/Πιρς Μπρόσναν: Ο Ιρλανδός Τζέιμς Μποντ με τη σπουδαία καριέρα

Πιρς Μπρόσναν: Ο Ιρλανδός Τζέιμς Μποντ με τη σπουδαία καριέρα

Ο Πιρς Μπρένταν Μπρόσναν έχει γεννηθεί στις 16 Μαΐου 1953.

Ο Ιρλανδός ηθοποιός ήταν ο πέμπτος κατά σειρά ηθοποιός που υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ, σε τέσσερις ταινίες, από το 1995 μέχρι το 2002. Άλλη μεγάλη στιγμή της καριέρας του ήταν το μιούζικαλ Mamma Mia! Η Ταινία το 2008. Από το 2004 ο Μπρόσναν έχει παράλληλα με την ιρλανδική και την αμερικανική υπηκοότητα.

Ο Πιρς Μπρόσναν υποδύθηκε τον Τζέιμς Μποντ τέσσερις φορές. Πρώτη φορά ήταν το 1995 στην ταινία GoldenEye. Ακολούθησε δύο χρόνια αργότερα η ταινία Το αύριο δεν πεθαίνει ποτέ (Tomorrow Never Dies). Τρίτη φορά ήταν το 1999 στην ταινία Ο κόσμος δεν είναι αρκετός (The World Is Not Enough) ενώ τελευταία ταινία ήταν το Die Another Day το 2002.

Ο Πιρς Μπρόσναν είχε προταθεί πρώτη φορά για το ρόλο του Τζέημς Μποντ το 1987 αλλά καθώς δεσμευόταν ακόμα από το συμβόλαιο του στη σειρά Remington Steele, είχε αρνηθεί την πρόταση. Έτσι το 1987 και το 1989 το Βρετανό πράκτορα υποδύθηκε στις ταινίες The Living Daylights και Licence to Kill αντίστοιχα ο Τίμοθυ Ντάλτον.

Το 2005 προτάθηκε για τη Χρυσή Σφαίρα για την ερμηνεία του στην ταινία The Matador.

Το 2008 πρωταγωνίστησε μαζί με την Μέριλ Στριπ, τον Κόλιν Φερθ και τον Στέλλαν Σκάρσγκαρντ στο μιούζικαλ Mamma Mia!. Την επόμενη χρονιά ακολούθησε το πολιτικό θρίλερ The Ghost Writer.

Ο Πιρς Μπρόσναν παντρεύτηκε το 1980 την Αυστραλή ηθοποιό Κασσάνδρα Χάρρις, με την οποία απέκτησε ένα γιο. Η Χάρρις είχε και άλλα δύο παιδιά από τον προηγούμενο γάμο της, τα οποία ο Μπρόσναν υιοθέτησε και έδωσε σ’ αυτά το επίθετό του. Η Κασσάνδρα Χάρρις πέθανε το 1991 από καρκίνο. Το 2001 ο Πίρς Μπρόσναν παντρεύτηκε την Αμερικανίδα δημοσιογράφο Keely Shaye Smith, με την οποία απέκτησε δύο παιδιά.

iselida