/Δύο νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Θερμαϊκός

Δύο νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Θερμαϊκός

Δύο νέες ποιητικές συλλογές από τις εκδόσεις Θερμαϊκός

Μύρων Ξένος

Απόσταγμα φωτός

 

Εκδόσεις ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, 2022

 

Φιλολογική Επιμέλεια: Γιάννης Γιγουρτσής

Επιμέλεια Έκδοσης: Σοφία Τριανταφύλλου

ISBN: 978-618-5607-06-7

Σελ. 158

Τιμή: 11.11€

Διαστάσεις: 16.5cm x 24cm

 

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός η ποιητική συλλογή του Μύρωνα Ξένου, με τίτλο «Απόσταγμα φωτός». Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

 

Ο ποιητής μέσω της γλώσσας πλάθει εικόνες του αντικειμενικού κόσμου και μας προ(σ)καλεί να αναδείξουμε τα νοήματά τους. Με ύφος λυρικό και συνάμα λιτό οδηγεί τον αναγνώστη στο ουσιώδες της ποίησης, μυώντας τον στους ιδιάζοντες κανόνες της, μέσω μιας σειράς προβληματισμών που αφορούν τη ζωή, τον θάνατο, τον έρωτα, την ύπαρξη και την ποίηση καθεαυτή.

 

Έχοντας κατάφωρα εμπνευστεί από το ζείφωρο φως που εκπορεύεται αφειδώλευτα από τη χώρα μας, ο ποιητής σκιαγραφεί το μεγαλείο της Ελλάδας μέσα από τα στοιχεία που τη συνθέτουν: νερό, αέρας, ήλιος, κάλλος, έρωτας, γλώσσα. Στοιχεία με τα οποία είναι ικανός και να την αναστήσει.

 

Βιογραφικό Συγγραφέα

 

Λίγο η κρητική φλέβα η γονική, πιότερο το ανελέητο φως της Κρήτης, το πλήθος τα βιώματα που μόνο εκείνη αντέχει να χαρίζει, μαζί και οι μυθικές αισθήσεις των πρώτων αλλά και των μετέπειτα χρόνων συνθέτουν τις πηγές που αναβλύζουν. Τη μακροχρόνια θητεία στα σοκάκια και τις λεωφόρους της νόησης ακολουθούν η επιστημονική καριέρα και η μόνιμη παραμονή στο εξωτερικό. Κι όλο να σώνεται το νερό κι οι ρίζες να τραβούν κατά μέσα. Τόσο που να μην ξέρεις πια τι κρατάει από την πηγή και τι από την έλλειψή της. Και η ποίηση, εκείνη μονάχα, να μάχεται στα μαρμαρένια αλώνια, να αποστάζει φως συμφιλιώνοντας τα αντίθετα, για να χαρίσει τους χάρτες που οδηγούν στα ξέφωτα του ονείρου, μακριά πολύ από δρόμους και τρόπους ρυμοτομημένους.

Ο Μύρων Ξένος είναι ένας άνθρωπος πιστός στην ιδέα πως οφείλει να παραμερίσει για δύο λόγους: πρώτα για να περάσει ο ποιητής και στη συνέχεια –το σπουδαιότερο– ο ίδιος ο αναγνώστης. Μια και αν δεν κατοικηθεί το ποίημα στον τόπο του Άλλου, ποίηση δεν υπάρχει.


 

Γιώργος Έλτωνας

Ημερολόγιο ενός άλλου Μαΐου

 

Εκδόσεις ΘΕΡΜΑΪΚΟΣ, 2022

 

Επιμέλεια: Σοφία Τριανταφύλλου

ISBN: 978-618-5607-07-4

Σελ. 72

Τιμή: 7.00€

Διαστάσεις: 16.5cm x 24cm

 

 

Κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Θερμαϊκός η ποιητική συλλογή του Γιώργου Έλτωνα (κατά κόσμον Γιώργου Τριαντάφυλλου), με τίτλο «Ημερολόγιο ενός άλλου Μαΐου». Δείτε εδώ περισσότερες πληροφορίες.

 

Μέσα από βιώματα της καθημερινής ζωής, ο ποιητής συνθέτει γλαφυρές εικόνες νοσταλγίας, προβληματισμού και στοχασμών δημιουργώντας ένα ποιητικό ημερολόγιο γι’ αυτόν τον τελευταίο μήνα της άνοιξης.

Με τα συμπαρομαρτούντα της πανδημίας να κάνουν κατάφωρη την επιρροή τους σε μεγάλο μέρος των ποιημάτων, η επιλογή του συγκεκριμένου μήνα του έτους 2021 δεν καθίσταται διόλου τυχαία από τον ποιητή. Περιλαμβάνοντας την ανάσταση, το πέρασμα από τον θάνατο στη ζωή, μας προϊδεάζει για αυτό που έπεται αυτής της σκοτεινής για την ανθρωπότητα περιόδου.

Το οικείο γλωσσικό ύφος προσδίδει μια αμεσότητα στον αναγνώστη, καθιστώντας τον από απλό παρατηρητή σε σιωπηλό μέτοχο της ποιητικής σκέψης, η οποία –βαθιά υπαρξιακή στα θεμέλιά της– αναδύεται μέσα από την αχλή του ψυχικού κόσμου.

 

 

Βιογραφικό Συγγραφέα

 

Ο Γιώργος Έλτωνας (κατά κόσμον Γιώργος Τριαντάφυλλος) γεννήθηκε στην Αθήνα και σπούδασε Πληροφορική στην ΑΣΟΕΕ. Από τότε, ξεκίνα ένα ταξίδι ζωής, σπουδάζοντας ή δουλεύοντας σε διάφορες ευρωπαϊκές χώρες καταλήγοντας να ζει και να εργάζεται πρώτα στη Στοκχόλμη και κατόπιν στο Ελσίνκι ως καταξιωμένο στέλεχος επιχειρήσεων. Κατέχει μεταπτυχιακό τίτλο από το Πανεπιστήμιο του Έσσεξ στην Επιστήμη Υπολογιστών και διοικητική εκπαίδευση από το Πανεπιστήμιο της Οξφόρδης. Γράφει ποίηση από τα εφηβικά του χρόνια με το ψευδώνυμο «Έλτωνας» και παραθέτει κάποια ενδεικτικά κείμενα στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης στον ιστοτόπο «Έλτωνος Ποίηση». Το «Ημερολόγιο ενός άλλου Μαΐου» γράφτηκε τον Μάϊο του 2021 και είναι η πρώτη ποιητική συλλογή που εκδίδει.