/Αμερικανική Πρεσβεία, η πιο μεγαλοπρεπής πρεσβεία στην Αθήνα!

Αμερικανική Πρεσβεία, η πιο μεγαλοπρεπής πρεσβεία στην Αθήνα!

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Αρχιτεκτονικά και μόνο μιλώντας, θεωρώ πως η πρεσβεία των Ηνωμένων Πολιτειών Αμερικής στη Λεωφόρο Βασιλίσσης Σοφίας 91 και η πρεσβεία της Ουκρανίας στην αγαπημένη μου  Φιλοθέη, είναι οι δύο πιο εντυπωσιακές και πελώριες πρεσβείες από άποψη κτηρίου και μεγαλοπρεπούς κατασκευής. 

Η Αμερικαvική Πρεσβεία αποτελεί τον συνδετικό κρίκο της Ελλάδας με την τρίτη μεγαλύτερη σε έκταση χώρα του κόσμου. Είναι η κυριότερη πηγή πληροφοριών για τους Έλληνες που επιθυμούν να ταξιδέψουν στην Αμερική, για τις ευκαιρίες που παρέχει αυτή η χώρα σε εκείνους που επιθυμούν να δοκιμάσουν την τύχη τους, στους Έλληνες που επιθυμούν να επιστρέψουν επειδή ο νόστος είναι μεγάλος.

Η ίδια ως εκπρόσωπος της Αμερικής στην Ελλάδα ενδυναμώνει τις σχέσεις που συνδέουν τις δύο χώρες σε διαπολιτισμικό και εκπαιδευτικό επίπεδο. 

Πληροφορίες κατασκευής/αρχιτεκτονικό στυλ

 Η Αμερικαvική Πρεσβεία είναι δημιουργία του αρχιτέκτονα Βάλτερ Γκρόπιους που κατασκευάστηκε τη χρονική περίοδο  1959 – 1961. Κινείται στην αρχιτεκτονική φιλοσοφία της  σχολής Μπάουχαους και είναι εμπνευσμένο από τον Παρθενώνα. 

Μαζί με το Μέγαρο Μουσικής, το άγαλμα του Χάρι Τρούμαν, το ξενοδοχείο “Hilton”, το ΝΙΜ.Τ.Σ , το Εθνικό Ίδρυμα Ερευνών, το το Πολεμικό Μουσείο, το Ωδείο Αθηνών, ανήκει σε εκείνα τα κτηρία που έχουν χαράξει ένα ισχυρό ιστορικό αποτύπωμα σε μία από τις πιο μεγάλες και με ιστορική μνήμη λεωφόρους των Αθηνών. 

Η αρχική τοποθεσία της πρεσβείας βρισκόταν σε ένα παλαιό νεοκλασικό τετραώροφο κτίριο που βρισκόταν στη συμβολή των οδών Ηρώδου Αττικού και λεωφόρου Βασιλίσσης Σοφίας. Στη συνέχεια, η ίδια μεταφέρθηκε στη σημερινή της τοποθεσία το 1961, με τον τότε  Αμερικανό πρέσβη Έλις Μπριγκς, παρουσία του τότε Έλληνα πρωθυπουργού Κωνσταντίνου Καραμανλή όπως και άλλων μελών του Υπουργικού Συμβουλίου και του Αρχιεπισκόπου Αθηνών, να κόβουν την κορδέλα και να εγκαινιάζουν αυτή την καινούργια προσπάθεια καλλιέργειας ισχυρών δεσμών των δύο χωρών. 

Έκτοτε η ίδια, κρατάει ισχυρή την ένωση των δύο χωρών, αποτελώντας την πιο έγκυρη πηγή πληροφοριών για οτιδήποτε αφορά την “πηγή των ευκαιριών”.