/Το Τείχος του Βερολίνου, όπως το αποτύπωσε η Τέχνη

Το Τείχος του Βερολίνου, όπως το αποτύπωσε η Τέχνη

Το Τείχος του Βερολίνου, τα γεγονότα που προηγήθηκαν αλλά και όσα επακολούθησαν αποτέλεσαν έμπνευση για πολλούς δημιουργούς. Μερικά από τα έργα που ασχολούνται με την Γερμανία του 1989 και το Τείχος του Βερολίνου…

Το Μπλουζ του Βερολίνου – Sven Regener

Ο τριαντάχρονος «κύριος» Λέμαν ελίσσεται στην καθημερινότητα με ένα νηφάλιο βλέμμα προς την κωμικοτραγική πλευρά της ζωής. Χρόνια τώρα, με παμπόνηρες μανούβρες και ηρωική αδράνεια, με παντελή έλλειψη οποιασδήποτε φιλοδοξίας, έχει καταφέρει να αποφεύγει με μαεστρία τις απαιτήσεις γονιών, γειτόνων, σπιτονοικοκύρηδων, γυναικών. Και τώρα, εν έτει 1989, ζει ελεύθερος ευθυνών στο εναμισάρι του στο Κρόυτσμπεργκ του Βερολίνου – όταν δεν περνάει την ώρα του στο διπλανό μπαρ.

Ξαφνικά, όμως, ένα σωρό οχλήσεις διαταράσσουν την πολυαγαπημένη του καθημερινή ησυχία. Καθώς διασχίζει τη Λαουζίτσερ Πλάτς, καλείται να προστατέψει τη γειτονιά του από το λουκανικόμορφο σκυλί που του επιτίθεται• οι γονείς του από την επαρχία απειλούν να έρθουν για επίσκεψη στο Βερολίνο• στο Μπάρ της Αγοράς συναντάει μια κοπέλα που καταφέρνει να τον παρασύρει σε μια επίσκεψη στο δημοτικό κολυμβητήριο και να τον εμπλέξει σε συναισθηματική σύγχυση. Και σαν να μην έφταναν όλα αυτά, αναγκάζεται, υπό αντίξοες συνθήκες, να πάει μια πεζοπορία στην Κούνταμ και να αποπειραθεί να περάσει τα σύνορα προς το Ανατολικό Βερολίνο.

Απλές ιστορίες – Ίνγκο Σούλτσε

Εμπνευσμένος από την παράδοση των αμερικανικών Short Stories, ο Σούλτσε αφηγείται μικρές καθημερινές ιστορίες ποτισμένες με την απόγνωση, τη σύγχυση και τις κωμικοτραγικές καταστάσεις που ζουν σήμερα οι κάτοικοι της πρώην Ανατολικής Γερμανίας. Ένα σύγχρονο, δωρικό μυθιστόρημα που, μέσα από το φαινομενικά ασήμαντο, κατορθώνει και δίνει την τεχνογραφία της σύγχρονης Ευρώπης.

Scorpions – «Wind of Change»

Το «Wind of Change» είναι μια μπαλάντα του 1990 που έγραψε ο τραγουδιστής των Scorpions, Klaus Meine. Εμφανίστηκε το 1990 στο album «Crazy World», αλλά δεν έγινε παγκόσμια επιτυχία μέχρι το 1991, οπότε και έφτασε στην κορυφή των chart στην Γερμανία και σε όλη την Ευρώπη, και έφτασε το νούμερο 4 στις ΗΠΑ και το νούμερο 2 στην Αγγλία. Αργότερα το 1995 μπήκε στο live album «Live Bites», στο album «Moment of Glory» το 2000, με την Φιλαρμονική Ορχήστρα του Βερολίνου, και το 2001 στο album «Acoustica».

Οι στίχοι χαιρετίζουν τις πολιτικές αλλαγές στην Ανατολική την εποχή εκείνη – όπως την πτώση του Τείχους του Βερολίνου και το ξεκάθαρο τέλος του Ψυχρού Πολέμου.

Good Bye Lenin!

Μία γερμανική ταινία με θέμα την πτώση του τείχους του Βερολίνου έχει γίνει η πιο επιτυχημένη κινηματογραφική παραγωγή του γερμανικού σινεμά.

Η ταινία μιλάει για απλούς ανθρώπους, τους αντιμετωπίζει με έναν κωμικό τρόπο που πάντα συναρπάζει το κινηματογραφικό κοινό, ιδίως το κοινό της Γερμανίας, που θέλει αυτό το κεφάλαιο της ιστορίας να κλείσει με μια ευχάριστη νότα.

Η ταινία προσπαθεί να συμφιλιώσει τα δύο μέρη της Γερμανίας, που, ψυχολογικά, δεν έχουν επανενωθεί από την πολιτική ενοποίηση.

Για τον σκηνοθέτη, Βόλφγκανγκ Μπέκερ, η ταινία «Αντίο Λένιν» είναι αποκύημα της εποχής του.

«Η ιδέα για το σενάριο γεννήθηκε δύο με τρία χρόνια, αφότου έπεσε το τείχος. Τότε όμως δεν θα προκαλούσε ενδιαφέρον. Η γερμανική τηλεόραση, οι εφημερίδες, όλη η ζωή, τα πάντα είχαν κορεστεί από την ενοποίηση. Χρειάζεται να περάσει χρόνος, για να μπορέσεις να μιλήσεις με ειρωνικό τρόπο, ελεύθερα και χιουμοριστικά», λέει ο σκηνοθέτης Βόλφγκανγκ Μπέκερ.

voria

TAGS: