/Ο Δημήτρης Δημόπουλος στο CulturePoint.gr

Ο Δημήτρης Δημόπουλος στο CulturePoint.gr

Ο κωμικός Δημήτρης Δημόπουλος ξεκινά μια νέα περιοδεία με την παράσταση του “Καφρόκρεμα” (δείτε εδώ τις λεπτομέρειες) και με αυτή την ευκαιρία, συνομιλεί με τον Κωνσταντίνο Μανίκα για το περιεχόμενο της, τις αντιδράσεις του κοινού, το μέλλον του stand up comedy.

Ξεκινάτε μια νέα σειρά παραστάσεων με την «Καφρόκρεμα». Ποια είναι η θεματολογία της παράστασης;

Τι να πρωτοπώ! Η παράσταση αλλάζει θεματολογία κάθε τρεις και λίγο και κινείται από τις σκέψεις μου για το πώς γεννήθηκε ο ανθρώπινος λόγος και τι δεν πρέπει να θεωρούμε δεδομένο στη ζωή, μέχρι τους λόγους γιατί δεν θα καταφέρω ποτέ να κάνω καριέρα στη διαφήμιση.

Τι αποτελεί για εσάς «καφρίλα» και πώς αναδεικνύεται στα κείμενα σας;

Ενδιαφέρουσα ερώτηση, τι αποτελεί λοιπόν καφρίλα για μένα; Θα έλεγα το αιτιολογημένο και ανελέητο ξεμπρόστιασμα του καθωσπρεπισμού μας. Κάπως έτσι και στα κείμενά μου η καφρίλα αναδεικνύεται ενίοτε ξεμπροστιάζοντας την ανειλικρίνεια των ευγενών προθέσεών μας, αποκαλύπτοντας την ιδιοτέλεια που κρύβουν.

Ποια διάδραση προκύπτει με το κοινό; Υπάρχει κάποια αντίδραση που ξεχωρίζετε;

Στην παράσταση υπάρχουν σημεία ελεγχόμενης και κατευθυνόμενης διάδρασης με το κοινό που σκοπό έχει να πάρει κάποιες απαντήσεις σε ερωτήματα. Τώρα, υπάρχουν και φορές που μέλη του κοινού θέλουν να απαντήσουν κάτι παραπάνω από αυτό που θα περίμενα και η παράσταση μπορεί να πάρει περίεργη τροπή. Πιο πρόσφατο παράδειγμα η τελευταία παράσταση μου στην Πάτρα, όπου μία θεατής μοιράστηκε μια πολύ ιδιαίτερη και προσωπική ιστορία που μου προκάλεσε απορίες που δεν μπορούσα να μη τις λύσω…

Είναι ή μπορεί να είναι το stand-up comedy η πιο ουσιαστική, σύγχρονη μορφή σάτιρας;

Κάθε έργο τέχνης, κάθε μέσο έκφρασης μπορεί να αποτελέσει κοινωνός σάτιρας, αρκεί να το επιθυμεί ο δημιουργός του. Η αλήθεια είναι πάντως πως το σταντ-απ έχει μια αμεσότητα με το κοινό και μια ταχύτητα διαπραγμάτευσης του υλικού που του δίνει πολλά πλεονεκτήματα ως μέσο σάτιρας. Προσωπικά πάντως, βρίσκω από τις πιο καίριες μορφές σάτιρας τη γελοιογραφία, καθώς μπορεί να συνδυάζει εικόνα και κείμενο.

Πώς προβλέπετε να εξελιχθεί στο μέλλον το stand-up;

Κρίνοντας από τα δείγματα των νεότερων κωμικών, νομίζω πως το σταντ-απ θα εξελιχθεί και θα γίνει πιο αιχμηρό αλλά και πιο συμπεριληπτικό. Και το κοινό όμως έχει εξελιχθεί πολύ και συνεχίζει να εξελίσσεται, κάτι που με χαροποιεί ιδιαίτερα.

Ποια είναι τα επόμενα σχέδια σας;

Αυτή τη στιγμή που απαντώ τα σχέδιά μου είναι να ολοκληρώσω τις εργασίες μου για το γ’ εξάμηνο του μεταπτυχιακού στη θεατρολογία που ξεκίνησα μέσα στην πανδημία! Αγχωτικό; Όχι τόσο όσο το άγχος να μην αρρωστήσω ώστε να κάνω όλες τις παραστάσεις που έχω προγραμματίσει. Κάθε παράσταση που γίνεται στις παρούσες συνθήκες, είναι για μένα μια μικρή γιορτή που καταφέραμε να συναντηθούμε με το κοινό ακόμα μια φορά και να συνωμοτήσουμε γελώντας κόντρα σε όλα μας αγχώνουν, οπότε, τα λέμε στις παραστάσεις!