/Νυχτερινός Πράκτορας: Από τα υπόγεια του Λευκού Οίκου στα ρετιρέ του Netflix

Νυχτερινός Πράκτορας: Από τα υπόγεια του Λευκού Οίκου στα ρετιρέ του Netflix

Γράφει ο Ελισσαίος Βγενόπουλος

Όλα στη ζωή θα ήταν πιο εύκολα, πιο απλά και πιο αρμονικά αν οι άνθρωποι γευόντουσαν την πίκρα της προδοσίας από τους εχθρούς τους, το μαρτύριο όμως και η απελπισία με την προδοσία είναι ότι πάντοτε αυτό το πικρό ποτήρι το κερνούν και μας αναγκάζουν να το πιούμε μέχρι τελευταίας ρανίδος οι φίλοι. Και δεν ξέρουμε πόσο παρηγορεί τον προδομένο ότι  κάθε φορά που κάποιος τον πουλάει, η αξία του ανεβαίνει, γιατί στο τέλος ο καημένος θα αισθάνεται ανεκτίμητης αξίας, είναι αλήθεια, προδομένο πάντως κειμήλιο.

Στον «Νυχτερινό Πράκτορα» ο Πίτερ (Gabriel Basso) είναι ένας νέος πράκτορας του FBI ταξιδεύει με τον ηλεκτρικό όταν παραχωρεί τη θέση του σε μια κυρία φορτωμένη με ψώνια και κρατά και το κοριτσάκι της. Καθώς ο Πίτερ παίζει με το κοριτσάκι αντιλαμβάνεται ότι κάποιος μυστηριώδης τύπος στην έξοδο του βαγονιού αφήνει μια τσάντα κάτω από το κάθισμα και απομακρύνεται στην πρώτη στάση. Εξετάζοντας την τσάντα ο πράκτορας βλέπει ότι πρόκειται για ωρολογιακή βόμβα, αποκαλύπτοντας την ιδιότητά του στους επιβάτες, τους ζητά να κατέβουν από το βαγόνι, αφού τραβά το φρένο κινδύνου. Επικρατεί πανικός, ο πράκτοράς μας με το κοριτσάκι αγκαλιά μόλις και προλαβαίνει να πηδήξει από τον ηλεκτρικό σώζοντας τη μικρή αλλά και όλον τον κόσμο, του ασφυκτικά γεμάτου συρμού.

Ένα χρόνο αργότερα, ο Πίτερ βρίσκεται στα υπόγεια του Λευκού Οίκου, επιφορτισμένος με έναν άχαρο ρόλο να βρίσκεται σε αναμονή κάποιας τηλεφωνικής επικοινωνίας από πράκτορα που πιθανόν βρίσκεται σε ανάγκη. Είναι χαρακτηριστικό ότι η τηλεφωνική συσκευή που βρίσκεται εμπρός του δεν έχει πληκτρολόγιο κλήσεων, ακόμα είναι χαρακτηριστικό της ανούσιας εργασίας του ήρωα μας ότι δεν έχει δεχτεί ούτε μία κλήση στη «λαμπρή» σταδιοδρομία του στα υπόγεια της κατοικίας του προέδρου. Ο πατέρας του Πίτερ είχε κατηγορηθεί αναπόδεικτα ως προδότης κι αυτό έχει παίξει καταλυτικό ρόλο στο να μην αναγνωρίζονται ούτε οι ικανότητες του, παρ’ ότι ενήργησε τόσο αποφασιστικά στο επεισόδιο του υπογείου, ούτε να του δίνονται ευκαιρίες και περιθώρια ανέλιξης. Οι θεωρίες συνωμοσίας με πυρήνα τη διαδρομή του πατέρα του ταπεινώνουν τον νέο πράκτορα και τον αποκόπτουν από κάθε θέση στην οποία θα είχε κάποια αυτοεκτίμηση και θα μπορούσε να προσφέρει αυτά που ήταν σε θέση να συνεισφέρει με βάση τις ικανότητές του. 

Ενώ η ρουτίνα αναμονής είναι η μόνη σύντροφος στα υπόγεια του προεδρικού χώρου, ένα βράδυ χτυπά το τηλέφωνο, στην άλλη άκρη της γραμμής, βρίσκεται μία τρομαγμένη γυναίκα που κυνηγούν κάποιοι σκληροί εκτελεστές, η Ρόουζ (Luciane Buchanan). H νεαρή γυναίκα «συναντιέται» τηλεφωνικώς με τον Πίτερ ερχόμενη από την «άλλη άκρη της ζωής».  Η Ρόουζ, πρώην διευθύνουσα σύμβουλος ασφάλειας στον κυβερνοχώρο, έχει ζήσει την απόλυτη οικονομική καταστροφή λίγες μέρες πριν το τηλεφώνημα. Κάποιοι χάκαραν τους λογαριασμούς της εταιρείας της οδηγώντας την στην πτώχευση. Ακόμα λίγα λεπτά πριν το τηλεφώνημα μπροστά στα μάτια της σκότωσαν τον θείο και τη θεία της οι οποίοι της έδωσαν τον αριθμό τηλεφώνου προστασίας των πρακτόρων, που διεκπεραίωνε ο Πίτερ από τα υπόγεια του Λευκού Οίκου, αλλά πιθανόν στους επάνω ορόφους του Οίκου μπορεί να εξυφαινόταν μια άγρια συνωμοσία η οποία μπορεί να έφτανε μέχρι την πόρτα του προεδρικού γραφείου.

Η Ρόουζ σοκάρεται όταν διαπιστώνει ότι η καλοκάγαθη θεία της και ο βολικός θείος της ήταν κατάσκοποι, μια συνομιλία που άκουσε για κάποια επικείμενη τρομοκρατική επίθεση στον Λευκό Οίκο του οποίου η προσωπάρχης καλύπτει τον Πήτερ και τις ενέργειές του. Παράλληλα ο νέος πράκτορας πρέπει να φροντίζει την Ρόουζ που διάφοροι την κυνηγούν από ξενοδοχείο σε ξενοδοχείο και από καταφύγιο σε καταφύγιο.

Ο «Νυχτερινός Πράκτορας» είναι μια μικρή σειρά δέκα επεισοδίων ορμητικού σασπένς, που εμπνέεται από πραγματικούς παρασκηνιακούς παίκτες και προσπαθεί να ρίξει φως στη διαφθορά της σημερινής Ουάσινγκτον. H σειρά πήρε το πράσινο φως από το Netflix και θα συνεχιστεί για μια 2η σεζόν με ακόμη 10 νέα επεισόδια. Η ανανέωση της επιτυχημένης θρίλερ σειράς, έρχεται λίγες μέρες μετά την πρεμιέρα της στην υπηρεσία, όντας έτσι μια από τις πιο γρήγορες ανανεώσεις του Netflix τον τελευταίο καιρό και το μπαράζ κομμένων σειρών.  Στη σειρά κυριαρχεί το συνεχές ανθρωποκυνηγητό, οι απροσδόκητες ανατροπές και οι απρόβλεπτες προδοσίες. Ενώ έχουμε σε ικανοποιητικό βαθμό όλα τα στοιχεία που συνθέτουν μια σειρά δράσης με πράκτορες, μυστήριο, σασπένς, κατασκόπους και τα συναφή και ενώ υπάρχουν ολόκληρες σεκάνς στις οποίες κορυφώνεται η αγωνία και η ένταση, το συνολικό αποτέλεσμα κρίνεται μάλλον μέτριο γιατί στο σενάριο βρίθουν οι υπερβολές και κάποιες αναιτιολόγητες εξελίξεις. Ακόμα λείπει το χιούμορ το οποίο θα αποσυμπίεζε τη συνεχή και κάποιες φορές αναιτιολόγητη σκοτεινή ατμόσφαιρα. Γιατί όπως έλεγε ο Άγγλος συγγραφέας Τόμας Καρλάιλ  «Ένας άνθρωπος που δεν μπορεί να γελάσει δεν είναι απλώς έτοιμος για προδοσία και απάτες, αλλά όλη του η ζωή είναι προδοσία και απάτες». Παρ’ όλα αυτά οι θεατές αποφάνθηκαν ότι η σειρά έχει όλες τις προϋποθέσεις και τα προσόντα και την ανέβασαν και την κρατούν στο Νο 1 του Netflix. Ούτως ή άλλως όμως οι πάντες κάποιες φορές προτιμούμε την άνεση, τη βολή μας και τη χλιαρή ατμόσφαιρα που μας νανουρίζει, παρά την ταραχή, τη βαθιά συγκίνηση και την εναγώνια αναζήτηση.