/15 παιδικά βιβλία που θα θέλουν να διαβάσουν και οι… γονείς!

15 παιδικά βιβλία που θα θέλουν να διαβάσουν και οι… γονείς!

Αρχαίοι μύθοι, κλασικά μυθιστορήματα, εκπαιδευτικά παραμύθια και περιπέτειες. Προσέξτε όμως, γιατί στα περισσότερα βιβλία τα πολύχρωμα σκίτσα «ζωντανεύουν» και μπορεί να μαγέψουν και τους μεγαλύτερους σε ηλικία!

Μυθολογία

Μυθολογικά παραμύθια – Στη σκιά των Κενταύρων, Κώστας Πούλος

Ένα ακόμη ιδιαίτερο βιβλίο από την πολύ ενδιαφέρουσα σειρά «Μυθολογικά Παραμύθια», όπου επιχειρείται μια καινούρια «ανάγνωση» των αρχαίων ελληνικών μύθων. Που δεν είναι παλιές χιλιοειπωμένες ιστορίες ξεχασμένων θεών, αλλά συναρπαστικά παραμύθια δράσης, μέσα από τα οποία ξετυλίγονται όλες οι διαχρονικές ανθρώπινες περιπέτειες, οι φόβοι και οι χαρές που έχουν σημαδέψει κι ακόμη σημαδεύουν την ψυχή του ανθρώπου.

«Στη σκιά των Κενταύρων» τα τέρατα της ελληνικής μυθολογίας που ζωντανεύουν μέσα από τις εικόνες της Σοφίας Παπαδοπούλου μιλούν για τον εαυτό τους. Μην τα φοβάσαι. Γνώρισέ τα. Οι Κένταυροι δεν είναι άνθρωποι. Ούτε άλογα. Είναι και τα δυο μαζί. Μερικοί είναι κακοί. Υπάρχουν όμως και καλοί. Ακριβώς όπως και οι άνθρωποι…
Το βιβλίο συμπληρώνεται από εκπαιδευτικά παιχνίδια για τα παιδιά.

«135 μύθοι του Αισώπου»

Πρόκειται για μία ιδιαίτερα φροντισμένη έκδοση με έγχρωμη εικονογράφηση που περιλαμβάνει 135 μύθους του Αισώπου, οι οποίοι δεν θα πάψουν ποτέ να περνούν μηνύματα ζωής σε μικρούς και μεγάλους. Με αυτό το βιβλίο δίνεται η ευκαιρία στον αναγνώστη να εκπαιδευτεί γύρω από τις βασικές αξίες ζωής καθώς για και το σωστό και το λάθος στις σχέσεις του με τους άλλους, αλλά και απέναντι στον εαυτό του.

Η έγχρωμη εικονογράφηση και τα μεγάλα στοιχεία συντελούν ώστε οι νεαροί αναγνώστες να απολαύσουν ακόμη περισσότερο το διάβασμα αυτού του βιβλίου.

Εκδόσεις Άγκυρα

«Οδύσσεια»

Πέρασαν δέκα χρόνια για να τελειώσει ο πόλεμος της Τροίας, που ξέσπασε για την αρπαγή της Ελένης από τον Πάρη, έναν από τους γιους του βασιλιά της Τροίας. Οι Έλληνες κατάφεραν να μπουν στην πόλη της Τροίας. Γι’ αυτή την κατάληξη αιτία ήταν το πολυμήχανο μυαλό του βασιλιά της Ιθάκης, Οδυσσέα, που είχε την ιδέα κατασκευής του Δούρειου Ίππου. Ο πόλεμος τελείωσε, η Ελένη ελευθερώθηκε και οι Έλληνες θα επέστρεφαν στην πατρίδα τους. Όμως, για τον Οδυσσέα θα ξεκινούσαν νέες περιπέτειες και θ’ αργούσε πολύ να φτάσει στov τόπο του…

Η Αναστασία Μακρή παρουσιάζει το ομηρικό έπος της Οδύσσειας, για παιδιά ηλικίας 5 έως 8 ετών, σε ένα βιβλίο της σειράς «Η Αγαπημένη μου Μυθολογία» με έγχρωμη εικονογράφηση, το οποίο περιέχει δωρεάν CD με τη δραματοποιημένη αφήγηση των μύθων.

Εκδόσεις Άγκυρα

«Αχιλλέας, Ο γενναίος ήρωας της Ιλιάδας»

Ο Αχιλλέας ήταν όμορφος σαν θεός μα πάνω απ’ όλα ήταν ένας περήφανος και αντρειωμένος ήρωας, που δεν τον ένοιαζε καθόλου ο θαυμασμός των άλλων για την ομορφιά του, αλλά ο σεβασμός και η πίστη στο μυαλό και την ψυχή του. Τα κατορθώματά του, η γενναιότητα και η αντρειοσύνη του παρουσιάζονται μέσα από το έπος του μεγαλύτερου ποιητή της αρχαιότητας, τον Όμηρο.

Η νέα σειρά των Εκδόσεων Άγκυρα «Αγαπώ τους Ήρωες» παρουσιάζει τον μύθο της Ιλιάδας και στο τέλος της ανάγνωσης προτείνει δραστηριότητες και παιχνίδια που βοηθούν τον μικρό αναγνώστη να εμπεδώσει βασικά στοιχεία της ιστορίας.

Για παιδιά ηλικίας 7 έως 11 ετών.
Εκδόσεις Άγκυρα

«18 συναρπαστικές ιστορίες από την Ελληνική μυθολογία»

Ήρωες όπως ο Ηρακλής, ο Θησέας, ο Ιάσονας, ο Οδυσσέας, μένουν ανεξίτηλα χαραγμένοι στη μνήμη κάθε αναγνώστη, εμπνέοντας θαυμασμό. Το βιβλίο αυτό περιέχει μερικές από τις πιο αγαπημένες και γνωστές ιστορίες της ελληνικής μυθολογίας, δίνοντας την ευκαιρία στους νεαρούς αναγνώστες να πάρουν μια γεύση της πιο γνωστής και πλούσιας μυθολογίας του κόσμου.

Εκδόσεις Άγκυρα

Για παιδιά από 9 ετών και άνω

«Οι ανωήρωες και το γιγαντιαίο σαχλαμάρι», Γιώργος Λεμπέσης

Με αφορμή τα εγκαίνια του φράγματος, που θα επιτρέψει τη χρήση πόσιμου νερού στο χωριό των Καικαλάδων, ο πανούργος Μέγιστος Μπεζ καταστρώνει ένα ύπουλο σχέδιο για να εφαρμόσει τη νέα του ανακάλυψη. Με τη συσκευή της Υπεργεωμετρικής Κατανομής της Δυοφωσφορικής Νευροβουλίνης, προσδοκά να αποκτήσει τον έλεγχο τον ανθρώπων. Οι τρεις Ανωήρωες της περιοχής, ο Πλάτωνας, η Αριστέα και ο Ίωνας, μπλέκουν σε μια απίστευτη περιπέτεια με σκοπό τη διάσωση των κατοίκων του νησιού αλλά και ολόκληρης της ανθρωπότητας.

Ο συγγραφέας της «Ψαρόσουπας» Γιώργος Λεμπέσης γράφει μια απολαυστική περιπέτεια για παιδιά από 9 ετών και άνω και μέσα από σκίτσα που συνοδεύουν διακριτικά το κείμενο τούς δίνει οδηγίες για να γίνουν και οι ίδιοι ανωήρωες!

Εκδόσεις Ψυχογιός

Το τριφύλλι της ατυχίας (Μια υπόθεση για τον ντετέκτιβ Κλουζ), Γίργκεν Μπανσέρους

Το εννιάχρονο αγόρι που έχει ξετρελλάνει τα παιδιά με τις ντετεκτιβικές του ικανότητες, έχοντας πουλήσει πάνω από 1.000.000 αντίτυπα παγκοσμίως και έχοντας βραβευτεί με το Hansjorg-Martin-Preis, το σημαντικότερο γερμανικό βραβείο για συγγραφείς παιδικών και νεανικών αστυνομικών βιβλίων, επιστρέφει. Ο Κλουζ βρίσκεται στο νοσοκομείο με σπασμένο πόδι. Και δεν αργεί να προσέξει ότι στον όροφο μπαινοβγαίνει κάποιος κλέφτης. Αρχίζει αμέσως έρευνα, αλλά ο γύψος στο πόδι του τον εμποδίζει. Γι’ αυτό και παίρνει βοηθό, τον Μόντι από το διπλανό κρεβάτι. Ο Μόντι περπατάει μια χαρά. Έχει όμως σπασμένο σαγόνι και δεν μπορεί να μιλήσει. Μια υπόθεση γεμάτη αναπάντεχες εξελίξεις περιμένει τον δαιμόνιο ντετέκτιβ…
«Η Μελωδία της Ευτυχίας», Μαρία φον Τραπ

Όλα αλλάζουν μέσα στο σπίτι του βαρόνου φον Τραπ, όταν έρχεται ν’ αναλάβει τη φροντίδα της οικογένειας η νεαρή δόκιμη μοναχή, Μαρία Αυγούστα. Με μοναδικά εφόδια μια κιθάρα, την έμφυτη αισιοδοξία της και την πίστη στο Θέλημα του Θεού, η Μαρία μεταμορφώνει γρήγορα το μελαγχολικό σπίτι του βαρόνου σε μια κυψέλη μουσικής δραστηριότητας. Τελικά, η Μαρία παντρεύεται τον βαρόνο και, στη συνέχεια, η αισιοδοξία κι η αποφασιστικότητά της θα βοηθήσουν την οικογένεια, σ’ όλες τις δύσκολες στιγμές.

Η εκπληκτική αυτή αληθινή ιστορία αποτέλεσε τη βάση για τη μεγάλη κινηματογραφική και θεατρική επιτυχία «Η Μελωδία της ευτυχίας» και αποτελεί έναν ύμνο στην αγάπη, την αισιοδοξία και την πίστη στον Θεό. Κυκλοφορεί από τη σειρά «Τα κλασσικά της Άγκυρας» σε μετάφραση του Νέστορα Χούνου, για παιδιά από 9 ετών και άνω.

Εκδόσεις Άγκυρα

Όμορφη πορτοκαλιά μου, Χοσέ Μάουρο ντε Βασκονσέλος

Όταν μεγαλώσει, ο Ζεζέ θέλει να γίνει ποιητής. Προς το παρόν, όμως, είναι ένας πιτσιρικάς που ανακαλύπτει τη ζωή και τον κόσμο. Στο σπίτι κάνει τη μια αταξία μετά την άλλη και εισπράττει τις ανάλογες ξυλιές. Στο σχολείο, όμως, είναι ένας πραγματικός άγγελος με χρυσή καρδιά και αστείρευτη φαντασία. Τόσο έξυπνος και προικισμένος, που είναι το καμάρι της δασκάλας του. Όμως, ακόμα και για ένα τόσο χαρούμενο και έξυπνο παιδί, η ζωή είναι καμιά φορά δύσκολη, όταν μεγαλώνει σε μια φτωχή βραζιλιάνικη οικογένεια. Κάθε φορά λοιπόν που είναι στενοχωρημένος, που γνωρίζει την αδικία, ο μικρός Ζεζέ σκαρφαλώνει στην όμορφη πορτοκαλιά του. Και μαζί της μοιράζεται όλες τις χαρές και τις λύπες του.

Ένα κλασικό έργο της παιδικής και νεανικής λογοτεχνίας, σε μετάφραση της Άλκης Ζέη, μας μυεί στην κουλτούρα της Βραζιλίας, μέσα από μια καθημερινή ιστορία. Ο συγγραφέας Χοσέ Μάουρο ντε Βασκονσέλος (1920-1984), μιγάδας, από μητέρα Ινδιάνα και πατέρα Πορτογάλο, έζησε με τους Ινδιάνους, έμαθε τις παραδόσεις τους και τις αναπλάθει μέσα από τα βιβλία του.

Για παιδιά από 3 ετών και άνω

«Είχε απ’ όλα και είχε πολλά», Μαρία Παπαγιάννη

Μια φορά κι έναν καιρό ζούσε ένας βασιλιάς που είχε απ’ όλα και είχε πολλά. Ζούσε ευτυχισµένος κι αυτός και όλοι στο βασίλειο, ώσπου είδε στ’ όνειρό του ότι τα έχασε όλα. Ο φόβος ρίζωσε µέσα του. Κι ύστερα τίποτα δεν ήταν όπως παλιά. Ο βασιλιάς δεν µίλησε σε κανέναν για τους εφιάλτες του. Δεν ήξερε, ο χαζός, ότι οι πόνοι και οι χαρές µοιράζονται. Κι έτσι οι πόνοι µικραίνουν κι οι χαρές µεγαλώνουν. Παιδιά από 4 ετών μαθαίνουν μέσα από το παραμύθι της Μαρίας Παπαγιάννη, ότι μπορούμε να αποδιώξουμε τους φόβους μας και να ζήσουμε με ελπίδα και αισιοδοξία. Η πολύχρωμη εικονογράφηση της Έφης Λαδά μπορεί να αποτελέσει μια ιστορία από μόνη της, αφού καταφέρνει να αποτυπώσει παραστατικά τα συναισθήματα των ηρώων στην εξέλιξη της ιστορίας.

Εκδόσεις Πατάκη

«Οι μύθοι του Αισώπου»

Πόσοι από εμάς δεν έχουμε ταυτιστεί έστω και μία φορά με τον τεμπέλη τζίτζικα ή το εργατικό μυρμήγκι; Οι μύθοι του Αισώπου, με τη συντομία και την απλότητά τους, αιώνες τώρα έχουν την ικανότητα να συγκινούν και να ψυχαγωγούν μικρούς και μεγάλους. Οι άνθρωποι και τα ζώα που πρωταγωνιστούν στα παραμύθια του αρχαίου Έλληνα μυθογράφου διδάσκουν στους μικρούς αναγνώστες την αλήθεια για την ανθρώπινη ψυχή.
Η πλούσια εικονογράφηση της Μαρίσας Βεστίτα, ζωντανεύει τους ήρωες αλλά και σκηνές των μύθων αλληλεπιδρώντας με το κείμενο.

Για παιδιά από 3 έως 6 ετών
Εκδόσεις Ψυχογιός

«Αλέξη, μάζεψε τη ζούγκλα», Άλισον Φαλκονάκη

Τι σκαρφίζεται ο Αλέξης για να μη μαζέψει το δωμάτιό του; Ένα λιοντάρι που όλα τα θέλει τακτικά. Μία αράχνη με παπούτσια αθλητικά. Και κάτι κάλτσες-φίδια τρομερά! Μία μαϊμού που ρούχα ανθρώπινα φοράει. Κι έναν αϊτό που μέσα στο δωμάτιο πετάει. Η σειρά παιδικών βιβλίων (για παιδιά από 3 έως 6 ετών) της Άλισον Φαλκονάκη με ήρωα τον Αλέξη έχει ως στόχο να ενθαρρύνει παιδιά και γονείς, να αντιμετωπίσουν με χιουμοριστική διάθεση θέματα της καθημερινότητας.

Με τη διασκεδαστική εικονογράφηση της Κλαίρης Γεωργέλλη, που αποτυπώνει την αχαλίνωτη φαντασία ενός μικρού αγοριού, τα βιβλία αυτά αποτελούν χρήσιμα εργαλεία για κάθε γονιό. Άλλα βιβλία της σειράς: «Αλέξη, μη φοβάσαι!», «Αλέξη, φάε κάτι!», «Αλέξη, ώρα για μπάνιο!»

Εκδόσεις Μεταίχμιο

«Ο μεγάλος μου αδερφός», Μάκης Τσίτας

Αν έχεις έναν μεγάλο αδερφό το πιθανότερο είναι να σου κάνει τον έξυπνο. Να σου λέει δηλαδή συνέχεια: «Μην το κάνεις έτσι» ή «Δεν ξέρεις εσύ» ή «Θα σου δείξω εγώ» ή «Άστο σε μένα». Μπορεί επίσης να μη σε θέλει μαζί του, να σου επιβάλλει πράγματα, να είναι καλύτερος μαθητής από σένα, να σε κερδίζει στο μπάσκετ… Μπορεί άραγε να είναι προστατευτικός και τρυφερός;

Το βιβλίο του Μάκη Τσίτα μιλώντας για τη δύναμη της αδερφικής αγάπης, βοηθά παιδιά από 5 ετών να κατανοήσουν τους ισχυρούς δεσμούς της οικογένειας.

Εκδόσεις Ψυχογιός

«Ο Δράκος Ναπολέων», Χρήστος Δημόπουλος

Το πρωί είχε βρέξει καρεκλοπόδαρα, αλλά γρήγορα βγήκε ο ήλιος, μαζί μ’ ένα υπέροχο ουράνιο τόξο… Στο διάλειμμα, ενώ όλα τα δρακάκια βγήκαν στο προαύλιο για να παίξουν στις κούνιες, το σκάμμα, τις τσουλήθρες και τις στριφογυριστές χελώνες, ο Ναπολέων κάθισε σ’ ένα παγκάκι αμίλητος. Το βλέμμα του ήταν καρφωμένο στην Ιωσηφίνα που έπαιζε κυνηγητό με τις φίλες της και δεν πρόσεξε τον Αρθούρο που, ήρθε από πίσω του, του έδωσε μια με την ουρά του και τον ξάπλωσε φαρδύ πλατύ στο βρεγμένο σκάμμα! Είδε όλα τα δρακάκια να έχουν σταματήσει το παιχνίδι τους και να τον παρατηρούν. Τα περισσότερα γελούσαν. Μόνο η Ιωσηφίνα είχε ένα θλιμμένο βλέμμα στο προσωπάκι της…

Η ιστορία του Ναπολέοντα, ενός μικρού δράκου, προετοιμάζει παιδιά από 3 ετών για την πρώτη τους μέρα στο σχολείο και τους μαθαίνει τις έννοιες της φιλίας και της αγάπης. Ο Χρήστος Δημόπουλος, γνωστός από την τηλεοπτική εκπομπή «Ουράνιο Τόξο», ασχολείται τα τελευταία χρόνια με την συγγραφή παιδικών βιβλίων έχοντας εκδώσει πολυάριθμα βιβλία, όπως «Κατασκευές από το ουράνιο τόξο», «Μαθαίνω την αλφαβήτα σαν ποίημα», «Μαθαίνω τους αριθμούς σαν ποίημα», κ.ά.

Εκδόσεις Ψυχογιός

«Το Αστρικό Χωριό», Κατερίνα Κρις

Στην αρχή ήταν η φαντασία. Και μέσα σ’ αυτή το σύμπαν. Και μέσα σ΄ αυτό η Γη και η Σελήνη κι όλα τα γνωστά αυτού του κόσμου. – Το ξέρω. – Ναι, αλλά δεν ξέρεις ότι κάπου εδώ μέσα, δε θα το πιστέψεις, υπάρχει αυτό. Και μέσα σ’ αυτό λάμπει σαν γέλιο το πιο όμορφο χωριό. Το Αστρικό Χωριό. Είναι τόσο όμορφο, που κάνει το σύμπαν μας το πιο όμορφο σύμπαν σ΄ ολόκληρη την πλάση. – Πόσο χαίρομαι! – Μα γι΄ αυτό υπάρχει το Αστρικό Χωριό. Μόνο γι’ αυτό: Για να χαίρεσαι! Αυτό το βιβλίο μιλάει για ένα μέρος που μοιάζει παραμυθένιο, αλλά δεν είναι. Είναι αληθινό. Είναι ένα χωριό πάνω απ΄ τα σύννεφα. Κι όσοι το ξέρουν νιώθουν καλά…

Η Κατερίνα Κρις γράφει και εικονογραφεί «Το Αστρικό Χωριό» το οποίο λειτουργεί ως οδηγός φαντασίας και προτρέπει παιδιά από 6 ετών να γράψουν πάνω στο βιβλίο, να το χρησιμοποιήσουν ως παιχνίδι, αλλά κυρίως να ταξιδέψουν με την φαντασία τους! Η πολύχρωμη και ζωντανή εικονογράφηση βοηθά στην ανάπτυξη της φαντασίας των παιδιών και εντυπωσιάζει και τους πιο μεγάλους αναγνώστες.

Εκδόσεις Πατάκη