/Βιβλιοκριτική: Άνω Θρώσκω (Νίνα Αλέξη)

Βιβλιοκριτική: Άνω Θρώσκω (Νίνα Αλέξη)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

“Άνω Θρώσκω”. Ο υπέρτατος σκοπός της ζωή μας. Ο απαραίτητος καθοδηγητής της συνείδησης μας. Η προϋπόθεση αυτογνωσίας και αυτοπεποίθησης.

Η Νίνα Αλέξη είναι ένας άνθρωπος με ουσιαστικές ευαισθησίες, ειλικρινείς αγωνίες και ενδιαφέρον για την ποιότητα της ανθρώπινης υπόστασης. Ανησυχεί για τις κοινωνικές και πολιτικές εξελίξεις, τον εθνικό ξεπεσμό, τον διαπροσωπικό ευτελισμό. Αναζητεί ασφαλή μονοπάτια ηθικής ανέλιξης, αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας.

Μέσα από το έργο της προσεγγίζει με ιδιαίτερη προσοχή και αίσθημα ευθύνης, όλα όσα μας απασχολούν.

Νοιάζεται για την ανυπαρξία εθνικού προσανατολισμού και για την αβλεψία με την οποία χειριζόμαστε την ιστορική μας παρακαταθήκη.

Ιχνηλατεί τους απροσάρμοστους δρόμους της αγάπης και την τραγικότητα του έρωτα, μετρώντας αναμνήσεις και πληγές. Οριοθετεί το πλαίσιο της μοναξιάς και της μοναχικότητας. Εξετάζει την ανυπόφορη ελαφρότητα των προσδοκιών.

Ακολουθεί τη διαδρομή του Καζαντζάκη και μέσα από τη σκέψη του προβάλλει το Άνω Θρώσκω, το οποίο η ίδια καταγράφει με τις πιο περίτεχνες αλλά και εξίσου ευθύβολες ποιητικές τεχνικές.

Ο λόγος της είναι ταυτόχρονα ρομαντικός και δυναμικός, αισιόδοξος και ρεαλιστικός.

Άλλοτε ρέει μέσα από τις ομοιοκαταληξίες κι άλλοτε ξεπροβάλλει σαν δαιδαλώδες ρυάκι που κυλά αργά μα σταθερά προς τη στοχευμένη όχθη. Την όχθη της ατομικής και συλλογικής εξιδανίκευσης..