/Μνημείο πεσόντων Αεροπορίας

Μνημείο πεσόντων Αεροπορίας

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Οι αεροπόροι διαχρονικά συγκεντρώνουν το θαυμασμό των απλών θνητών, τόσο για τη γενναιότητά τους να τιθασεύουν τον ουρανό και να πετούν στα ύψη, όσο και για την αυτοθυσία τους για όλες εκείνες τις στιγμές που απειλήθηκε η ασφάλεια και η αυτονομία της χώρας μας.

Μέσα στον ξαφνικό και άδικο χαμό κάθε αεροπόρου ξεπηδά παράλληλα και η αθανασία, καθώς μπορεί να προσγειώθηκε άτσαλα στη Γη, αλλά το θάρρος και η τόλμη του θα μνημονεύονται αιωνίως. Μπορεί να έπεσε, αλλά παράλληλα αυτό ήταν και ένα άλμα προς τα ύψη, προς την αθανασία.

Στην πλατεία Καραϊσκάκη, στο κέντρο της Αθήνας, τοποθετήθηκε από το έτος 2000 το μνημείο προς τιμήν των πεσόντων της αεροπορίας.

Αρχική πηγή φωτογραφίας εδώ: vagelismoustakas

Πρόκειται για ένα μνημείο που καταλαμβάνει όλη σχεδόν την έκταση της πλατείας, μία πυραμιδοειδής  δημιουργίας με διαβαθμίσεις και με μικρούς διαδρόμους πρόσβασης.

Στο κέντρο του μνημείου  διακρίνουμε τον Ίκαρο αναποδογυρισμένο, με αφαιρετική μορφή που κάνει πιο έντονη την ένταση της πτώσης. Και με μεταλλικές αιχμές γύρω από τη μορφή του οι οποίες συμβολίζουν τη δύναμη της πτώσης, σε παράλληλο συνδυασμό με την αιωνιότητα που συνοδεύει τον αποθανών ήρωα.

Γλυπτό δημιουργημένο από γρανίτη και μάρμαρο που περιλαμβάνει μία μικρή φύτευση και έναν μικρό βωμό που περιέχει το σύμβολο της Πολεμικής Αεροπορίας και ένα κλαδί φοίνικα.

Στον βωμό αναγράφονται τα εξής λόγια: «ΤΟ ΜΝΗΜΕΙΟ ΑΝΗΓΕΡΘΗ ΥΠΟ ΤΟΥ ΠΑΝΕΛΛΗΝΙΟΥ ΣΥΝΔΕΣΜΟΥ ΒΕΤΕΡΑΝΩΝ ΑΕΡΟΠΟΡΙΑΣ ΚΑΙ ΤΗΣ ΕΝΩΣΗΣ ΑΠΟΣΤΡΑΤΩΝ ΑΞΙΩΜΑΤΙΚΩΝ ΑΕΡΟΠΟΕΡΙΑΣ ΕΠΙ ΔΗΜΑΡΧΙΑΣ ΔΗΜ. Λ. ΑΒΡΑΜΟΠΟΥΛΟΥ ΕΤΟΣ 2000» 

Οι δημιουργοί του μνημείου είναι ο Ευάγγελος και ο Ιωάννης Μουστάκας και η πρόσβαση στο μνημείο πραγματοποιείται στη στάση Μεταξουργείο.

Ένα μνημείο που αναβάθμισε μία περιοχή η οποία θεωρείται επικίνδυνη για τις νυχτερινές ώρες κυρίως. 

Και που πλέον και εγώ η ίδια θεωρώ ωραίο, ακόμα και αν αισθητικά στην πρώτη οπτική επαφή δε μου είχε δημιουργήσει και την καλύτερη αίσθηση.

Ωστόσο, παραμένει ένα μνημείο επιβλητικό που αναδεικνύει το μεγαλείο εκείνων που παλεύουν με τους αιθέρες, έχοντας το βλέμμα τους ψηλά στον ουρανό ακόμα και εκείνη την ώρα της θανάσιμης πτώσης τους.

Αρχική πηγή φωτογραφίας εδώ: vagelismoustakas