/Από Ίδρυμα, κοινωνικοπολιτικό think tank

Από Ίδρυμα, κοινωνικοπολιτικό think tank

Γράφει ο Alternative

Όλοι μας εντυπωσιαστήκαμε από την απρόσμενη πρωτοβουλία του Ιδρύματος Ωνάση, να αρχίσει την ηλεκτρονική προβολή μηνυμάτων σε κτίριο της. Αναρωτηθήκαμε, εξαρχής, για τα κίνητρα και τον στόχο αυτής της επιλογής.

Όλες αυτές τις δεκαετίες που λειτουργεί, το είχαμε συνδυάσει στο μυαλό μας με δωρεές και υποτροφίες, τη συνεισφορά του στα πολιτιστικά δρώμενα.

Γενικώς με κοινωνικό έργο, που αποφεύγει την ανάμειξη σε ευρύτερα ζητήματα και κυρίως την άμεση ή έμμεση εμπλοκή σε πολιτικά θέματα.

Δεν γνωρίζω ποιο ήταν το σκεπτικό της απόφασης να αρχίσουν να διευρυνθεί η στόχευση του Ιδρύματος και πώς αυτό κρίθηκε αναγκαίο τη συγκεκριμένη στιγμή. Είναι όμως αναμενόμενο να αναρωτιόμαστε για την σκοπιμότητα αυτής της αλλαγής και το εάν υπάρχουν και “δεύτερες”, βαθύτερες σκέψεις και δεν πρόκειται απλώς για μια τυχαία κίνηση.

Το γεγονός μάλιστα ότι προέκυψε τη στιγμή της καταδίκης του ναζιστικού μορφώματος, θεωρήθηκε από όλους ως μια μοναδική, ιστορική περίπτωση στην οποία το Ίδρυμα θέλησε να κάνει τη δική του δήλωση. Άλλωστε δεν είχε υπάρξει ανάλογη στάση σε μια σειρά από αντίστοιχα θέματα.

Η επέκταση της δράσης και σε άλλα γεγονότα των οποίων η δικαστική διερεύνηση “τρέχει”, παίρνοντας θέση, όχι για να καταδικάσει απλώς τη βία αλλά για να πάρει σαφή θέση και να προβάλλει κάποιον ως… μάρτυρα, δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά. Το Ίδρυμα διέθετε ένα σκοπό που το έκανε σεβαστό από όλη την κοινωνία.

Αν αρχίσει να ανακατεύεται επιλεκτικά και με μεροληπτικό τρόπο σε θέματα που δεν έχουν καμιά σχέση με τον λόγο ίδρυσης του, τότε δικαιολογούμαστε να σκεφτόμαστε ότι κάποιοι ορέγονται πολιτικές καριέρες και χρησιμοποιούν το Ίδρυμα ως μέσο για την ικανοποίηση των φιλοδοξιών τους.