/Η Βάνα Δάγκα δεν ήταν ρόλος, ήταν ιδέα

Η Βάνα Δάγκα δεν ήταν ρόλος, ήταν ιδέα

Γράφει η Μαρία Σκαμπαρδώνη

Η Βάνα Δάγκα δεν ήταν ρόλος. Ήταν ιδέα.

Η αγαπημένη μου πρωταγωνίστρια από την κλασική σειρά “Μεν και Δεν”, δεν ήταν μόνο μία πρωταγωνίστρια μίας συνηθισμένης σειράς.

Ήταν μία γυναίκα που συμβόλισε την αφέλεια και την απληστία μίας θηλυκής ύπαρξης που ανήκει σε ένα ανώτερο στρώμα από οικονομικής και κοινωνικής άποψης.

Η οποία επαναπαύτηκε στην αφέλειά της, επειδή θεωρούσε ότι ο πλούτος της προσφέρει αυτά που χρειάζεται, δίχως να αποκτήσει δεξιότητες και γνώσεις ζωής.

Με τις γνωστές τις εμμονές για το σεξ, τις γούνες και τα κοσμήματα να μη βρίσκουν φανατικό οπαδό το σύζυγό της και χασοδίκη δικηγόρο Διονύση Δάγκα.

Η Βάνα είναι μία γυναίκα με λίγες γνώσεις, όχι ιδιαίτερα έξυπνη, με όχι μεγάλη αγάπη για το νοικοκυριό και τις οικιακές εργασίες. Η μητρική και φροντιστική πλευρά της αναδύεται εξαιρετικά στο μικρό της κατοικίδιο, ένα σκυλάκι Λάσα Άπσο, την Τερέζ.

Οι Μεν και οι Δεν ανήκουν στις πιο έξυπνες κωμικές σειρές της Ελληνικής τηλεόρασης, τρομερά πρωτοπόρα και τολμηρή, ακόμα και για τα δικά μας σημερινά δεδομένα.

Εξαιρετική απεικόνιση της διαμάχης αλλά και αλληλοσυμπλήρωσης δύο διαφορετικών κόσμων, με δόσεις μαύρης κωμωδίας, μπόλικης αθυροστομίας και απροκάλυπτης κοινωνικής σύγκρισης.

Η καλτίλα της εποχής ποτέ δεν αποδόθηκε τόσο εξαιρετικά, η πάλη των λαϊκών με των ανώτερων κοινωνικών στρωμάτων ποτέ δεν παρουσιάστηκε με τόσο εύστοχο τρόπο στη μικρή οθόνη.

Η Βάνα ανήκει στην αγαπημένη μου από τους τέσσερις κεντρικούς πρωταγωνιστές, επειδή συνδυάζει αφέλεια, άγνοια κινδύνου και ματαιοδοξία με μία καλή ψυχή που σε πολλά επεισόδια της σειράς φαίνεται πιο έκδηλα.

Οι Μεν και οι Δεν είχαν εξαιρετικά τολμηρά επεισόδια και στις τρεις σεζόν που γυρίστηκαν. Ποιος άλλος θα τολμούσε να βάλει Καρλότα στο ίδιο επεισόδιο με γκεστ σταρ τη Γλυκερία;

Η Άννα Κουρή σε έναν ρόλο σταθμό για την καριέρα της, υποδυόμενη μία ηρωίδα που δείχνει ότι με την τσιριχτή της φωνή να καταφέρει εξίσου πολλά με εκείνους που έχουν το επάγγελμά τους και απείρως μεγαλύτερη μόρφωση.

Η Βάνα Δάγκα δεν ήταν ρόλος …. ήταν ιδέα…