/Πόσο αθώο είναι ένα φιλί;

Πόσο αθώο είναι ένα φιλί;

Φίλα με, σαλπάρω και χάνομαι.
Κοίτα με, πετώ να σε βρω.
Στην καρδιά, τον πόνο να σβήσεις, εδώ.
Φίλα με, να δεις πώς αισθάνομαι.
Κοίτα με, με πόθο να ζω.
Στο κορμί σημάδια να αφήσεις, εδώ. (Χρήστος Παπαδόπουλος)

Γράφει η Μαρία Κ. Αγραπίδου, Χειρουργός Οδοντίατρος (Dr. Medic Stomatolog)

Το φιλί δημιουργεί ένα σύστημα αγάπης, τύψεων, και επιθυμίας. Βοηθάει τους ανθρώπους να έρθουν κοντά γιατί μπορεί να χρησιμοποιηθεί τόσο ως αυτόνομο προκαταρκτικό παιχνίδι όσο και ως εναρκτήριο λάκτισμα. Για να μην αναφέρουμε ότι είναι το πιο γλυκό τέλος στο σεξ: λίγη ανάσα, λίγο χαμόγελο, ένα όχημα για ένα αμοιβαίο “ευχαριστώ”.

Με το φιλί αγγίζουμε μία βαθύτερη προσωπική πλευρά του άλλου και τον ξεκλειδώνουμε, εν μέρει, ως άτομο: Αν φύγει αν είναι λίγο νευρικό, αν το νιώθει. Όταν αισθανόμαστε άσχημα που φυλάει ο ένας τον άλλον καταλαβαίνουμε ότι κάτι μέσα μας αντιστέκεται σε αυτή τη βαθιά προσέγγιση και όταν νιώθουμε όμορφα και σίγουροι, νιώθουμε ότι είμαστε κοντά του και ότι η ζεστασιά αναπτύσσεται μεταξύ μας. Το να φιλάμε κάποιον στο στόμα φαίνεται να μας κάνει να συνδεθούμε μαζί του πνευματικά και όχι σωματικά.

Το στόμα, το σάλιο και η γλώσσα είναι “πηγές” πολλών βακτηρίων και ιών που μπορούν να μεταδοθούν μέσα από το φιλί από άτομο σε άτομο. Από το φιλί μπορεί να κολλήσει κανείς από τερηδόνα και ουλίτιδα επιχείλιο έρπη κρυολόγημα αδενοπάθεια λοιμώδη μονοπυρήνωση μηνιγγιτιδοκκική νόσο, ηπατίτιδα B μέχρι και σύφιλη. Ως Χειρουργός Οδοντίατρος θα μιλήσω για τις ασθένειες που αφορούν καθαρά την στοματική κοιλότητα και κυρίως τις πιο ακίνδυνες για την ζωή του ανθρώπου.

Η πιο διαδεδομένη νόσος σε όλο τον κόσμο και πού μπορεί να μεταδοθεί από ένα φιλί είναι η τερηδόνα. Η τερηδόνα στην πραγματικότητα σχετίζεται άμεσα με τη ζωτική δραστηριότητα των βακτηρίων. Τα βακτηρίδια streptococcus mutants έχουν τη μεγαλύτερη καρειγόνο δράση στη στοματική μικροχλωρίδα. Οι γονείς μπορούν εύκολα να μεταδώσουν την τερηδόνα στο παιδί μέσω ενός φιλιού Γιατί η μόλυνση των παιδιών με το συγκεκριμένο βακτήριο συμβαίνει πολύ συχνά όταν το παιδί είναι 1-3 ετών.

Χρειάζεται λοιπόν προσοχή όταν φιλάμε ένα βρέφος στο πρόσωπο επειδή μπορεί να το μολύνουμε μέσω τους σάλιου από τα χείλη μας. Στους ενήλικες η μετάδοση των βακτηρίων που προκαλούν τερηδόνα είναι πιο δύσκολη και αν ο σύντροφός σας και εσείς είστε υγιείς τα φιλιά μπορούν να ωφελήσουν τη στοματική σας υγεία αυξάνοντας την παραγωγή σάλιου – Το σάλιο όπως ξέρουμε βοήθα στην απομάκρυνση των σωματιδίων τροφίμων των βακτηρίων και των επιβλαβών οξέων που προκαλούν φθορά στα δόντια-.

Η ουλίτιδα είναι άλλη μία νόσος που πολύ εύκολα μπορεί να μεταδοθεί από το φιλί. Ο αριθμός των βακτηρίων στο στόμα αυξάνεται σε υπερβολικό βαθμό και αυτό δημιουργεί την φλεγμονή των ούλων και συνεπώς την αιμορραγία. Αντιλαμβάνεστε λοιπόν πόσο εύκολα μπορεί να γίνει η μεταδοτικότητα των βακτηρίων μέσω του σάλιου ή του αίματος από το ένα άτομο στο άλλο.

Ο επιχείλιος έρπης οφείλεται σε έναν ιό πού μπορεί να είναι ασυμπτωματικός και να εκδηλώνεται μόνο σε κάποιες περιπτώσεις. Το 90% των ενηλίκων έχουν στο αίμα τους αντισώματα κατά του ιού HSV. Η εκδήλωση του ιού μπορεί να εκδηλωθεί σε κατάσταση στρες ή όταν είναι εξασθενημένο το ανοσοποιητικό σύστημα. Ο έρπης εμφανίζεται σαν ένας τοπικός ερεθισμός στην περιοχή των χειλιών και δημιουργούνται φουσκάλες. Ο ιός μπορεί να μεταδοθεί από τις φουσκάλες ακόμη και όταν έχουν επουλωθεί με την επαφή των χειλιών όταν φιλιόμαστε, αλλά και με κοινή χρήση αντικειμένων που ήρθαν σε επαφή με τον ιό.

Τέλος το μεγαλύτερο πρόβλημα για το πολυπόθητο φιλί την ημέρα των ερωτευμένων είναι η χαλίτωση η πιο απλά η απόπνοια δυσάρεστης οσμής κατά την αναπνοή. Η χαλίτωση από μόνη της δεν αποτελεί πρόβλημα στοματικής υγείας αλλά έχει κυρίως ψυχολογικό αντίκτυπο. Αν την ώρα που μιλάμε ή πλησιάζουμε τον σύντροφό μας έχουμε δυσοσμία στο στόμα δημιουργεί πρόβλημα στην ερωτική μας σχέση αλλά μπορεί δημιουργήσει και ευρύτερο πρόβλημα όπως κοινωνικό, επαγγελματικό και οικογενειακό.

Πώς θα κάνουμε λοιπόν τα φιλιά μας δροσερά και ακίνδυνα;

• Φροντίζουμε να έχουμε καλή στοματική υγιεινή. Βουρτσίζουμε τα δόντια , την γλώσσα και τις παρειές 2 φορές την ημέρα για 2 λεπτά. Χρησιμοποιούμε οδοντικό νήμα μεσοδόντια βουρτσάκια και στοματικό διάλυμα.
• Αποφεύγουμε τα πικάντικα τρόφιμα τα κρεμμύδια το σκόρδο και τον καφέ Γιατί οι συγκεκριμένες τροφές μπορούν να αφήσουν δυσοσμία στην αναπνοή μέχρι και 72 ώρες μετά την πέψη.
• Αν μετά από κάποιο γεύμα είμαστε κάπου και δεν μπορούμε να βουρτσίζουμε τα δόντια μας, μασάμε μία τσίχλα χωρίς ζάχαρη γιατί βοηθάει να απομακρυνθούν οι τροφές ανάμεσα από τα δόντια.
• Αν έχουμε κάποιο πρόβλημα με το στομάχι ή παρόλο την καλή στοματική υγιεινή συνεχίζουμε να έχουμε χαλίτωση, μπορούμε να λάβουμε προβιοτικά πού βελτιώνουν τη στοματική χλωρίδα και αναστέλλουν την ανάπτυξη παθογόνων μικροοργανισμών.

Ακολουθώντας αυτά τ’ απλά βήματα θα έχετε δροσερή αναπνοή και τα πιο θελκτικά χείλη για φίλημα.. Φιληθείται γλυκά χείλη με χείλη, νιώστε την αγάπη και δείξτε τον έρωτα σας γιατί σήμερα 14 Φεβρουαρίου είναι η ημέρα σας, η γιορτή των ερωτευμένων!