/Ατομική έκθεση: Μάρα Τσαφαντάκη «ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ» (ενίοτε ένοπλης)

Ατομική έκθεση: Μάρα Τσαφαντάκη «ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ» (ενίοτε ένοπλης)

ΕΓΚΑΙΝΙΑ: ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 29 ΔΕΚΕΜΒΡΙΟΥ 2023. ΩΡΑ 8 ΒΡΑΔΥ

Η Gallery Art Prisma εγκαινιάζει την Τρίτη ατομική έκθεση της ΜΑΡΑΣ ΤΣΑΦΑΝΤΑΚΗ, απόφοιτης της Α.Σ.Κ.Τ. και με υποτροφία στο Πανεπιστήμιο Καλών Τεχνών της Σεβίλλης.

Ο ιστορικός τέχνης ΜΑΝΟΣ ΣΤΕΦΑΝΙΔΗΣ αναφέρει για την εικαστικό Μάρα Τσαφαντάκη «κάνει εικόνες γεμάτες χρωματικούς χυμούς αλλά και έναν πολύ ιδιαίτερο, πολύ κομψό μινιμαλισμό με πολλές προσωπικές αναφορές συνδυάζοντας το σχέδιο με την ελεύθερη, αδιαμεσολάβητη χρωματικότητα. Αλλά συγχρόνως και μίαν έρευνα πάνω στα υλικά, τις υφές, τις ποιότητες, τους τόνους, τις σχέσεις έτσι ώστε η λεπτομέρεια της φόρμας να γίνεται συχνά πρωταγωνιστής. Σαν μια μικρή ιστορία μέσα σε μία μεγαλύτερη». Και συνεχίζει λέγοντας ότι «τα έργα της Μάρας συνδυάζουν παιδικότητα και αυθεντικότητα, χαρά της ζωής αλλά και αδιόρατη θλίψη, την φυσική συνεπαγωγή κάθε μικρής ευτυχίας που δικαιούμαστε οι άνθρωποι. Συνδυασμός που νομίζω ότι είναι τελικά πολύ δύσκολος.»

Ενώ η ιστορικός τέχνης και θεωρίας του πολιτισμού ΑΘΗΝΑ ΣΧΟΙΝΑ αναφέρει στον κατάλογο της έκθεσης «Στα έργα της συνδυάζει το σχέδιο με την ζωγραφική και την γλυπτική, προσθέτοντας όπου της είναι απαραίτητο, ανάγλυφα objets trouvés (μικρά και περιθωριοποιημένα αντικείμενα, που τους δίνει την δυνατότητα να ζήσουν σε δεύτερη χρήση), μαζί με κέντημα, κεραμικά στοιχεία, κλωστές, καρφίτσες, ακρυλικά και παστέλ χρώματα, αλλά και ό,τι άλλο ενεργοποιεί και δίνει ρυθμό και τόνο, τόσο στην εικαστική χειρονομία της, όσο και στην ακατάβλητη φαντασία της». «Φυσικά, δεν θα μπορούσαν να λείπουν από το δικό της Πάνθεον,- που θέλει να αγκαλιάσει όλον τον κόσμο,-  κι οι σχέσεις της αναφορικά με όλα τα πρότυπα της ιστορίας και της τέχνης  που αγάπησε και της παραστέκουν ακόμη, σαν φωτεινοί σηματοδότες, στην ζωή της». 

Η ατομική έκθεση της ΜΑΡΑΣ ΤΣΑΦΑΝΤΑΚΗ «ΒΗΜΑΤΑ ΑΠΕΛΕΥΘΕΡΩΣΗΣ» μας βάζει στο δικό της κόσμο, γεμάτο χαρά, χιούμορ, παιδικότητα αλλά και μια θλίψη για το μέλλον αυτού του κόσμου.

 

ΩΡΕΣ ΛΕΙΤΟΥΡΓΙΑΣ

ΣΑΒΒΑΤΟ – ΚΥΡΙΑΚΗ 30, 31/12 

11.00 έως 18.00

ΑΠΟ 1/1/2024

ΤΡΙΤΗ – ΠΕΜΠΤΗ – ΠΑΡΑΣΚΕΥΗ 

11.00 έως 15.00 και 18.00 έως 21.00

ΤΕΤΑΡΤΗ – ΣΑΒΒΑΤΟ 

11.00 έως 15.00

 

ΔΙΑΡΚΕΙΑ ΕΚΘΕΣΗΣ

29/12/2023 έως 27/1/2024

GALLERY ART PRISMA

ΚΟΥΝΤΟΥΡΙΩΤΟΥ 187 ΠΕΙΡΑΙΑΣ

ΤΗΛ 2104296790/6906409125

Facebook: ArtPrisma

Instagram: natasathomakou

 

ΒΙΟΓΡΑΦΙΚΟ

ΜΑΡΑ ΤΣΑΦΑΝΤΑΚΗ 

Η Μάρα Τσαφαντάκη γεννήθηκε στην Αθήνα το 1974. Το 1999 αποφοίτησε από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών Αθηνών με πτυχίο στη ζωγραφική, με καθηγητή εργαστηρίου τον Χρόνη Μπότσογλου. Παράλληλα, έκανε μαθήματα σκηνογραφίας με τον Γιώργο Ζιάκα, ενώ το 1998 υπήρξε υπότροφος της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου της Σεβίλλης, όπου εξειδικεύτηκε σε τομείς όπως η σημειωτική, τα μυθικά σύμβολα και η εικονογράφηση, με καθηγητή τον D. Luis Martinez Montiel.

Από το 2003 ασχολείται με την εικονογράφηση παιδικών βιβλίων, συνεργαζόμενη με τις εκδόσεις Πατάκη και Παπαδόπουλος. Η εικονογράφηση του βιβλίου «O μικρός Λεό και ο τσιρκομικρόκοσμος» συγκαταλέχθηκε στη λίστα των κρατικών βραβείων εικονογράφησης του 2006, το βιβλίο εκδόθηκε επίσης στη Ν. Κορέα.

Έχει πραγματοποιήσει δύο ατομικές εκθέσεις στην Αίθουσα Tέχνης ΑΕΝΑΟΝ το 2007 και στην γκαλερί ΗΩΣ το 2003, ενώ έχει συμμετάσχει σε πλήθος ομαδικών εκθέσεων, στην Ελλάδα και στην Ισπανία. Έργα της βρίσκονται σε ιδιωτικές συλλογές. Ζει και εργάζεται στην Αθήνα.