/Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο προτείνει 11 ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε!

Ο Γκιγιέρμο Ντελ Τόρο προτείνει 11 ταινίες που πρέπει οπωσδήποτε να δείτε!

Ο Guillermo del Toro μπορεί να είναι ένας από τους πιο αγαπητούς σκηνοθέτες παγκοσμίως, είναι όμως και ένας παθιασμένος κινηματογραφόφιλος. Και φροντίζει να το αποδείξει, μιλώντας στο Criterion Collection όπου μοιράστηκε τις 11 ταινίες που βρίσκονται στη βιβλιοθήκη τους και κάθε κινηματογραφόφιλος οφείλει να δει.

Στη λίστα του συμπεριλαμβάνονται έργα από τους αδερφούς Coen, Jean Cocteau και Alfred Hitchcock. Όλοι όσοι γνωρίζουν τη δουλειά του Μεξικανού σκηνοθέτη δεν θα ξαφνιαστεί που θα δει στη λίστα το Beauty and the Beast (1946) του Cocteau, αφού έχει αναφερθεί σε αυτό πολλές φορές σαν μια από τις ταινίες που ενέπνευσαν το βραβευμένο με Όσκαρ,  The Shape of Water. Η λίστα του διαμορφώνεται ως εξής:

1. Beauty and the Beast (1946) του Jean Cocteau

“Είναι μια από τις πιο μαγικές ταινίες που δημιουργήθηκαν ποτέ, μια ταινία που είναι ερωτευμένη με όμορφη, εκπλεπτυσμένη, Φροϋδική υπόσταση που κάθε παραμύθι κρύβει μέσα του.”

2. Blood Simple (1984) των Joel και Ethan Coen

“To Blood Simple εμπεριέχει τις περισσότερες, αν όχι όλες, τις ανησυχίες που οι αδελφοί Coen έχουν προσπαθήσει να επικοινωνήσουν μέσα άπο τις ταινίες τους . . . Είναι μια τέλεια πρώτη ταινία.”

3. Canoa: A Shameful Memory (1976) του Felipe Cazals

“Το Canoa ήταν κομμάτι της γενιάς ταινιών που άλλαξαν το Μεξικάνικο σινεμά . . . Το σενάριο είναι από τα πιο εξαιρετικά που έχουν γραφτεί ποτέ . . . Από άποψη δομής και θεματολογίας, άλλαξε ριζικά αυτά τα οποία επιτρεπόταν να εξερευνήσει ο Μεξικάνικος καινηματογράφος: πήγε κόντρα στη λογοκρισία, τη δομική δυσκαμψία της αφήγησης και όσων το κρατικά χορηγούμενο σινεμά επικροτούσε.”

4. Eyes Without a Face (1960) του Georges Franju

“[Η πρωταγωνίστρια είναι] σαν ένα zombie Audrey Hepburn. Η αντίθεση αυτή μεταξύ ομορφιάς και βαρβαρότητας είναι κάτι το οποίο με έχει εμπνεύσει ιδιαίτερα.”

5. Vampyr (1932) του Carl Theodor Dreyer

“Η κάμερα δρα σαν χαρακτήρας μέσα στην ταινία. Είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός παρατηρητής, συμμετέχει ενεργά στην αφήγηση, πράγμα που δίνει στην ταινία μια αίσθηση βαθιά κινηματογρφική.”

6. The Man Who Knew Too Much (1934) του Alfred Hitchcock

“Αυτή η version χαρακτηρίζεται από ένα διάσπαρτο χάος που το βρίσκω εξαιρετικά γοητευτικό . . . Μπορείς να αισθανθείς πως [ο Hitchcock] επιστρατεύει όλες τις ικανότητες που απέκτησε στην Αγγλία για ακόμα ένα συναρπαστικό thriller.”

7. La Chienne (1931) του Jean Renoir

“ Ο Renoir είναι, πρώτα και πάνω από όλα, ανθρωπιστής και δεν κρίνει κανένα. Μέσα στις ταινίες του υπάρχει μια κατακλυσμική αγάπη για την ανθρωπότητα.”

8. Viridiana (1961) του Luis Buñuel

“Το Viridiana ανακατασκευάζει τον Buñuel με διάφορους τρόπους, ξανασυναντά την ταυτότητα του ως Ισπανός δημιουργός και του επιτρέπει να ξανά αποκτήσει το Ευρωπαϊκό του κύρος, δίνοντάς του την δυνατότητα αργότερα να γυρίζει ταινίες σε ολόκληρο τον κόσμο. Αυτό συμβαίνει ωστόσο, ακριβώς τότε που το χρειάζεται περισσότερο.”

9. Kwaidan (1965) του Masaki Kobayashi

“Είναι ένα παραμύθι που είναι τρομακτικό αλλά και όμορφο ταυτόχρονα και μιλά για την αγάπη και το θάνατο με εξίσου μεγάλο πάθος.”

10. Time Bandits (1981) του Terry Gilliam

“Με τον Gilliam αισθάνεσαι πως το Time Bandits είναι μια ιστορία παλιά όσο και ο χρόνος . . . Υπάρχει μια φανταστικό χιούμορ, απίστευτη σκληρότητα και μια ακατανίκητη επιθυμία για διασκέδαση και δημιουργικότητα που αντιπροσωπεύει, τουλάχιστον στα δικά μου μάτια, το πως θα έπρεπε να είναι οι ταινίες για παιδιά.”

11. The Spirit of the Beehive (1973) του Víctor Erice

“Το The Spirit of the Beehive είναι μια ταινία που άλλαξε τη ζωή μου. Σε ό,τι και αν κάνω υπάρχουν δύο σκιές που βρίσκονται από πίσω. Η μια είναι το Frankenstein του James Whale και η άλλη το The Spirit of the Beehive του Víctor Erice, και είναι στην ουσία ένα.”

Επισκεφτείτε τη σελίδα του Criterion Collection για να δείτε το πλήρες commentary του del Toro, συμπεριλαμβανομένων και συνεντεύξεων γύρω από την κάθε ταινία με παρουσιαστή τον Adam Savage του Mythbuster.

moveitmag