/Μικρό Διήγημα: Rabbit όχι rapid (Αθανασία Παπαδοπούλου)

Μικρό Διήγημα: Rabbit όχι rapid (Αθανασία Παπαδοπούλου)

Γράφει η Αθανασία Παπαδοπούλου, συγγραφέας

-“Φάε σανό το χρειάζεσαι Μπιζού, είναι το πιο σημαντικό γεύμα της ημέρας σου και αποτελεί το 80-90% της διατροφής σου” είπε ο μικρός Αλέξης στο κουνελάκι που έχει τους τελευταίους 2 μήνες στο σπίτι.

– Γιώργο, χρειάζεται να κάνεις rapid αύριο έχεις οδοντίατρο.

– Το ξέρω, μήπως να φάω καλύτερα σανό όπως η Μπιζού;

– Σαν μωρό κάνεις, δεν είπα rabbit, είπα rapid.

– Λες να μην κατάλαβα τι είπες; Μου φαίνεται, όμως, πως τρώμε πιο πολύ σανό και από την Μπιζού. Καλύτερα όμως, γιατί ο σανός είναι το μοναδικό είδος τροφής που κρατάει το κουνέλι υγιές διότι ενισχύει την υγεία του. Επιπλέον το κρατάει απασχολημένο και δεν αναζητά νέα γεύση.

– Γιώργο, πας καλά; Ο σανός είναι για τα κουνέλια, ισχύουν αυτά που λες αλλά εμείς είμαστε άνθρωποι.

– Άνθρωποι ε; Ακριβώς γι ‘αυτό τρώμε παραπάνω σανό. Ο καθένας τρώει αναλόγως με το μέγεθος μυαλού που έχει. Τα κουνέλια τρώνε μια δέσμη σανού στο δικό τους μέγεθος κάθε μέρα. Εμείς δεν φτάνει που τρώμε σανό το κατεβάζουμε και αμάσητο.

– Μπαμπά, ο σανός είναι ίδιος για όλους;

– Να σε ακούσω τώρα τι θα απαντήσεις στο παιδί.

– Αλέξη μου, ο σανός έχει να κάνει με την ποιότητα. Πρέπει να είναι πράσινος, να έχει συστατικά ασβεστίου και πρωτεϊνών….

– Αγάπη μου ο μπαμπάς λέει για τα κουνέλια, εμείς είμαστε άνθρωποι.

– Μαμά να πάρω και τη Μπιζού μαζί τώρα που θα πάει ο μπαμπάς για rapid;

– Ναι, αλλά απαγορεύεται στο χώρο του ιατρείου , θα την αφήσεις για λίγο μέσα στο κλουβί στο αμάξι. Άλλωστε το rapid διαρκεί ελάχιστα λεπτά.

– Πάρε και σανό μαζί, Αλέξη, θα το χρειαστούμε…συμπλήρωσε ο μπαμπάς.

Όταν έφτασαν στο εξεταστικό κέντρο η Μπιζού ήταν ανήσυχη, πέταγε τα πίσω πόδια. Ξέρετε, όταν τα κουνέλια σφραγίζουν δυνατά τα πίσω πόδια τους, συνήθως σημαίνει ότι είναι νευρικά και φοβισμένα. . Μάλλον ήθελε και εκείνη να κατέβει.

– Μπιζού, θα κάνεις και εσύ rapid;

Η Μπιζού κοιτούσε και κουνούσε το κεφάλι δεξιά και αριστερά ανήσυχη.

– Α, για να σου πω Μπιζού,2 εμβόλια είχες να κάνεις και στα κάναμε μου είπε η μαμά. 1 κατά της μυξωμάτωσης και ένα κατά της αιμοραγικής νόσου. Δεν χρειάζεσαι εσύ rapid,ο κορονοϊός είναι μόνο για τους ανθρώπους. Κατάλαβες;

Α, να έρχεται και ο μπαμπάς.

– Όλα καλά αγάπες μου;

– Ναι μπαμπά, εδώ τα λέγαμε με τη Μπιζού. Αναλύαμε τα εμβόλια.

– χαχαχα….τα εμβόλια;

– Και; Συνεννοηθήκατε;

– Ναι, της είπα για τα εμβόλια που έχει κάνει και με κοίταζε καλά-καλά. Εσύ μπαμπά είσαι καλά;

– Ναι αγάπη μου, λίγο βήχα είχα και χρειαζόταν να κάνω ένα rapid.

– Μπαμπά έχω μια απορία. Άκουσα που έλεγε η δασκάλα στο σχολείο ότι οι Κινέζοι τον φέρανε αυτόν τον ιό εδώ. Δηλαδή η κυρία που έχει το μαγαζί με τα κινέζικα, λίγο πιο κάτω απ΄ το σπίτι, το έβαλε στη βαλίτσα και το έφερε; Γιατί αυτά τα κινέζικα λένε ότι δεν είναι πολύ καλά ρούχα, άρα και ο ιός μπορεί να είναι ψεύτικος και να θέλουν να τον “πουλήσουν” παντού.

– Αλέξη μου άκου, επειδή όσο περνάει ο καιρός θα σου δημιουργούνται και άλλες απορίες. Διανύουμε μια δύσκολη κατάσταση όλοι στον πλανήτη αυτό τον καιρό και χρειάζεται προσοχή από όλους.

– Ναι αλλά γιατί στη Μπιζού κάναμε δυο εμβόλια και μετά χρειάζεται μόνο 1 το χρόνο; Οι δυο δασκάλες έλεγαν ότι θα κάνουμε όλοι, συνέχεια, εμβόλια. Έλεγαν επίσης για κάτι δόσεις. Όπως το δάνειο, δηλαδή, που πληρώνετε για το σπίτι από τη μαμά στην τράπεζα;

– Θα τα πούμε σπίτι αγάπη μου με τη μαμά όλα αυτά.

– Κοίτα μπαμπά, η Μπιζού μάς κοιτάει καλά-καλά.

Φτάνοντας σπίτι ο Αλέξης έτρεξε στο δωμάτιό του έχοντας αγκαλιά την Μπιζού. Πάνω στη βιβλιοθήκη του είχε ένα ημερολόγιο. Λοιπόν είπε στη Μπιζού, Φεβρουάρ-ΙΟΣ, Μάρτ-ΙΟΣ, Απρίλ-ΙΟΣ, Μα-ΙΟΣ, Ιούν-ΙΟΣ, Ιούλ-ΙΟΣ, ….αααα…Μπιζού το βρήκα, Αύγουστο θα ελευθερωθούμε, τρέχω να το πω στη μαμά και τον μπαμπά.

– Μαμά, μπαμπά ξέρετε τι ανακάλυψα; Ότι θα βγούμε τον Αύγουστο. Να, κοιτάξτε όλους τους μήνες και δείτε, όλοι εκτός τον Αύγουστο καταλήγουν σε.. ΙΟΣ

– Χαχαχαχα, είσαι απίστευτος μικρούλη μας!

Ο Αλέξης μπήκε πάλι στο δωμάτιο κ αποφάσισε να γράψει ένα γράμμα στον πρωθυπουργό της χώρας.

“Αγαπητέ φίλε πρωθυπουργέ,

καιρό τώρα έχω κάτι απορίες και θέλω να σε ρωτήσω. Σε θεωρώ φίλο μου για αυτό θα σου εμπιστευτώ τα μυστικά μου και αυτά που σκέφτομαι. Διάλεξα εσένα γιατί ξέρω ότι είσαι ο κύριος που μας κυβερνάει. Το άκουσα που το έλεγε η μαμά στον μπαμπά. Διάγγελμα του πρωθυπουργού, σουτ….μη μιλάς. Δεν ξέρω τι είναι διάγγελμα, αλλά μάλλον κάτι σοβαρό γιατί μετά σε είδα στην τηλεόραση καθισμένο σε ένα γραφείο τεράστιο με πολλά βιβλία πίσω σου. Ωραία βιβλιοθήκη και εγώ μια τέτοια θέλω, αλλά δεν έχουμε χώρο, λέει η μαμά.

Τελοσπάντων, εγώ έχω ένα κουνέλι την Μπιζού που το αγαπάω πολύ και του κάναμε εμβόλιο, αλλά δεν φοράει μάσκα.

Εγώ, όμως, η μαμά και ο μπαμπάς είμαστε συνέχεια με μάσκα γιατί έτσι μας είπες.

Η μαμά δουλεύει και έχει κάνει το εμβόλιο, δεν θυμάμαι αν έχει κάνει 2 ή 3 δόσεις. Ο μπαμπάς είναι άνεργος και όταν πάει για εξωτερικές δουλειές πηγαίνω και εγώ μαζί του, μαζί και η Μπιζού, αλλά μένουμε μέσα στο αμάξι. Στέκεται σε μια μεγάλη ουρά έξω απ’ το φαρμακείο και κάνει rapid test,το έμαθα και εγώ. Στην αρχή νόμιζα ότι σημαίνει κουνέλι,χαχαχαχα,rapid μου είπε ο μπαμπάς, όχι rabbit….Αφού τελειώνει κάνουμε μια βόλτα κ μετά πάμε κ κάνουμε τις δουλειές. Εγώ όμως έχω μια απορία. Δουλεύει μόνο η μαμά, ο μπαμπάς είναι άνεργος, αλλά δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο. Είναι υποχρεωτικό να το κάνει; Γιατί διαφωνούσαν με τη μαμά κ δεν άκουγα καλά τι λέγανε.

Εσύ, όμως, που είσαι φίλος μου και σε εμπιστεύομαι θέλω να σε ρωτήσω: Μπορεί να χωρίσει η μαμά με τον μπαμπά λόγω του ότι ο μπαμπάς δεν έχει κάνει το εμβόλιο κ τσακώνονται; Δεν ήταν έτσι οι γονείς μου. Δεν έχω και αδελφάκι κ γι’ αυτό μου πήραν κουνέλι για παρέα. Εμένα όμως οι γονείς μου ήταν πάντα αγαπημένοι κ τρόμαξα προχθές που τσακώθηκαν. Η μαμά έχει γίνει πιο νευρική και συνέχεια μου λέει να φοράω μάσκα. Η Μπιζού όταν με βλέπει φοβάται κ κρύβεται.

Πες μου πότε θα τελειώσει αυτό, γιατί παρατήρησα και κάτι άλλο, η μαμά όταν έμπαινε σπίτι πάντα έτρεχα στην αγκαλιά της και με φιλούσε και μετά φιλούσε και τον μπαμπά. Τώρα μπαίνει μέσα και όταν τρέχω στην αγκαλιά της μου λέει, μη με ακουμπάς, να πλυθώ πρώτα. Ο μπαμπάς την κοιτάει λίγο περίεργα, αλλά δεν λέει τίποτα.

Ξέρεις τι με ενοχλεί, ότι όταν βγαίνει απ’ το μπάνιο δεν μπορώ να τρέξω στην αγκαλιά της δεν είναι το ίδιο, άσε που το ξεχνάει κιόλας, γιατί μόλις βγαίνει το πρώτο πράγμα που λέει είναι” εσείς πλύνατε τα χέρια σας”; Εγώ, πάντα τα έπλενα καλά τα χέρια μου ,μου το έχουν μάθει οι γονείς μου από μικρός, γιατί με ρωτάει τόσο επίμονα; Θέλω να σε παρακαλέσω λοιπόν επειδή είμαστε φίλοι, δύο πράγματα. Να της το πεις εσύ ότι πλένω πολύ καλά τα χέρια μου κ θέλω όταν μπαίνει να μ αγκαλιάζει αμέσως κ να φιλάει και τον μπαμπά.

Θέλω επίσης να σου πω ότι ο μπαμπάς δεν θέλει να κάνει το εμβόλιο, να πεις εκεί στο φαρμακείο που πάει, θα σου δώσω τη διεύθυνση κ το τηλέφωνο να μην του παίρνουν λεφτά γιατί προχθές έλεγαν με την μαμά ότι δεν τους φτάνουν τα λεφτά. Δεν θέλω να το μάθουν ότι στο είπα εγώ, ξέρεις εσύ, μπορείς να βρεις τρόπο να τους το πεις, έτσι δεν είναι;

Θα περιμένω με ανυπομονησία νέα σου”.

Ο μικρός Αλέξης την επόμενη μέρα πήγε στο ταχυδρομείο της γειτονιάς. Η υπάλληλος όταν τον είδε σάστισε. Τον ρώτησε που είναι η μαμά κ ο μπαμπάς κ μη μπορώντας να κρυφτεί της είπε όλη την αλήθεια.

Η υπάλληλος συγκινήθηκε με αυτό που διάβασε κ του είπε ότι θα αναλάβει να παραδοθεί το γράμμα εκεί όπου έπρεπε.

Τις επόμενες μέρες συνεχίστηκαν όλα στον ίδιο ρυθμό. Πέρασε μια εβδομάδα κ ξαφνικά ένα κουτί βρέθηκε στο περβάζι του σπιτιού στο όνομα του μικρού Αλέξη.

Οι γονείς του έλειπαν κ έτρεξε να το ανοίξει. Για τον μικρό Αλέξη έλεγε επάνω . Το άνοιξε και βρήκε μέσα σανό. Έβαλε τα κλάματα και καθώς πήγαινε να το ρίξει στη Μπιζού ένας φάκελος έπεσε από μέσα. Τον άνοιξε και τον διάβασε αμέσως.

“Αγαπητέ μου φίλε Αλέξη το σανό όπως κατάλαβες είναι για τη Μπιζού, αυτό το γράμμα όμως για σένα. Θέλω να σου πω πως από δω και πέρα όλα αλλάζουν, βγάζουμε τις μάσκες, ο ιος τελείωσε πέρασε, η μαμά σου όταν θα μπαίνει μέσα θα αγκαλιάζει πρώτα εσένα όπως έκανε παλιά. Ο μπαμπάς σου δεν θα χρειάζεται να ξανακάνει rapid ,και η ζωή σας θα γυρίσει στην κανονικότητα. Να ξέρεις επίσης πως θα είμαστε για πάντα φίλοι. Να μου φιλήσεις την Μπιζού”.

Ο μικρός Αλέξης έκλαιγε από χαρά και το διάβασε στη Μπιζού. Το μεσημέρι που γύρισε η μαμά του έτρεξε ο ίδιος να ανοίξει την πόρτα. Η μαμά του τον αγκάλιασε σφιχτά, και ο μικρός Αλέξης πήρε τέτοια χαρά που φώναξε δυνατά. Μπιζού νικήσαμε τον κορονοϊό. Έτσι η οικογένεια ενώθηκε πάλι. Ακόμα κ η Μπιζού έκανε μικρά αλματάκια απ’ τη χαρά της, γιατί κατά βάθος και εκείνη ήξερε ότι ερώτησε νίκησε τελικά κ όχι το rapid.

Ψηφίζουμε λοιπόν Μπιζού(rabbit) και όχι rapid για τους παρακάτω λόγους:

Είναι ένα τρισχαριτωμένο οικόσιτο θηλαστικό.

Τα κουνέλια είναι ευπροσάρμοστα ζώα και, σε μεγάλο βαθμό, επιδέχονται εκπαίδευση, με αποτέλεσμα να συμβιώνουν αρμονικά με τους ιδιοκτήτες τους.

Είναι πάντα σε εγρήγορση, παρατηρητικά, έτοιμα να κινηθούν γρήγορα, όπως και να ανακαλύπτουν κρυψώνες μέσα στο σπίτι για να προστατευθούν όταν νιώσουν απειλή.

Κατά τη διάρκεια της ημέρας τα κουνελάκια πρέπει να έχουν τη δυνατότητα να κυκλοφορούν και ελεύθερα στο σπίτι.

Είναι πολύ σημαντικό να τρέχουν και να παίζουν, γιατί χρειάζονται άσκηση και κοινωνικοποίηση.

Το ιδανικό περιβάλλον, η διατροφή και η κοινωνικοποίηση των κουνελιών αποτελούν στοιχεία «κλειδιά» για την ευζωία τους.

Τα κουνέλια χρειάζονται υπεύθυνους, ενημερωμένους και, προπαντός αφοσιωμένους κηδεμόνες για να μπορέσουν να συμβιώσουν μαζί τους με τον καλύτερο δυνατό τρόπο».

Τα κουνέλια είναι πολύ ευαίσθητα.

rapid:Άγνωστη λέξη δεν βρέθηκε σε κανένα λεξικό.