/Θανατηφόρα «fake news»

Θανατηφόρα «fake news»

Πολύ ανησυχητικά είναι τα αποτελέσματα μιας ιταλικής έρευνας για τις ιατρικές ειδήσεις σχετικά με τον καρκίνο, που αναρτώνται στα σόσιαλ μίντια

Γράφει η Αλίκη Κοτζιά

Δυστυχώς για όσους καταφεύγουν στο Διαδίκτυο για ιατρικές συμβουλές, αντί να επισκεφθούν ειδικευμένους γιατρούς, αποκαλύφθηκε ότι το 30% των ειδήσεων, άρθρων και κατευθυντήριων γραμμών σχετικά με τις πιο συνήθεις μορφές καρκίνου είναι fake news! Με λίγα λόγια, μία είδηση στις τρεις αποτελεί παραπληροφόρηση.

Το συγκεκριμένο δημοσίευμα της έγκυρης εφημερίδας «Ρεπούμπλικα» βάζει τον καθένα σε πολλές σκέψεις και προκαλεί ερωτήματα για τους αμέτρητους «ειδικούς» που εμφανίζονται χωρίς πιστοποίηση και μιλούν για θεραπείες.

Πριν από αρκετά χρόνια, ήταν πολύ δημοφιλές ένα άρθρο που αναφερόταν σε e-mail το οποίο υποτίθεται πως είχε σταλεί και από το αμερικανικό Πανεπιστήμιο Johns Hopkins, εγνωσμένου κύρους, και στο οποίο αποκαλύπτονταν πολλά επιστημονικά «μυστικά» για τον καρκίνο και προτάσεις για θεραπείες.

Το σχετικό αποκαλυπτικό δημοσίευμα είχε κάνει θραύση στο Διαδίκτυο, αλλά πρόσφατα έγινε γνωστό ότι δεν εστάλη ποτέ από το διάσημο πανεπιστήμιο. Και όμως, εκεί είχε στηριχθεί μια ολόκληρη φιλοσοφία θεραπευτικής αντιμετώπισης ή πρόληψης των καρκινικών όγκων.

Αν αυτό συμβαίνει με τον καρκίνο που συγκεντρώνει την προσοχή της ιατρικής κοινότητας εδώ και δεκαετίες και η επιστήμη έχει κάνει άλματα σε πολλές μορφές της νόσου, φανταστείτε τι γίνεται με πιο «άγνωστες» ασθένειες ή πρόσφατες, όπως η νόσος Covid.

Οι θεωρίες συνωμοσίας για τσιπάκια στα εμβόλια και για «αποκαλυπτικές» ειδήσεις σχετικά με τη διάδοση του κορονοϊού είναι πολύ δημοφιλείς και αναπαράγονται ταχύτατα.

Η εφημερίδα «New York Times» δημοσίευσε πρόσφατα μια μελέτη που ανέφερε ότι μια ομάδα 12 αντιεμβολιαστών στις ΗΠΑ είναι υπεύθυνοι για τα δύο τρίτα των «ψευδών ειδήσεων» σχετικά με τα εμβόλια κατά του κορονοϊού, που κυκλοφορούν στα κοινωνικά δίκτυα.

Ο οστεοπαθητικός γιατρός Τζόζεφ Μέρκολα, σύμφωνα με τους «NYT», ήταν εκείνος που ξεκίνησε τη διασπορά ψευδών ειδήσεων σχετικά με τα εμβόλια, λέγοντας ότι «αλλάζουν τον γενετικό κώδικα».

Ελεύθερος Τύπος