/Χισικάουα Μορονόμπου, ο προκλητικός ζωγράφος του ουκίγιο-ε

Χισικάουα Μορονόμπου, ο προκλητικός ζωγράφος του ουκίγιο-ε

Ο Χισικάουα Μορονόμπου (‎1618 – 25 Ιουλίου 1694) ήταν Ιάπωνας καλλιτέχνης που έκανε γνωστή την τέχνη ουκίγιο-ε, ένα είδος ξυλογραφίας και ζωγραφικής, στα τέλη του 17ου αιώνα.

Βιογραφία

Ο Μορονόμπου ήταν ο γιος ενός πολύ γνωστού χαράκτη στο χωριό Χονταμούρα της επαρχίας Άγουα κοντά στην ακτή του Έντο. Στα νεανικά του χρόνια δούλεψε στο εργαστήριο του πατέρα του όπου έμαθε τα μυστικά της τέχνης της χαρακτικής. Μετά τη μετανάστευσή του στο Έντο, μαθήτευσε στις σχολές τέχνης ουκίγιο-ε Τόσα και Σχολή Κανό. Έχοντας ήδη μία πολύ ισχυρή γνώση των τεχνικών ζωγραφικής και χαρακτικής της εποχής του, μαθήτευσε στη συνέχεια με τον φημισμένο δάσκαλο ουκίγιο-ε Καμπούν.

Έργο

Το πρώτο υπογεγραμμένο έργο του χρονολογείται το 1672, παρότι ίσως δημιούργησε έργα πριν από αυτήν την χρονολογία. Στα μέσα του 1670 ο Μορονόμπου είχε ήδη καταξιωθεί σαν καλλιτέχνης του ουκίγιο-ε. Παρήγαγε πάνω από 100 εικονογραφημένα βιβλία (ίσως 150). Το ένα τέταρτο των έργων του ήταν ερωτικής φύσεως.

Ο Μορονόμπου θεωρείται ο ιδρυτής του ουκίγιο-ε. Αφομοίωσε έργα και τεχνοτροπίες προηγούμενών του καλλιτεχνών και δημιούργησε ένα πραγματικά νέο είδος τέχνης και ένα προσωπικό ύφος που επηρέασε γενεές καλλιτεχνών μετά τον θάνατό του. Τα έργα του χαρακτηρίζοταν από μια δραματικότητα που ελάχιστοι καλλιτέχνες του ουκίγιο-ε κατόρθωσαν.

Μερικά από τα έργα του είναι ζωγραφισμένα στο χέρι αλλά τα περισσότερα από τα έργα του ήταν ζωγραφισμένα στην τεχνική σούμι-ε (χρήση μάυρη χρωστικής μόνο). Τα έργα του Μορονόμπου είναι γκριζόμαυρα σχέδια που έρχονται σε αντίθεση με το λευκό του χαρτιού δημιουργώντας έμφαση στις γραμμές και στα σχήματα και κινήσεις των απεικονίσεων. Οι καμπυλωτές γραμμές στα έργα του έρχονται σε μόνιμη αντίθεση με τις ευθείες διαγώνιές του.

Οι συλλογές 12 εικόνων είναι πολύ συχνές στην Ιαπωνική τέχνη και ιδιαίτερα δημοφιλείς στις αυλές των ευγενών και αριστοκρατών από το 1500. Η ενασχόληση του Μορονόμπου με παρόμοιες συλλογές ήταν συμβατική αν και τα έργα του ανήκουν σε ένα είδος σούνγκα, που ονομάζεταιαμπούνα-ε και είναι ένα μη πορνογραφικό ερωτικής φύσεως είδος τέχνης ουκίγιο-ε.

wiki