/Peaky Blinders – Εγκλήματα χωρίς τιμωρία αλλά με χάρη

Peaky Blinders – Εγκλήματα χωρίς τιμωρία αλλά με χάρη

Γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Η σφαγή είναι ένα έγκλημα αλλά όταν την απεικόνισε στους πίνακες του ο Καραβάτζιο κι άλλοι σπουδαίοι ζωγράφοι, έγινε τέχνη ανείπωτης ομορφιάς. Η κλοπή είναι έγκλημα αλλά στις περιγραφές του Ουγκώ, του Ντοστογιέφσκι έγινε σπουδαία λογοτεχνία. Ο φόνος είναι τρομερό έγκλημα, η περιγραφή του δεν είναι, κάποιες φορές μάλιστα, όταν αποδοθεί σωστά και κυρίως όμορφα γίνεται τέχνη απαράμιλλης αισθητικής αξίας. Έτσι και τo έπος του Steven Knight «Peaky Blinders» με θέμα τα εγκλήματα των συμμοριών του μεσοπολέμου και ειδικά της ομώνυμης ομάδας  ολοκληρώθηκε, προσφέροντας μας σπουδαία τηλεόραση, ελπίζουμε και εφάμιλλο  κινηματογράφο. 

Η τηλεοπτική σειρά που έκανε πρεμιέρα τον Σεπτέμβριο του 2013 στο BBC TWO ολοκλήρωσε την πορεία της μετά από εννέα χρόνια, 6 σεζόν και 36 καλοφτιαγμένα επεισόδια. Το Peaky Blinders διαδραματίζεται στο Μπέρμιγχαμ της Αγγλίας το 1919 και ακολουθεί τον γκάνγκστερ Tommy Shelby (Cillian Murphy), ο οποίος ηγείται της  ισχυρής συμμορίας Peaky Blinders, της συμμορίας με τα ξυράφια στις τραγιάσκες. Ο Tommy κάποια στιγμή, αποφασίζει να ξεφύγει από την παρανομία και να ξεκινήσει να μετατρέψει σιγά, σιγά τις επιχειρήσεις του σε νόμιμες. Σε αυτήν την πορεία πολεμά εχθρούς, αντίπαλες συμμορίες, επιθεωρητές της αστυνομίας, Εβραίους, Ιταλούς, γείτονες, Λονδρέζους, Ιρλανδούς  και όποιον βρεθεί μπροστά του και προσπαθήσει να σταθεί εμπόδιο στα σχέδιά του.

O δημιουργός της σειράς, Knight είπε ότι το βραβευμένο με BAFTA δράμα θα συνεχιστεί “σε άλλη μορφή”, επιβεβαιώνοντας το αργότερα “Ο Covid άλλαξε τα σχέδιά μας. Αλλά μπορώ να πω ότι το σχέδιό μου από την αρχή ήταν να τελειώσω το Peaky, με μια ταινία κι αυτό θα γίνει”. Τα 6 επεισόδια του 6ου κύκλου λειτουργούν σαν ένα υπέροχο και τεράστιο τρέιλερ για την ταινία που σχεδιάζεται και τα γυρίσματά της θα ξεκινήσουν την άνοιξη του ’23.

Πάντως ο 6ος κύκλος ξεκινά με το πιστόλι στον κρόταφο εκεί που μας είχε αφήσει το φινάλε του τελευταίου επεισοδίου του 5ου κύκλου. Ο Thomas Shelby, ο επικεφαλής των Peaky Blinders μετά τις απανωτές αποτυχίες αποφασίζει μέσα σε ένα λασποχώραφο να βάλει τέλος στη ζωή του. Το δάχτυλο πιέζει ελαφριά την σκανδάλη και λίγα δέκατα του δευτερολέπτου πριν το πιστόλι εκπυρσοκροτήσει πέφτουν οι τίτλοι τέλους. Οι θεατές του πλανήτη έριξαν ο καθένας στη γλώσσα του και μια χαριτωμένη βρισιά για το  βασανιστικό αλλά στιλάτο φινάλε και στήθηκαν στην αναμονή για τον 6ο κύκλο. Τελικά ο αρχηγός δεν πετυχαίνει το σκοπό του για καλό της συμμορίας, των τηλεθεατών και της σειράς. Το πιστόλι δεν εκπυρσοκροτεί και η συμμορία πάλι προς τη δόξα τραβά.

Όλα όμως τώρα είναι αλλαγμένα, η γυναικεία ισχύς της συμμορίας και της σειράς η Helen McCrory, η οποία πρωταγωνίστησε ως η θεία του Tommy Shelby, Polly Gray, πέθανε τον Απρίλιο του 2021 σε ηλικία 52 ετών. Ο θάνατος της πρωταγωνίστριας ήταν μια μεγάλη απώλεια  για την τέχνη αλλά και τεράστια απώλεια  για τη σειρά.  Ο Cillian Murphy είπε για την έλλειψη της ηθοποιού από τα πλατό «πρέπει πραγματικά να έχεις έναν σύντροφο στο πλατό με τον οποίο να μπορείς να γελάς και να αστειεύεσαι. Αν ανησυχούσα για οτιδήποτε, θα πήγαινα και θα την έβλεπα. Η Helen  ήταν η πιο κοντινή μου φίλη στο πλατό» Ο δημιουργός Steven Knight είπε για τον χαμό της πρωταγωνίστριας:  “Ήταν ακριβώς στην καρδιά των Peaky Blinders . Υπάρχουν τρεις κεντρικοί χαρακτήρες στη σειρά, ήταν ένας από αυτούς. Και είναι πρόκληση, και ήταν πρόκληση, να συνεχίσω την ιστορία χωρίς αυτήν. Αλλά ξέραμε ότι θα ήθελε αυτό να συνεχιστεί. Αυτό κάναμε λοιπόν.”

Ο Tommy Shelby μετά την μεγάλη απώλεια «της δεύτερης μητέρας του», όπως έλεγε, προσπαθεί να συγκεντρώσει τις δυνάμεις του και να ανορθώσει το συντετριμμένο ηθικό των Peaky Blinders, να ανατρέψει την κατάσταση που έχει γείρει εις βάρος του και να εφεύρει κινήσεις που θα βγάλουν αυτόν και τη συμμορία του από τα αδιέξοδα. Ο Arthur μάχεται με αντίπαλο το όπιο και τα σκοτάδια του και μοιάζει δύσκολο να ξαναβρεθεί στην επιφάνεια και στο φως. Η οικογένεια λιγότερο ισχυρή από ποτέ προσπαθεί να βρει τον βηματισμό της και την ενότητά τας. Οι κίνδυνοι που ελλοχεύουν είναι πολλοί και από διαφορετικές κατευθύνσεις. Ο Tommy κάνει ανοίγματα στην άλλη πλευρά του Ατλαντικού και ψάχνει μια ευκαιρία που θα τον βγάλει τον ίδιο και την οικογένειά του πάλι στον αφρό.

Αντιλαμβανόμαστε βλέποντας τον 6ο κύκλο πως γίνεται μια αθόρυβη, λεπτομερής προεργασία για την ταινία που προετοιμάζεται. Η ατμόσφαιρα της ταινίας είναι όπως σε όλους τους κύκλους, υποβλητική, στην καλλιτεχνική διεύθυνση γίνονται επιμελημένα και άκρως επαγγελματικά πράγματα. Οι ερμηνείες προεξάρχοντος του Cillian Murphy αλλά και του «βυθισμένου» Paul Anderson είναι γοητευτικές, ενώ  η  Natasha Dervill O’Keeffe (Lizzy) η Sophie Rundle (Ada) και η Anya Taylor-Joy (Gina Grey) προσπαθούν τονώσουν τη γυναικεία παρουσία  στη σειρά και παράλληλα να καλύψουν το δυσαναπλήρωτο κενό της εκλιπούσης.

Από αυτά που έχει αφήσει να διαρρεύσουν ο δημιουργός της σειράς Steven Knight για την επικείμενη ταινία,  καταλαβαίνουμε ότι ο Β’ πόλεμος θα λειτουργεί σαν φόντο των θεάρεστων έργων, της καταιγιστική δράσης και των αμέτρητων εγκλημάτων των  Peaky. Μην ξεχνάμε ότι η σειρά ξεκίνησε με το τέλος του Α’ Παγκοσμίου Πολέμου. Βλέποντας τον 6ο κύκλο της σειράς περιμένουμε με λαχτάρα και την ταινία, γιατί όπως έλεγε ο πλέον ειδικός επί των εγκλημάτων και της σχέσης τους με την τέχνη   Άλφρεντ Χίτσκοκ «Νομίζω ότι στον καθένα αρέσει ένα καλό έγκλημα, με την προϋπόθεση ότι δεν είναι το θύμα».