/Άκης Πάνου, η ζωή και το έργο του (πλήρης δισκογραφία)!

Άκης Πάνου, η ζωή και το έργο του (πλήρης δισκογραφία)!

Γεννήθηκε στις 15/12/1933 στην Αθήνα στου Χαροκόπου και ήταν ο τρίτος από τα έξι παιδιά της οικογένειας.

Ο πατέρας του Στέφανος Πάνου εργαζόταν ως διαχειριστής της βασιλικής φρουράς και η μητέρα του Ελευθερία Σακελλαριάδη ασχολείτο με τα οικιακά. Μεγάλωσε σε γειτονιά με πολλούς πρόσφυγες και από μικρό παιδί έζησε μέσα στη μουσική, στους κεμετζέδες και στα τραγούδια των Ποντίων.

Απέκτησε ακούσματα από τα ρεμπέτικα που ήταν διάχυτα παντού στην περιοχή αλλά και από τον αδελφό της Μητέρας του Περικλή Σακελλαριάδη που έπαιζε κλασική κιθάρα. Μέσα στα δύσκολα χρόνια της κατοχής προσπαθεί να επιβιώσει πουλώντας τσιγάρα και κάνοντας διάφορες δουλείες ενώ παράλληλα μυείται από τον μεγαλύτερο αδελφό του Ευάγγελο και τον φίλο του Λευτέρη Ευσταθιάδη στον κόσμο της μουσικής και των οργάνων.

Από εννέα ετών ξεκινάει να παίζει μαντολίνο και κιθάρα και την άνοιξη του 1947 γνωρίζεται με τον Γιάννη Σταματίου (Σπόρος), μαζί του κάνει την πρώτη του επαγγελματική εμφάνιση στην ταβέρνα του Σιλιβάνη στο Κουκάκι με αμοιβή το όποιο φιλοδώρημα των πελατών και ένα πιάτο φαγητό. Το 1948 ανεβαίνει ως ταλέντο στο Αλκαζάρ, στη Φρεγάδα του Λάσκου και παίζει κιθάρα μαζί με τον αδελφό του ενώ η αδελφή του τραγουδάει και αργότερα σμίγει με τον φίλο του τον Λευτέρη και μαζί παίζουν στα πάρτι και στους χορούς.

Εκείνη την εποχή γνωρίζεται με τον Νίκο Καρανικόλα τον Κώστα Σιμόπουλο και τον Ορφέα Κρεούζη και μαζί παίζουν σε διάφορα μέρη της Αθήνας και της επαρχίας. Για μια περίπου δεκαετία ο Άκης Πάνου αρχίζει την περιπλάνηση του με όλους τους καλλιτέχνες της εποχής σε διάφορα κέντρα, ενδεικτικά αναφέρουμε τους Γιώργο Τσιμπίδη, Αντώνη Μουστάκα, Γιώργο Χατζηδάκη, Βαγγέλη Νταράλα, Σεβάς Χανούμ, Σταύρο Τζουανάκο, Κώστα Παπαδόπουλο, Βούλα Γκίκα και πολλούς άλλους. Το 1957-58 παίζει στο κέντρο «Απόψε φίλα με» του Χρήστου Κολοκοτρώνη όπου τα ονόματα του μαγαζιού είναι η Σωτηρία Μπέλλου, ο Καραπατάκης και ο Μανώλης Αγγελόπουλος. Το τελευταίο κέντρο που εμφανίζεται είναι «ο Θείος» το 1958.

Από το akispanou.com

Μερικά δικά του λόγια

«Εγώ είμαι ρεμπέτης 100%. Εθελοντής ρεμπέτης. Όχι κληρωτός. Γιατί ο κληρωτός υπάρχει περίπτωση να απολυθεί. Ενώ εγώ θα μείνω για πάντα ρεμπέτης. Λένε πως τέλειωσε το ρεμπέτικο, πεθάναν οι ρεμπέτες. Μήπως εννοούν ρεμπέτη αυτόν που έπινε αργιλέ; Πρέπει να ξέρουν ότι αυτοί που λέγανε «πίνω αργιλέ», τότε που το λέγανε, το χασίσι είχε δέκα μέρες η οκά. Ενώ τώρα έχει φτάσει πέντε χρόνια το δράμι – και να ’ταν δράμι… Ας μην περιμένουν επομένως στους καιρούς μας τέτοιες εξομολογήσεις…

Γεννήθηκα στην Αθήνα, στου Χαροκόπου, το 1933. Γειτονιά με πολλούς πρόσφυγες, ιδίως Ποντίους. Από μικρό παιδί ζω μες στη μουσική. Μες στους κεμετζέδες και στα τραγούδια των Ποντίων, στην κλασική κιθάρα, που παίζει ο αδερφός της μάνας μου, Περικλής Σακελλαρίδης, στα ρεμπέτικα που είναι διάχυτα παντού στην περιοχή μας. Φαντάσου, δώδεκα χρονώ φεύγω από το σπίτι και πάω στις Τζιτζιφιές, απέναντι από το κέντρο του Καλαματιανού. Ξαπλώνω στην αμμουδιά και ακούω μπουζούκια ως τις τρεις το πρωί. Έχω τελείως ξεχαστεί! Κι όταν γυρίζω στους δικούς μου, με πιάνει ο πατέρας μου και με πάει στο τμήμα… Ο πατέρας μου… Ένα ανθρωπάκι κοντό, μια σταλιά, αλλά με μεγάλη δύναμη στον χαρακτήρα. Εκείνα τα χρόνια είναι διαχειριστής στη βασιλική φρουρά και θέλει να με δει νοικοκυρόπαιδο. Με στέλνει στους προσκόπους. Και στο κατηχητικό. Εγώ όμως έχω αλλού τον νου μου…

Ο μεγάλος μου αδερφός, ο Ευάγγελος, είναι ένας σπουδαίος σκαλιστής και παίζει και κιθάρα. Απ’ αυτόν μαθαίνω να πιάνω στο χέρι μου όργανο. Σκέψου, εννιά χρονώ παίζω μαντολίνο μαζί με κάτι παιδιά ακόμα, Ποντίους, στην Καλλιθέα, και παίζω επαγγελματικά: μας πληρώνουν με ένα πιάτο κεφτεδάκια δεν ξέρω από τι καμωμένα… Το 1948 ανεβαίνω ως ταλέντο στο Αλκαζάρ, στη Φρεγάδα του Λάσκου, και παίζω κιθάρα μαζί με τον αδερφό μου, ενώ η αδερφή μου τραγουδάει. Δεν μ’ αρέσει όμως να είμαι υπό. Θέλω να φύγω από την κηδεμονία του αδερφού μου. Γι’ αυτό και σμίγω με έναν συνομήλικό μου, Λευτέρη, που ’παιζε μπουζούκι, και τρέχουμε μαζί στα πάρτι και τους χορούς. Δυο χρόνια αργότερα σκοτώνεται ο αδερφός μου, 20 χρονώ παλικάρι. Είχε πάει να κάνει μια καντάδα, καβάλησε στο τραμ, πήδησε στη στροφή, για να κατεβεί, χτύπησε σε μια κολόνα και από ’κεί πετάχτηκε πάνω στις ράγες, κάτω από το τραμ… Κόπηκε η ζωή μου στα δυο… Δεν έχασα μόνο τον αδερφό μου… Ο Ευάγγελος ήταν και δάσκαλός μου, και πατέρας μου, και όλα μου.

Είμαι πια 15 χρονώ. Το σπίτι δεν με χωράει. Είμαι μόνος μου. Από τη μια το ζευγάρι, οι γονείς μου. Από την άλλη τα κορίτσια, οι αδερφές μου. Και στην άκρη εγώ, ολομόναχος. Ευτυχώς που υπάρχει μουσική. Και η σέγα. Την πιάνω στα χέρια μου και φτιάχνω αγγέλους με το κόντρα πλακέ. Εκείνα τα χρόνια ο Λαιμός έχει στην Καλλιθέα ένα θέατρο. Πηγαίνω και παίζω τα βράδια από τα παρασκήνια, μαζί με τον Λευτέρη. Είμαστε η ορχήστρα και πληρωνόμαστε. Ύστερα μπλέκω με τον Καρανικόλα, τον Σιμόπουλο, τον Ορφέα τον Κρεούζη, και τρέχω μαζί τους, όπου πάνε, τα σαββατοκύριακα για δουλειά.

Το 1950 γνωρίζω τον Λουκά τον Νταράλα, που είναι φαντάρος. Τη βρίσκω με τον Λουκά. Δεν πάμε για το μεροκάματο. Πάμε για να τη βρούμε εμείς. Δουλεύουμε δυο χρόνια στο Πηγαδάκι, ένα πρώην μπακάλικο στο Αιγάλεω. Κάποτε όμως τελειώνει κι αυτό και αρχίζει η περιπλάνησή μου με τα διάφορα συγκροτήματα, πότ’ εδώ και πότ’ εκεί. Ως το 1958. Που τα παρατάω. Για πάντα».

Πώς ο Άκης γνώρισε το Μάνο

Μια σατιρική και αιχμηρή έμμετρη επιστολή του Άκη έφερε την αποδοχή και τη μετέπειτα φιλία.

Το 1975, ο Άκης Πάνου έστειλε την παρακάτω σύντομη επιστολή στους διευθυντές των τότε κρατικών ραδιοφωνικών σταθμών:

«Κύριε διευθυντά,

παρακαλώ γνωρίσατέ μου τους λόγους εξωστρακισμού της εργασίας μου όσο και εμού, από τα αφ’ ημάς μέσα ενημέρωσης».

Ο Μάνος Χατζιδάκις, τότε διευθυντής του Τρίτου Προγράμματος, του απάντησε με την παρακάτω επιστολή:

«Δεν γνωρίζω την περίπτωσή σας και σας διαβεβαιώ ότι εις όλας τας αλλαγάς που επιχειρούμεν προς το καλύτερον των προγραμμάτων του ΕΙΡΤ, δεν έπεσαν εις την αντίληψήν μου, ούτε η εργασία σας, ούτε ο εξωστρακισμός της εργασίας σας, κατά συνέπειαν. Ως εκ τούτου, δεν αντιλαμβάνομαι το πνεύμα της διαμαρτυρίας σας».

Υπογραφή : Μάνος Χατζιδάκις

Η ανταπάντηση του Άκη στο Μάνο ήταν έμμετρη:

Ομολογώ πως τά’χασα και ντράπηκα λιγάκι 
παίρνοντας την απάντηση του Μάνου Χατζιδάκι 
εκ της οποίας φαίνεται σαφώς πως δεν υπάρχω 
ή ότι ψύλλους στ’ άχυρα επί ματαίω ψάχνω.

Δεν είναι αλήθεια και μικρό, μια φυσιογνωμία 
της μουσικής της διεθνούς όπως o κατωτέρω 
να σου δηλώνει καθαρά και εν πάση συντομία 
«σας θεωρώ ανύπαρκτο, ποιος είστε, δεν σας ξέρω…»

Βεβαίως είναι φυσικό, ο Μάνος Χατζιδάκις 
να αγνοεί το ασήμαντο καθ’ όλα άτομό μου. 
Ομοίως είναι φυσικό, σαν άνθρωπος πολλάκις
να βρίζω τη μικρότητα και το φιλότιμό μου.

Όμως δεν απευθύνθηκα στον ΜΑΝΟ ΧΑΤΖΙΔΑΚΙ
αλλά εις την διεύθυνση και επανειλημμένως.
Αν μ’ αγνοεί ο μουσουργός (*) πικραίνομαι λιγάκι,
αλλά ο σιορ διευθυντής, τι λέει τ’ ανθρωπάκι;

Υπάρχουνε τραγούδια μου γνωστά και ουκ ολίγα
που τά’ γραψα όσες φορές με τσίμπησε η μύγα.
Τραγούδια που εμπήκανε στου καθενός το στόμα
και μόνο η διεύθυνσις τα αγνοεί ακόμα.

Τα ράφια του αρχείου σας αν ψάξετε λιγάκι
θα βρείτε τα τραγούδια μου τα ταλαιπωρημένα
εκεί στα ακατάλληλα, στο πίσω το ραφάκι,
Όχι εκεί, λίγο πιο κει, αυτά τα αραχνιασμένα.

Αλλά μια και είμαι άγνωστος
να συστηθώ μου μένει,
ελπίζω εις δικαίωσιν
όσον κι οι πεθαμένοι.

Γεννήθηκα, μεγάλωσα και μένω στην Αθήνα,
είμαι υιός του Στέφανου και της Ελευθερίας.
Τα παιδικά παιχνίδια μου μπουζούκι, μαντολίνα,
επάγγελμά μου μουσικός μηδέν κατηγορίας.

Οι αριθμοί ταυτότητας και διαβατηρίου,
μητρώου στρατιωτικού και απολυτηρίου,
νομίζω δεν χρειάζονται και δεν τους παραθέτω,
στεφανοχάρτι τό’χασα και τρέχα γύρευέ το.

Οι οφθαλμοί μου γαλανοί. Και το ανάστημά μου
δεκαοκτώ εκατοστά, ή ένα και εβδομήντα.
Άτεκνος με μια σύζυγο, τα τρία τα σκυλιά μου,
πρόπερσι σαραντάρησα και πάω για πενήντα.

Με ότι κι αν ασχοληθώ έχω επιτυχία,
γράφω στιχάκια, μουσική, σκαλίζω, ζωγραφίζω.
Κουσούρια: ο εγωισμός και η βωμολοχία
αν και αποφεύγω να μιλώ και πιο πολύ να βρίζω.

Ελλείψεις: ανοργάνωτος στας δημοσίας σχέσεις
και χλευαστής της ανθρωπιάς και της δικαιοσύνης
που αν υπάρχουν μέσα σου, έτσι και ψευτοδέσεις
τα ρίχνεις στον απόπατο, σκουπίζεσαι και φεύγεις.

Άπιστος ως το κόκκαλο για κείνα που δεν είδα.
Φανατικός εθνικιστής, μ’ όλη τη γη πατρίδα.
Δείχνω πως τους ανάξιους τους θεωρώ μεγάλους
ώστε να αποθρασύνονται, να μου πατάν τους κάλους.

Ελπίζω να σας φτάνουνε ετούτα τα στοιχεία.
Αν πάλι δεν σας φτάνουνε, ζητήσατέ μου κι άλλα,
κόλλες και γραμματόσημα στοιχίζουνε ψιχία
(ανάθεμά σε βρωμερή, απαίσια κουφάλα).

Αυτό δεν ήταν για σας και να με συγχωρείτε.
Ήτανε για το δόντι μου, που πρέπει να το βγάλω.
Από ένα δόντι ο άνθρωπος, πόσο ταλαιπωρείται.
Διατελώ μετά τιμής. Αυτά και τίποτε άλλο.

Άκης Πάνου του Στεφάνου.
Καλλιτέχνης γενικώς,
για την περίπτωσή μας
τραγωδός εμπειρικός.

Με έκπληξη ο Άκης Πάνου έλαβε την παρακάτω ευγενέστατη και σοβαρότατη απάντηση του Χατζιδάκι στο δικό του δηκτικό στιχούργημα:

Ζητώ συγνώμη διότι δεν εγνώριζα την περίπτωσίν σας. Πληροφορηθείς την γνησιότητα της εργασίας σας και του ήθους σας εις τον επαγγελματικό τομέα, εζήτησα και άκουσα τον δίσκο σας. Νά’ στε δε σίγουρος, ότι εφ’ εξής δεν πρόκειται ν’ αφήσω τους παραγωγούς μας να αγνοήσουν εις τα προγράμματά τους την μουσικήν εργασίαν σας.

Μετά τιμής
Μ. Χατζιδάκις
Διευθυντής προγράμματος ΕΙΡΤ, 25/6/75

H ιδιαίτερη αυτή αλληλογραφία του Άκη Πάνου με τον Μάνο Χατζιδάκι δημοσιεύεται στο τελευταίο τεύχος του περιοδικού “Λαϊκό Τραγούδι” (Τεύχος 27/ Μάιος-Ιούνιος 2010).

Εδώ η αναλυτική τραγουδογραφία αλλά και στιχογραφία σε δυο περιπτώσεις…

1. 1958 – To παιδί μου απόψε πίνει – Columbia (1984)(170013) – Capitol (2006)(385095-98)
2. Μια βραδια καταραμένη– Capitol (2006)(385095-98)
3. 1960 – Θάλασσα τι μου έχεις κάνει– Capitol (2006)(385095-98)
4. Μες του Μιστόκλη το τσαρδί
5. Χαρά ποτε δεν είδα
6. 1961 – Ο μάγκας ο Λευτέρης
7. 1963 – Αφού θα φύγεις– Capitol (2006)(385095-98)
8. 1964 – Έχω μια βάρκα με κουπιά – Columbia (1984)(170013)
9. Καρδιά μου μην παραπονιέσαι- Columbia (1984)(170013)
10. Από τη ζωή σου χάθηκα- Columbia (1984)(170013)
11. Σήμερα σε έχω αγκαλιά
12. Του χωρισμού η ώρα– Capitol (2006)(385095-98)
13. Ξημερωσε καλή μου– Capitol (2006)(385095-98)
14. Εσύ μετανιωσες
15. Τον ερωτα σου πλήρωσα
16. 1965 – Δεν θα εισαι το φινάλε- Columbia (1984)(170013)
17. Πληγωμένο πουλί- Columbia (1984)(170013)
18. 1966 – Πάρ τα- Columbia (1984)(170013)
19. Χαραμίστηκε η ζωή μου- Columbia (1984)(170013)
20. Δικές μου οι ευθύνες- Columbia (1984)(170013)
21. Έχεις καλή γυναίκα- Columbia (1984)(170013)
22. 1967 – Θα κλείσω τα μάτια- Columbia (1984)(170013)
23. Μη μου λες εμέν τέτοια- Columbia (1984)(170013)
24. Η μισή ντροπή δική σου – Columbia (1984)(170014)
25. Μην κατεβεις στο λιμάνι– Columbia (1984)(170014) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251) (1984)
26. Τα χέρια της ντροπής– Columbia (1984)(170014)
27. Η αλήθεια είναι πικρή– Columbia (1984)(170014)
28. Γιατι δεν ήρθες τότε– Columbia (1984)(170014) – EMI (1994
(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48) – Capitol (2006)(385095-98) – ΕΜΙ(1984) (Χατζηαντωνιου 1965-1970)
29. Η σειρα σου κι η σειρά μου– Columbia (1984)(170014)
30. Ξυπνησα αγάπη μου– Columbia (1984)(170014)
31. Η πιο μεγάλη ώρα– Columbia (1984)(170014)
32. Μια γύναικα– Columbia (1984)(170014)
33. Ασε την να φύγει– Columbia (1984)(170014)
34. Μοιρα μου γιατι με αφήνεις– Columbia (1984)(170014)
35. Ρολοι κομπολόι– Columbia (1984)(170014)
36. Είδα τα μάτια σου κλαμένα – Columbia (1984) (170015) – Polyphone (1985) (Mαργαρίτης)
37. Αχαριστία– Columbia (1984) (170015) – EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
38. Θα περασει κι αυτό– Columbia (1984) (170015) – Capitol (2006)(385095-98)
39. Το λάθος είναι λάθος– Columbia (1984) (170015)
40. Γυρισε εκίονος που αγαπώ– Columbia (1984) (170015)
41. Δεν υπάρχει κανείς– Columbia (1984) (170015)
42. Δεν θέλω την συμπόνοια κανενός– Capitol (2006)(385095-98) – ΕΜΙ(1984) (Χατζηαντωνιου 1965-1970)
43. Ο καημός για μια γυναίκα
44. 1968 – Στους πέντε δρόμους βρεθηκα– Columbia (1984) (170015)
45. Σαν ζευγαρώσουν δυο καημοί– Columbia (1984) (170015) – Capitol (2006)(385095-98)
46. Τώρα με μονη ταρίφα– Columbia (1984) (170015)
47. Όταν σημανει η ώρα– Columbia (1984) (170015) – CBS (Ζανετ Καπούγια) (84050) – Φαληρεά (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
48. Γιατι καλέ γειτόνισσα– Columbia (1984) (170015)
49. Και τι δεν κανω– Columbia (1984) (170015)
50. Ρημαγμένη γειτονιά– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48) – ΕΜΙ(1984) (Χατζηαντωνιου 1965-1970)
51. Για το φουστάνι
52. Θα κλάψω αυριο– Capitol (2006)(385095-98)
53. Δεν τελειώνει η ζωή– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
54. Παρανομη αγάπη – ΖODIAC (1975)(88048) – Capitol (2006)(385095-98)
55. Καρδιά γεννήθηκες πουλάκι – Capitol (2006)(Tα πρωτα βηματα της Λαμπρακη)
56. Κάποιος – Capitol (2006)(Tα πρωτα βηματα της Λαμπρακη)
57. Το παρακανες Βασίλη– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
58. Γιατί– Capitol (2006)(385095-98)
59. Μια γυναίκα σαν κι εσένα
60. Ήρθε ο χειμώνας – EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
61. Πήρα από το χερι σου νερό– Capitol (2006)(385095-98)
62. Σε μια ξένη κοινωνία– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
63. Τιποτα– Capitol (2006)(385095-98)
64. Γλυκό φαρμάκι– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
65. Ολόκληρη ζωή– Capitol (2006)(385095-98)
66. 1969 – Ταίρι μου χαμένο– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48) – Capitol (2006)(Tα πρωτα βηματα της Λαμπρακη)
67. Μια αγάπη– Capitol (2006)(Tα πρωτα βηματα της Λαμπρακη)
68. Πήρα τα μάτια μου– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
69. Θα ρίξω ροδοζάχαρη– Columbia (1975)(Διονυσίου) (480176)
70. Ξαναγεννήθηκα– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48) – Φαληρέα (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
71. Γραψε και κλάψε κι εσύ
72. Τι ψυχή θα παραδώσεις
73. Τραβα με τα νερά μου– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
74. Διπλοτελι μου γλυκό
75. Παρε το χελιδόνι– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
76. Αν θυμωσες– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48) – Πολυγκραμ(Κασίνο)(1997)
77. Κάτι παλιοδανεικά– Capitol (2006)(385095-98)
78. Του κόσμου το περίγελο– Columbia (1975)(Διονυσίου) (480176)
79. Φευγω– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
80. Ούτε αχ δεν θα πω– Capitol (2006)(385095-98)
81. Η πρωτη δυσκολη στιγμή– Capitol (2006)(385095-98)
82. 1970 – Δεν κλαιω για τώρα– Capitol (2006)(385095-98)
83. Και το πρωί θυμήθηκα – Minos (2000)(Moσχολιου από τις 45 στροφες Νο2)
84. Εφτά φορες την μαζεψα– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
85. Το μετρο της αγάπης– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48) – Φαληρέα (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
86. Δωσε μου να πιώ– Capitol (2006)(385095-98) – Φαληρέα (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
87. Βιάστηκα
88. Εξ επαφής
89. Τι ειμαστε οι μαύροι
90. Αν ήτανε κυρία – David (1976)(101)
91. Χαρα σε αυτόν που σε εχει– Columbia (1975)(Διονυσίου) (480176)
92. 1971 – Κοίτα με στα μάτια – Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251) (1984)
93. Θα κλείσω τα μάτια– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196)
94. Ήπια τα χειλη σου και χανομαι– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251) (1984)
95. Στην φωτιά θα πέσω– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196) – Φαληρέα (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
96. Όλο χαλάς– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196)
97. Να γιατι κλαίνε– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196)
98. Πυρετός– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196)
99. Ασε με ζωή– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196)
100. Πρεπει– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196)
101. Να πεθανω με το ταιρι μου– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196)
102. Τι λες καλέ– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196)
103. Εμοιαζε με κύριο– Olympic (1979) (Ασε με ζωή) (1196)
104. Φερτε το παιδί του χάρου– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
105. Να είχα το κουράγιο – Columbia (1975)(Διονυσίου) (480176)
106. Σε λίγο– Columbia (1975)(Διονυσίου) (480176)
107. Εγώ καλά σου τα ελεγα– Columbia (1975)(Διονυσίου) (480176) – Φαληρεά (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
108. Ξαφνικό
109. Ο Ρούμπης – Capitol (2006)(385095-98)
110. Το φιλοτιμο το αντρίκιο – Φιλλιπς (1971)(836535)
111. Γιατί κακούργα πεθερα – Φιλλιπς (1971)(836535)
112. Θέλω – Polydor(Ξανθόπουλος)(1995)(529045)
113. Κάνε πέρα ,κανε πίσω
114. 1972 – Δυο αλήθειες – EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48) – Capitol (2006)(385095-98)
115. Πέτα πουλι γοργόφτερο– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
116. Ώρα τρελή– Capitol (2006)(385095-98)
117. Ούτε σπιθα ούτε λέξη– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48) – Φαληρεά (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
118. Ήταν ψευτικα– Columbia (1975)(Διονυσίου) (480176)
119. Στο σταθμό του Μονάχου– Columbia (1975)(Διονυσίου) (480176)
120. Σε μια ξένη κοινωνία – – Capitol (2006)(385095-98)
121. Η ομορφιά– Columbia (1975)(Διονυσίου) (480176)
122. O ψύλλος
123. Ο ψαράς
124. 1973 – Χωρίς αυτήν– Capitol (2006)(385095-98) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251) (1984)
125. Τι μαίστρος τι Βαρδάρης– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48)
126. Στο σπιτι μας που μπήκανε– EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251)
127. Ερχονται στιγμές
128. 1974 – Η ζωή μου όλη – Μινος 203 (η ζωή μου όλη)+ Μίνος 206(Αλήθειες)
129. Μίσος Μινος 203 (η ζωή μου όλη)+ Μίνος 206(Αλήθειες)
130. Οι μισοί καλοί Μινος 203 (η ζωή μου όλη) + Μίνος 206(Αλήθειες)
131. Αντε να περασει η μερα Μινος 203 (η ζωή μου όλη)
132. Τα ονειρα χτιζονται Μινος 203 (η ζωή μου όλη) – EMI (1994)(Aπο τις 45 στροφες)(834745-48) + Μίνος 206(Αλήθειες)
133. Το θολωμενο μου μυαλό Μινος 203 (η ζωή μου όλη)
134. Το γιατάκι μου – Μίνος 206(Αλήθειες)
135. Εκείνα που δεν λέγονται- Μίνος 206(Αλήθειες) – Capitol (2006)(385095-98)
136. Η Κικίτσα- Μίνος 206(Αλήθειες) – Capitol (2006)(385095-98)
137. Και τότε- Μίνος 206(Αλήθειες) – Capitol (2006)(385095-98) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251)(1984)
138. Αυτός που περασε- Μίνος 206(Αλήθειες)
139. Η ζωή πικροθαλασσα- Μίνος 206(Αλήθειες) – Capitol (2006)(385095-98)
140. Μην ξηγιέσαι ετσι- Μίνος 206(Αλήθειες)
141. Με φιλιά μερωνει μόνο -– Capitol (2006)(385095-98) – Μίνος 206(Αλήθειες)
142. 1975 – Bαρύ το ράσο– ΖODIAC (1975)(88048)
143. Κουτή
144. 1976 – Ήτανε λέει– David (1976)(101)
145. Μπουμ– David (1976)(101)
146. Είδα στον ύπνο μου – David (1976)(101) – Πολυγκραμ(Κασίνο)(1997)
147. Ο γιατρός– David (1976)(101)
148. Κλε– David (1976)(101)
149. Πού να βρεις– David (1976)(101) – Φαληρέα (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
150. Ο παίχτης– David (1976)(101)
151. 1977 -Ας μη με δει κανείς – Columbia (Παρών)(70824)
152. Μείνε πίκρα στην καρδιά μου– Columbia (Παρών)(70824)
153. Ο τρελός– Columbia (Παρών)(70824) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251)
154. Σε μάθανε– Columbia (Παρών)(70824)
155. Ζωή μου– Columbia (Παρών)(70824)
156. Αμα περασει τούτο εδώ– Columbia (Παρών)(70824)
157. Πνιγεται η ζωή– Columbia (Παρών)(70824)
158. Ως ποτέ πια– Columbia (Παρών)(70824)
159. Κοινωνία– Columbia (Παρών)(70824)
160. Φαρμακι– Columbia (Παρών)(70824)
161. Τι τραγούδι να γράψω– Columbia (Παρών)(70824)
162. Το ίδιο κάνει– Columbia (Παρών)(70824)
163. 1978 – Σεισμός – CBS (Σεισμός) (83404)
164. Το λάθος έχει γίνει – CBS (Σεισμός) (83404) – Φαληρεά (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
165. Δάκρυ – CBS (Σεισμός) (83404)
166. Αμαρτωλός είμαι κι εγώ – CBS (Σεισμός) (83404) – Φαληρέα (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
167. Δυο γυναίκες αγαπώ- CBS (Σεισμός) (83404) – Φαληρεά (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
168. Πόσα πρεπει- CBS (Σεισμός) (83404) – Φαληρεά (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
169. Κοινή αγορά- CBS (Σεισμός) (83404)
170. Επιορκος προδότης- CBS (Σεισμός) (83404)
171. Είμαι από χωρίο- CBS (Σεισμός) (83404)
172. Ήμαρτον κύριε- CBS (Σεισμός) (83404)
173. Μολόγατα- CBS (Σεισμός) (83404) – Φαληρεά (Μετρο της αγάπης) (ΑΦ11)
174. Βασιλα Μασιλα- CBS (Σεισμός) (83404)
175. Γιατι μου βγαίνεις διχως φλας- CBS (Σεισμός) (83404)
176. 1979 – Ο κόσμος ο δικός μου – CBS (Ζανετ Καπούγια) (84050)
177. Δεν είπα μη– CBS (Ζανετ Καπούγια) (84050) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251)(1984)
178. 1982 – To γράμμα – CBS (Kαινούργια χαρά) (85620)
179. Με ρωτησανε– CBS (Kαινούργια χαρά) (85620)
180. Όταν ζεις εσύ– CBS (Kαινούργια χαρά) (85620)
181. Θέλω να τα πω – Μινος 433 – (Θελω να τα πω) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251)
182. Τουτος ο τάφος– Μινος 433 – (Θελω να τα πω)
183. Ανοιξε Πετρο– Μινος 433 – (Θελω να τα πω)
184. Φερε– Μινος 433 – (Θελω να τα πω)
185. Ο εαυτός μου– Μινος 433 – (Θελω να τα πω)
186. Προσευχη του καλού ραγιά– Μινος 433 – (Θελω να τα πω)
187. Χαροκόπου– Μινος 433 – (Θελω να τα πω) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251)
188. Δεν είναι ο κόσμος φίλος μου– Μινος 433 – (Θελω να τα πω)
189. Ο δρόμος είναι δρόμος– Μινος 433 – (Θελω να τα πω)
190. Ομορφο χαβά– Μινος 433 – (Θελω να τα πω)
191. Για ελα καθισε με μας– Μινος 433 – (Θελω να τα πω) – ΕΜΙ (Βελής) (1700251) (1984)
192. Εζησε με το τίποτα– Μινος 433 – (Θελω να τα πω)
193. Αδιορθω-αναρχί– Μινος 433 – (Θελω να τα πω)
194. 1985 – Πες μου παππού– Capitol (2006)(385095-98)
195. Πριν,τωρα και πάντα– Capitol (2006)(385095-98)
196. Πόσα γαλονια σου εδωσα – Polyphone (1985) (Mαργαρίτης)
197. Πόσο χαμηλά θα πέσω – Polyphone (1985) (Mαργαρίτης)
198. Ήρθα για μια νύχτα– Polyphone (1985) (Mαργαρίτης)
199. Δεν είσαι εσυ – Polyphone (1985) (Mαργαρίτης)
200. Ο τελευταίος πυρετός – – Polyphone (1985) (Mαργαρίτης)
201. 1989 – Ιώδιο Καισιο στρόντιο – Σειριος (1989) (Επειγόντως)
202. 1993 – Xλόη (Για θυμήσου)(Σαρρής)
203. 1997 – Casino – Πολυγκραμ(Κασίνο)(1997)

Tα τραγουδια που εχουν μονο τον τίτλο βγηκαν την αντιστοιχη ημερομηνία μονο σε 45αρια και ποτέ σε βινύλιο ή ψηφιακή συλλογή…

Πολλά από αυτά θα κυκλοφορούσαν στη σειρά των δίσκων του 1984 αφού ο αρχικός σχεδιασμός ήταν για 7 δίσκους…

συλλογή – καταγραφή Μανώλης Τζιλιβάκης

(Εννοείται οτι υπάρχει περίπτωση καποιο τραγούδι να υπάρχει σε παραπάνω απο ενα ή δυο δισκους που αναφερονται σε καθε σύνθεση, π.χ. ο γνωστος “Πυρετός” με τη φωνη της Μαρινελλας που υπάρχει σε παρα πολλους δίσκους, εγώ αρκούμαι να αναφερω την πιο σημαντικη πηγη με την ημερομηνία κυκλοφορίας, το ονομα της δισκογραφικής εταιρίας και καποιες φορες τον τιτλο του βινυλίου ή της ψηφιακης συλλογής)

Ακυκλοφόρητα

ΑΛΛΟΙΜΟΝΟ ΣΕ ΚΕΙΝΟΥΣ ΠΟΥ ΠΟΝΑΝΕ συρτός (Νίκου Καρανικόλα – Άκη Πάνου) 1964 Ηχογραφήθηκε αλλά δεν κυκλοφόρησε
ΗΤΑΝ ΛΑΘΟΣ ΤΗΣ ΣΤΙΓΜΗΣ μάμπο (Νίκου Καρανικόλα – Άκη Πάνου) 1964 Ηχογραφήθηκε και δεν κυκλοφόρησε
ΔΕΝ ΕΙΣΑΙ ΣΥ ΠΟΥ ΤΑ ΒΓΑΖΕΙΣ 9/8 (Άκη Πάνου) Αδισκογράφητο
ΝΑ ΞΕΧΑΣΤΩ ΣΤΟΝ ΟΥΡΑΝΟ σέικ (Άκη Πάνου) Αδισκογράφητο
ΝΑ ΣΑΙ ΚΑΛΑ 2/4 (Άκη Πάνου) ο δημιουργός το προόριζε για τον Μιχάλη Μενιδιάτη (Αδισκογράφητο)
ΟΥΤΕ ΛΟΓΟΣ (Άκη Πάνου) Ανέκδοτο (ο δημιουργός το προόριζε για την Γωγώ Θεοδώρου) Αδισκογράφητο
ΠΟΙΟ ΚΥΜΑ ΚΑΙ ΠΟΙΑ ΘΑΛΑΣΣΑ (Γρηγόρη Μπιθικώτση – Άκη Πάνου) 1965 Ηχογραφήθηκε με τον Γρηγόρη Μπιθικώτση αλλά δεν κυκλοφόρησε
ΣΤΟ ΑΓΟΡΙ 9/8 (Άκη Πάνου) Αδισκογράφητο
ΧΡΥΣΗ ΕΛΠΙΔΑ 9/8 (Άκη Πάνου) Ανέκδοτο (ο δημιουργός το προόριζε για την Βίκυ Μοσχολιού) Αδισκογράφητο

Μανώλης Τζιλιβάκης

ogdoo