/Τα Peanuts κι ένας σχολιασμός στο χιούμορ των κόμικς

Τα Peanuts κι ένας σχολιασμός στο χιούμορ των κόμικς

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Τα Peanuts κατέχουν περίοπτη θέση στο σύμπαν των κόμικς για το ιδιαίτερο χιούμορ τους, τον ευχάριστο χαρακτήρα τους, τη νεανική ηλικία των πρωταγωνιστών τους.

Ακόμα και αν εμείς γνωρίζουμε τον Snoopy, η αλήθεια είναι πως αποτελεί κεντρικός ήρωας μίας σειράς κόμικ  που θεωρείται από τα δημοφιλέστερα σε διαχρονικό επίπεδο. Είναι βασικός πρωταγωνιστής, αλλά όχι η μοναδική προσωπικότητα της σειράς.

Δημιουργός των Peanuts είναι ο Charles M. Schulz, ο οποίος ήθελε να δημιουργήσει μία σειρά κόμικ με ήρωες που θα γινόντουσαν αγαπητοί και προσιτοί στο ευρύ κοινό.

Οι δύο πρωταγωνιστές, Charlie Brown και Snoopy, ανήκουν σε αναγνωρισμένες μορφές με λαϊκή αποδοχή που επηρέασαν την εξέλιξη τους είδους τους.

Από την δεκαετία του ’50 που κυκλοφόρησαν μέχρι σήμερα, τα Peanuts με το ιδιαίτερο χιούμορ τους έχουν κερδίσει αναγνώστες πολλών ηλικιακών κατηγοριών. 

Τα Peanuts κυκλοφόρησαν με την “Καθημερινή” της Κυριακής ως τόμοι που περιείχαν σημαντικά σκιτσάκια από συγκεκριμένες χρονικές περιόδους. Ο Snoopy και η παρέα του προσπαθούν να εμβαθύνουν σε γεγονότα της ζωής με την απλότητα ενός παιδικού μυαλού που σαν ένα σφουγγάρι αποθηκεύει και μεταβολίζει πληροφορίες.

Η αλήθεια είναι πως τα Peanuts για εμένα προσωπικά, είναι το κόμικ που με κουράζει περισσότερο από οποιοδήποτε άλλο, δε θεωρώ το χιούμορ του ιδιαίτερα πετυχημένο. Ίσως η Ελληνική μετάφραση δεν ήταν ικανοποιητική, όπως μπορεί να ευθύνεται και το γεγονός πως στην Ελλάδα γελάμε κυρίως με ένα χιούμορ που είναι πιο εύπεπτο, εμπεριέχει σεξουαλικά υπονοούμενα ή είναι κάπως δεικτικό.

O Garfield του Jim Davis και εκείνος είχε ένα χιούμορ Αγγλικό, πιο “δύσκολο”, αλλά με διασκεδάζει περισσότερο στην ανάγνωσή του.

Οι Peanuts περιέχουν παιδιά πρωταγωνιστές, όπως και η περιβόητη Μαφάλντα, η οποία όμως είναι πιο πολιτικοποιημένη και διεισδύει σε πιο βαθιά επίπεδα σκέψης. Οι πρωταγωνιστές εδώ κινούνται με μία μεγαλύτερη αφέλεια, αλλά εξίσου περίεργοι αν λάβει κανείς υπόψη το νεαρό της ηλικίας τους.

Τα Peanuts είναι ένα κόμικ το οποίο περιέχει μία παρέα παιδιών για το οποίο μπορεί κάποιος να πει πως το καθένα από αυτά “ζει και σε έναν δικό του κόσμο”.

Παρόλα αυτά, δικαίως έχουν κατακτήσει μία περίοπτη θέση στον κόσμο των κόμικς και έχουν επηρεάσει την κουλτούρα και τον τρόπο που κινήθηκαν πολλοί ήρωες κόμικς μετά από αυτούς.