/Η ηθοποιός και θεατρική παιδαγωγός Κρυσταλλία Κανάκη στο CulturePoint.gr

Η ηθοποιός και θεατρική παιδαγωγός Κρυσταλλία Κανάκη στο CulturePoint.gr

Η ηθοποιός και θεατρική παιδαγωγός Κρυσταλλία Κανάκη συνομιλεί με τη συνεργάτη μας, Ιωάννα Κανελλοπούλου

-Ποτέ άρχισε να κυλάει στις φλέβες σου το μικρόβιο της υποκριτικής (ηθοποιίας); Ήταν όνειρο ζωής απ’ όταν ήσουν μικρή ή προέκυψε στην πορεία;

Μικρή ήθελα να γίνω αεροσυνοδός, ήθελα να σπουδάσω ένα επάγγελμα που θα συνδύαζε και ταξίδια ώστε να γυρίσω τον κόσμο! Έτσι το είχα στο παιδικό μου μυαλό… Μεγαλώνοντας είδα ότι ήταν πολύ διαφορετικά τα πράγματα κι έτσι στράφηκα στη φωτογραφία όπου και σπούδαζα και εργαζόμουν παράλληλα. Μετά αναάαλυψα την υποκριτική όπου μαγευτικά από αυτό το επάγγελμα και θέλησα να το σπουδάσω σε σχολή Υποκριτικής. Αν και από μικρή ήμουν αρκετά ντροπαλή σαν παιδί, η υποκριτική με βοήθησε να εκφράζω τα συναισθήματα μου όπου πήρα θάρρος και δύναμη για να εκτεθώ και μπροστά στο κοινό.

-Σπουδές αξιόλογες…θέλεις να μας πεις δυο λόγια για αυτές;

Σπούδασα Φωτογραφία όπου πήρα το Δίπλωμα μου αλλά δεν εργάστηκα πολύ στον τομέα αυτό. Έπειτα σπούδασα στην Αθηναϊκή Σκηνή στην Αθήνα την Τέχνη της Υποκριτικής όπου και ασχολούμαι εδώ και 11 χρόνια. Παράλληλα έχω παρακολουθήσει σεμινάρια θεατρικού παιχνιδιού και κουκλοθεάτρου καθώς και σκηνογραφίας.

– Το παιδικό θέατρο πως προέκυψε;

Πριν ξεκινήσω να σπουδάζω Υποκριτική, διάβαζα μόνη μου μονολόγους και αρχαίο δράμα, πήγα πρώτη φορά σε μία ακρόαση για παιδικό θέατρο για να δω αν θα τα καταφέρω και με επέλεξαν για τον πρώτο ρόλο! Ήμουν πανευτυχής!!! Μόλις τελείωσε η περιοδεία γράφτηκα στη Δραματική Σχολή! Παράλληλα με τη σχολή εργαζόμουν και στην παιδική σκηνή της Παραμυθοχώρας- Κιβωτός Μύθων όπου έμαθα την τέχνη του κουκλοθεάτρου και του θεατρικού παιχνιδιού! Η καθημερινή και άμεση επαφή μου με τα παιδιά με έκανε κάθε μέρα να νιώθω κι εγώ παιδί μαζί τους και να αγαπήσω το θέατρο για παιδιά!!!

-Αγαπημένη θεατρική παράσταση που έχεις συμμετάσχει έως σήμερα και γιατί;

Κάθε παράσταση είναι μοναδική, αφιερώνω χρόνο για να ανακαλύψω τους ρόλους και να ολοκληρωθεί το κάθε έργο! Αλήθεια δεν μπορώ να ξεχωρίσω καμία έως τώρα, όλες είναι ξεχωριστές!!!

– Τα τελευταία χρόνια ασχολείσαι με την μεταγλώττιση και ακούγονται πολύ καλά λόγια για την παρουσία σου και την φωνή σου. Μίλησέ μου για αυτό το κομμάτι;

Η μεταγλώττιση προέκυψε λόγω του παιδικού θεάτρου όπου μπορώ και αλλάζω τη φωνή μου ανάλογα με το ρόλο.Δάσκαλός μου είναι ο αξιοσέβαστος κος Σπύρος Μπιμπίλας όπου παρακολούθησα μαθήματα στα πλαίσια της σχολής. Στο κανάλι ”Smile tv” συμμετέχω με τη φωνή μου στα παιδικά Tobot,Miracle Tunes, PantaeKrash, Bitz&Bob, Chuggington κ.α

– Ο χορός και η μουσική είναι για σένα;

Είναι τρόπος έκφρασης ,ελευθερία, ψυχοθεραπεία, χαρά, ανάταση ψυχής αλλά και καλλιέργεια του πνεύματος.

– Θέλεις να μου πεις δύο λόγια για την «Θεατρική Αγωγή»… την ακούμε συχνά ωστόσο το ευρύ κοινό γνωρίζει ελάχιστα για αυτή την έννοια.

Η Θεατρική Αγωγή είναι ένα μάθημα, μέσα από το οποίο ερχόμαστε πιο κοντά στην καλλιτεχνική μας φύση, την ανάγκη του εαυτού μας να εκφραστεί, να μιμηθεί, να υποκριθεί ρόλους. Η θεατρική αγωγή αποτελεί την παιδαγωγική και κοινωνική προσέγγιση του θεάτρου. Έχει ενταχθεί στο εκπαιδευτικό σύστημα με στόχο την ανάπτυξη των διανοητικών και ψυχοσωματικών δεξιοτήτων των μαθητών. Στην προσχολική και σχολική ηλικία καλλιεργείται μέσα από το παιχνίδι, το οποίο αποτελεί τη βασική δραστηριότητα των παιδιών και οδηγεί στη κοινωνική και γνωστική τους ανάπτυξη. Τα παιδιά δεν είναι πια παθητικοί θεατές όπως σε μια θεατρική παράσταση αλλά συμμετέχουν, καθορίζουν, ανακαλύπτουν και δημιουργούν τα πάντα με οδηγό τη φαντασία, το σώμα και τον λόγο.

– Παράσταση που ονειρεύεσαι και θέλεις να πραγματοποιήσεις στο άμεσο μέλλον;

Μία παιδική παράσταση είναι <<Ο Μάγος του Οζ>>του Baum L. Frank, αγαπημένο κλασικό παραμύθι που λόγω πανδημίας δεν ολοκληρώθηκε…όμως σύντομα θα είναι έτοιμο!

– Η Κρυσταλλία με τρεις λέξεις;

Ειλικρινής, Αισιόδοξη, Τελειομανής

– Ασχολείσαι και με την σκηνογραφία και γενικότερα έχεις ύφεση στα καλλιτεχνικά. Πώς βλέπεις τον εαυτό σου σε μια δεκαετία από τώρα, υπάρχει κάποιος στόχος;

Είμαι άνθρωπος που βάζει πολλούς στόχους και επιμένω για να τους πετύχω…Μού αρέσουν οι τέχνες γι’ αυτό και αφιερώνω πολύ προσωπικό χρόνο! Η σκηνογραφία προήλθε από τη ζωγραφική, δεν υπάρχει μέρα στην παιδική μου ηλικία που να μην ζωγραφίζα και κάτι. Η σκηνογραφία ζωντάνεψε κατά κάποιο τρόπο τη φαντασία που είχα για να ζωγραφίζω.

-Αγαπημένος προορισμός;

Η Σάμος , μένει η γιαγιά μου εκεί!!! Καλλιτέχνης κι εκείνη!!!

-Όσον αφορά το metoo, η γνώμη σου είναι;

Είναι ανεξάρτητο κοινωνικό κίνημα ενάντια στη σεξουαλική κακοποίηση – παρενόχληση αλλά και κακοποίηση -βίας οποιασδήποτε μορφής, σε ανήλικους και ενήλικες. Υπάρχουν όρια ανάμεσα στο φλερτ και τη σεξουαλικ;h παρενόχληση και είναι διακριτά. Η σεξουαλική παρενόχληση αποτελεί ξεκάθαρα μεθοδευμένη προσπάθεια επιβολής και επίδειξης εξουσίας, χωρίς τη συναίνεση της άλλης πλευράς και είναι καταδικαστέα. Στη χώρα μας την σιωπή της πρώτη έσπασε η Σοφία Μπεκατώρου ,είμαι σίγουρη όμως πως τα θύματα είναι πολλά περισσότερα κι όχι μόνο επώνυμοι κι ακόμα δεν έχουν μιλήσει…#metoo…

– Με βάση τα τελευταία δεδομένα στην πολιτική σκηνή της χώρας, θα θέλαμε να μάς πείτε είναι για τους γονείς πλέον πολυτέλεια το παιδικό θέατρο σ’ αυτούς τους καιρούς;

Δεν είναι καθόλου πολυτέλεια σε καμία περίπτωση, διότι το θέατρο έρχεται να καλύψει κενά της εκπαίδευσης γιατί από τα αρχαία ακόμα χρόνια ήταν πρωταρχικό στοιχείο στην ψυχαγωγία και στην εκπαίδευση των πολιτών που εξέπεμπε μηνύματα εκπαιδευτικού χαρακτήρα, πόσο μάλλον για τα παιδιά. Κι επειδή όπως λέει ο απλός λαός ” Για να έχεις μέλλον πρέπει να κοιτάς το παρελθόν” στις αξίες και στις αρχές του τόπου μας το θέατρο είναι ίσως πιο πολύ απαραίτητο στη ζωή μας όσο κάθε άλλη φορά.  Κόντρα στα ξενόφερτα μηνύματα της τηλεόρασης,του internet και του σύγχρονου τρόπου διασκέδασης.

-Έχουμε ανάγκη το παραμύθι ή μια όμορφη θεατρική παράσταση μικροί και μεγάλο;

Μια όμορφη παιδική παράσταση είναι σαν μια όαση σ’ αυτούς τους δύσκολους καιρούς που ζούμε. Για τους μεγάλους είναι ένα παράθυρο διαφυγής από τα καθημερινά τους προβλήματα και για τους μικρούς μας φίλους περνάει εκπαιδευτικά μηνύματα με εύκολο και κατανοητό τρόπο, διασκεδάζοντας!

Mια ευχή για το μέλλον;

ΥΓΕΙΑ σε όλο τον κόσμο πρώτα απ’όλα…Αγάπη και Ελευθερία!