυστυχία δεν εξαρτάται αποκλειστικά από εξωτερικούς παράγοντες αλλά ταυτίζεται με τη δυναμική του καθενός να βλέπει τις καταστάσεις που αντιμετωπίζει με τη θετική και υγιή πλευρά τους.

Ο άνθρωπος από την αρχή της δημιουργίας του και προκειμένου να επιβιώσει ερχόταν σε μεγάλη συχνότητα, αντιμέτωπος με δύσκολες και επίπονες καταστάσεις, τόσο σε προσωπικό όσο και σε συλλογικό επίπεδο. Η δυναμική που ανέπτυσσε προκειμένου να αντιμετωπίσει τέτοιου είδους καταστάσεις, τον μετέφερε αυτόματα και σε επίπεδο ευτυχισμένων στιγμών, εφόσον η επίλυση των δυσκολιών του είχε θετική έκβαση.

Ευτυχία για κάποιους σύμφωνα με ερωτηματολόγια ερευνών είναι οι κοινωνικές σχέσεις, η επαφή, η επικοινωνία, η εργασία, η οικογένεια, τα ενδιαφέροντα, ο ελεύθερος προσωπικός χρόνος κλπ. Πόσες φορές η μοναξιά και η αποκοπή από τους γύρω δεν δημιουργεί όχι μόνο την αίσθηση της λύπης αλλά και την αίσθηση ότι δεν ζεις ουσιαστικά, απλά υπάρχεις ως οντότητα. Πόσες φορές κάποιος επιτρέπει στον εαυτό του να αφεθεί στην απόκτηση υλικών αγαθών, αμελώντας τη φροντίδα του εαυτού του αλλά και των γύρω του;

Όταν ζεις καθημερινά για να αναβάλλεις όσα θέλεις να πραγματοποιήσεις, φοβάσαι και δεν τολμάς όσα σε εμπνέουν, δεν δίνεις βαρύτητα στη ψυχική και σωματική σου υγεία και τον ποιοτικό χρόνο με όσους αγαπάς, τότε δυστυχώς είσαι καταδικασμένος να μην είσαι σε θέση να αισθανθείς ευτυχία. Και τέλος η ευτυχία του καθενός είναι καθαρά προσωπική υπόθεση και επιλογή και δεν χωρά καμία αμφισβήτηση.