/Βίνσεντ Πράις: Ο άρχοντας των b-movies τρόμου

Βίνσεντ Πράις: Ο άρχοντας των b-movies τρόμου

Το 1993 έφυγε από τη ζωή ο μεγάλος ηθοποιός Βίνσεντ Πράις, ο άρχοντας των b movies τρόμου με τη χαρακτηριστική φωνή και το ανεπανάληπτο Βικτοριανό στυλ!

Η πρώτη του κινηματογραφική ταινία ήταν η κωμωδία Service de Luxe το 1938, ενώ καθιερώθηκε με την ταινία Λάουρα (1944) του Όττο Πρέμινγκερ με την Τζιν Τίρνεϊ, έχοντας πρώτα υποδυθεί δύο ιστορικά πρόσωπα, τον ιδρυτή του Μορμονισμού Τζόζεφ Σμιθ στην ταινία Μπρίγκαμ Γιανγκ (1940) και τον Γουίλιαμ Γκιμπς Μακάντου στο Πρόεδρος Γουίλσον (1944).

Η πρώτη του συμμετοχή σε ταινία τρόμου ήρθε το 1939, με την ταινία του Μπόρις Καρλόφ Ο Πύργος του Λονδίνου (1939). Το επόμενο έτος υποδύθηκε τον ήρωα της ταινίας The Invisible Man Returns («Η επιστροφή του αόρατου ανθρώπου»), όπου όμως, εξαιτίας του αόρατου ήρωα, εμφανιζόταν μόνο επί ένα λεπτό, ενώ στο υπόλοιπο της ταινίας ακουγόταν μόνο η φωνή του.

Τη δεκαετία του 1950 ο Πράις έκανε την αποφασιστική στροφή στις ταινίες τρόμου, με έναν ρόλο στο House of Wax (1953), την πρώτη τρισδιάστατη ταινία που έκανε τεράστια επιτυχία στην Αμερική.

Αργότερα έπαιξε στις ταινίες Η μύγα (1958) και Η επιστροφή της μύγας (1959). Την δεκαετία του ’60 έκανε τεράστια επιτυχία με b movies τρόμου, τα οποία είχαν μεγάλη δημοτικότητα εκείνο τον καιρό.

Ωστόσο, πρωταγωνίστησε και σε άλλα είδη ταινιών, όπως στην επική υπερπαραγωγή Οι Δέκα Εντολές (1956) στον ρόλο του αρχιμάστορα Μπάκα, ενώ πρωτοεμφανίσθηκε και στην τηλεόραση, στο The Martha Raye Show του NBC και σε τρία επεισόδια της σειράς Crossroads (1955–1956), μία μελέτη της ζωής κληρικών διαφορετικών δογμάτων.

Η φωνή του ακούγεται στο πρώτο σόλο άλμπουμ του Alice Cooper, Welcome to My Nightmare (Μάρτιος 1975). Τον Οκτώβριο του 1976 ο εμφανίσθηκε ως guest star σε επεισόδιο του Muppet Show.

Τη δεκαετία του ’80 ο Michael Jackson χρησιμοποίησε τη φωνή του στο άλμπουμ του, Thriller, ενώ το 1987 εμφανίστηκε δίπλα στην Μπέτι Ντέιβις στην ταινία Οι Φάλαινες του Αυγούστου.

Στην ταινία του Tim Burton Ο Ψαλιδοχέρης, έκανε τον εφευρέτη κι αυτή ήταν η τελευταία του εμφάνιση στην μεγάλη οθόνη.

Του άρεσε να δουλεύει στον κινηματογράφο κι όπως έλεγε ο ίδιος «Προτιμούσα να είμαι πάντα απασχολημένος, ακόμη κι όταν ήξερα πως το σενάριο ή η παραγωγή δεν ήταν ότι καλύτερο».

Στέλιος Κεσίσογλου

fellers