/Νίνο Ρότα, ο σκηνοθέτης της μουσικής!

Νίνο Ρότα, ο σκηνοθέτης της μουσικής!

Ο αναμορφωτής της ιταλικής μουσικής, ο επί 30 χρόνια συνεργάτης του Φεντερίκο Φελίνι, ο δημιουργός κάποιων από τις ωραιότερες κινηματογραφικές μουσικές, ο κάτοχος βραβείου Οσκαρ μουσικής!

Ο «υπέροχος» Giovanni Rota Rinaldi! – 3/12/1911 – 10/4/01979

Για κάποιους σπουδαίους καλλιτέχνες-δημιουργούς, πολλά λόγια δεν χρειάζονται, καθώς έχουν μιλήσει οι ίδιοι μέσα από το τεράστιο έργο τους.

Τους τιμάμε όμως, σκαλίζοντας τη μνήμη μας και ανατρέχοντας πίσω στις εποχές που δημιουργούσαν και μεσουρανούσαν, για να αφήσουν πίσως τους ένα αξιόλογο έργο/παρακαταθήκη για όλες τις γενιές, καθώς το έργο τους έμελλε να είναι διαχρονικό και «μεγάλο»!

Ο Ιταλός συνθέτης Νίνο Ρότα, ένας από αυτούς, γεννήθηκε στις 3 Δεκεμβρίου 1911, έζησε για να γράψει αξεπέραστες μουσικές για σπουδαίες ταινίες και έφυγε στις 10 Απριλίου 1979, ζώντας όμως πάντα μέσα από το έργο του που αποτελείται από υπέροχες κινηματογραφικές μουσικές για ταινίες μεγάλων σκηνοθετών!

Ο Ρότα έγραψε τη μουσική για πολλές επιτυχημένες ταινίες, με κορυφαία του στιγμή το «Νονό» του Κόπολα που σαφώς χαρακτηρίζεται πλέον ιστορική και χαρακτηριστική όσο καμία άλλη, αποσπώντας δε το βραβείο Οσκαρ το 1975.

Ο Giovanni Rota Rinaldi, γεννήθηκε στο Μιλάνο και άρχισε από πολύ νωρίς μουσικές σπουδές καθώς και οι δυο γονείς του ήταν μουσικοί, ενώ στη συνέχεια μετέβη στην Αμερική για την ολοκλήρωσή τους.

Επιστρέφοντας στην Ιταλία, γράφει την πρώτη του μουσική για ταινία που ήταν το «Treno Popolare» του Ραφαέλο Ματεράτσο το 1933.

Η γνωριμία του όμως με τον Φεντερίκο Φελίνι ήταν αυτή που τον ώθησε σε μια μεγάλη καλλιτεχνική καριέρα μέσα από τη συνεργασία τους, η οποία κράτησε 30 ολόκληρα χρόνια, γράφοντας για όλες του τις ταινίες, ενώ θεωρούνται ως το πλέον επιτυχημένο καλλιτεχνικό δίδυμο της μεταπολεμικής εποχής.

Εγραψε επίσης για ταινίες του Λουκίνο Βισκόντι, Λίνας Βερτμίλερ και του Φράνκο Τζεφιρέλι, αλλά και μουσική για το θέατρο συνεργαζόμενος με τους προηγούμενους αλλά και τον Εντουάρντο Ντε Φίλιπο.

Κατά τη διάρκεια της πλούσιας μουσικής του καριέρας έγραψε μουσική για περίπου 150 ταινίες, δέκα όπερες, πέντε μπαλέτα, ενώ συνέθεσε και συμφωνική μουσική.

Ο Μάνος Χατζιδάκις, ο οποίος συνδεόταν μαζί του με βαθιά φιλία αλλά και αισθητική μουσική συγγένεια, είπε:
«Ο Νίνο Ρότα σφράγισε με τη μουσική του τον καιρό μας, μέσα από τις ταινίες του Φελίνι, μεταχειριζόμενος μνήμες αλλοτινών καιρών. Μόνο το μεγάλο ταλέντο του μπορούσε να πετύχει αυτό το πάντρεμα αναμνήσεων και παρόντος χρόνου. Το αποτέλεσμα του υπήρξε μοναδικό…»

Στην Ελλάδα τιμήσαμε τα 100 χρόνια από τη γέννησή του με μια συναυλία στο Πολιτιστικό Κέντρο Ελληνικός Κόσμος, όπου η Χάρις Αλεξίου, ερμήνευσε μερικά από τα χαρακτηριστικότερα τραγούδια του από τις ταινίες «Λα Στράντα», «Οι Νύχτες της Καμπίρια», «Ντόλτσε Βίτα» κ.ά.

Ε. Γράψα

in