/Σίρλεϊ Τεμπλ: Όσκαρ στα 7 χρόνια της και απόσυρση στα 22

Σίρλεϊ Τεμπλ: Όσκαρ στα 7 χρόνια της και απόσυρση στα 22

Γεννήθηκε στις 23 Απριλίου το 1928 στην Καλιφόρνια από πατέρα τραπεζικό υπάλληλο και μητέρα νοικοκυρά. Η μητέρα της την έγραψε σε ηλικία 3 ετών σε μαθήματα χορού και την προώθησε στην υποκριτική τέχνη από μικρή ηλικία.

Καριέρα ως ηθοποιός

Η καριέρα της ξεκίνησε ως πρωταγωνίστρια σε εκπαιδευτικά βίντεο.

Το 1934 έπαιξε τον πρώτο της κινηματογραφικό ρόλο στην κωμωδία Brihgt Eyes (1934). Έγινε διάσημη με την ταινία Stand up and cheer της εταιρίας Fox. Στις ταινίες που πρωταγωνιστούσε, χόρευε και τραγουδούσε με άνεση. Πολλά από τα τραγούδια που ερμήνευε στις ταινίες έγιναν επιτυχίες. Όπως από την ταινία Bright Eyes και το “Αnimal Crackers in My Soup” από το ‘Curly Top” (1935). Η Σίρλεϊ Τεμπλ έγινε σύμβολο όλης της Αμερικής στην εποχή της οικονομικής κρίσης. Χαρακτηρίστηκε ως παιδί θαύμα και για την Τεμπλ είχε μιλήσει δημόσια και ο Πρόεδρος Ρούσβελ. Η Τεμπλ έγινε παιδική κούκλα με ρεκόρ πωλήσεων.

Βραβεύσεις

Το 1935 σε ηλικία 7 ετών, της απονεμήθη το βραβείο Όσκαρ στην 7η απονομή βραβείων Όσκαρ.

Το 2000 για την προσφορά της στον κινηματογράφο της απονεμήθηκε το βραβείο Guild.

Τέλος καριέρας

Αποσύρθηκε από τον κινηματογράφο σε ηλικία 22 ετών. Μεγαλώνοντας είχε αρχίσει να χάνει την δημοτικότητά της, το κοινό είχε ταυτιστεί με το μικρό ξανθό κοριτσάκι και όχι με την έφηβη Σίρλει.

Προσωπική ζωή

Σε ηλικία 17 ετών έκανε τον πρώτο της γάμο με τον Τζων Άγκαρ και απέκτησε μία κόρη. Το 1950 έκανε τον δεύτερο γάμο της με τον Τσαρλς Άλντεν Μπλακ όπου απέκτησε ένα γιο.

Στις 10 Φεβρουαρίου του 2014 σε ηλικία 85 ετών έφυγε από τη ζωή από φυσικά αίτια στο σπίτι της στο Σαν Φρανσίσκο της Καλιφόρνια.

diaskedasi