/Σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός

Σχολικός και διαδικτυακός εκφοβισμός

Γράφει η Βαρβάρα Ηλιόπουλου, Πολιτισμολόγγος – Κοιν. Επιστήμονας

Ο σχολικός εκφοβισμός ή αλλιώς “bullying”παρατηρείται ως κοινωνικό φαινόμενο το οποίο δεν υφίσταται κυρίως μόνο ως σημείο του παρόντος, αλλά και του παρελθόντος και μάλιστα λαμβάνει διάφορες μορφές, τόσο με επανάληψη και μεγάλη διάρκεια, όσο και προκαλώντας προβλήματα και πληγές στα άτομα θύματα τα οποία τον βιώνουν.

Στο σχολικό εκφοβισμό υπάρχουν δύο πλευρές που συμμετέχουν. Η πλευρά του νταή (the bully) και η άλλη αδύναμη πλευρά του θύματος(the victim).

Δυστυχώς η πρώτη πλευρά λειτουργεί με τρόπο επαναληπτικό, μόνιμο αλλά συνάμα και παράλογο, χωρίς ίχνη ενσυναίσθησης, δηλ. της ικανότητας να αντιλαμβάνεται τη συναισθηματική κατάσταση του άλλου.

Σύμφωνα με επιστημονικές έρευνες οι ομάδες σχολικού εκφοβισμού(bullying groups) λειτουργούν βάσει σχεδίου, ως συμμορίες και λαμβάνουν συγκεκριμένους ρόλους και χαρακτηριστικά. Η επιθετική διαδικασία που σχεδιάζεται από τον πιο «ισχυρό» ή καλύτερα από ομάδα ατόμων με τέτοια χαρακτηριστικά απευθύνεται σε πιο «αδύναμα» άτομα τα οποία γίνονται αποδέκτες σωματικής ή λεκτικής βίας, υποχείρια αλλά και θύματα εξευτελισμού.

Με όρους ψυχοπαθολογίας, τα άτομα που είναι κακοποιητικά, μπορεί να είναι άτομα με ναρκισσιστικά στοιχεία προσωπικότητας που έχουν την ανάγκη θαυμασμού και ειδικής μεταχείρισης, αλλά κυρίως που θεωρούν ότι αν δεν πραγματοποιηθεί αυτό που απαιτούν, μπορούν να ασκήσουν κάθε μορφή βίας προκειμένου να το πετύχουν.

Δηλαδή μέσω της βίαιης στάσης και συμπεριφοράς τους και χωρίς καμία ενσυναίσθηση μπορούν να απαιτούν και να λαμβάνουν ότι αρέσκονται.

Είναι άτομα ανασφαλή και πολλές φορές έχουν υποστεί και τα ίδια βίαιη συμπεριφορά την οποία και ανταποδίδουν φυσικά σε αθώα θύματα.

Αυτά τα άτομα πολλές φορές χρησιμοποιούν και διαδικτυακό εκφοβισμό ενεργοποιώντας ψεύτικα προφίλ. Πίσω από την ανωνυμία τους και χωρίς ίχνος ενσυναίσθησης, και όντας συναισθηματικά ανώριμα και ανασφαλή προσπαθούν να προκαλέσουν βλάβη στη φήμη και την υπόληψη των ατόμων αλλά και των επιχειρήσεων.

Από την άλλη πλευρά τα άτομα που γίνονται δέκτες τέτοιων απαράδεκτων συμπεριφορών εκτός από την ενίσχυση της προσωπικότητας τους όταν εστιάσουν στην ατομική προσωπική τους αξία και εφόσον αγνοήσουν τις κακόβουλες προθέσεις και πράξεις συκοφαντικής δυσφήμισης και προσβολής της προσωπικότητας τους από τους θύτες, μπορούν να απευθυνθούν και στις αρμόδιες υπηρεσίες και αρχές για τη διεξαγωγή της έννομου οδού. Με αυτό τον τρόπο θα αναγκαστεί ο καθένας να αναλάβει τις ευθύνες των πράξεων του και να αντιμετωπίσει το πρόβλημα στην ουσία του προκειμένου να επιλυθεί.