/Η απίστευτη φλυαρία του Lifestyle 

Η απίστευτη φλυαρία του Lifestyle 

Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, αρθρογράφος – συγγραφέας

Ο ηθοποιός και παραγωγός ραδιοφωνικού σταθμού Κωνσταντίνος Τζούμας κλήθηκε να σχολιάσει την επικαιρότητα και μεταξύ άλλων τη δήλωση του Μητροπολίτη Κοζάνης, που ενοχλήθηκε από κάποιες γυναίκες που μιλούσαν την ώρα που τελούσε τα καθήκοντά του.

Δήλωσε επακριβώς: 

«Έχει ένα δίκιο ο Μητροπολίτης Κοζάνης όσον αφορά στις φλύαρες γυναίκες. Μιλάνε πολύ, σε σημείο που εκνευρίζεσαι. Πιστεύω ότι οι γυναικοκτονίες στην Ελλάδα οφείλονται σε ένα βαθμό στη φλυαρία των γυναικών. Μιλάνε ακατάπαυστα. Θα μου πεις τώρα, δεν μπορεί να γενικεύεις. Είναι αφόρητο πάντως, έχει δίκιο, οι φλύαρες γυναίκες».

Προκαλώντας δικαιολογημένα κύμα οργής εναντίον του ως υποστηρικτή των γυναικοκτονιών.

Ο ραδιοφωνικός σταθμός έβγαλε ανακοίνωση ότι δεν τον εκπροσωπούν οι απόψεις του και τον κάλεσε να ζητήσει συγγνώμη. Ο ίδιος αντί γι’ αυτό έσπευσε να ανασκευάσει την αρχική του τοποθέτηση λέγοντας πως έκανε «μαύρο χιούμορ», πράγμα που δε φαίνεται να έπεισε την κοινή γνώμη.

Κάπου εδώ θα είχε κλείσει το θέμα χωρίς να αναπαράγονται οι απόψεις του μέσω διάφορων εκπομπών lifestyle (πρωινών, μεσημεριανών και βραδινών) καλλιεργώντας τες εμμέσως πλην σαφώς, έστω και αν αυτό γινόταν υπό το πρίσμα της κατακραυγής του, μίας και ευτυχώς κανένας δεν υποστήριξε την άποψή του. 

Γεννάται λοιπόν ένα δεύτερο ζήτημα πέρα από την μισογυνική και μισάνθρωπη άποψη του συγκεκριμένου κυρίου, ακόμα και αν δεχτούμε ότι την εκστόμισε ως «χιούμορ» χωρίς σκέψη.

Για ποιον λόγο χρειάζεται η αναπαραγωγή της ξανά και ξανά;

Είναι κάποιο πρόσωπο που καθοδηγεί την κοινωνία (πολιτικός, διανοούμενος, επιστήμονας, φιλόσοφος ή δημοσιογράφος) ο συγκεκριμένος ως διαμορφωτής γνώμης (opinion leader) και πρέπει να καθαιρεθεί ώστε να μην προκαλέσει ζημιά; Προφανώς όχι. Τόσο πια έχουν στερέψει οι -υποτίθεται- ψυχαγωγικές (αρχαία ελληνική: ψυχή + ἄγω= προκαλώ ψυχική ικανοποίηση κι ευχαρίστηση ) εκπομπές που δεν έχουν πώς να γεμίσουν τα προγράμματα τους καταφεύγοντας στην αβάσταχτη ελαφρότητα και χυδαιότητα, φλυαρώντας ακατάπαυστα και εκμαυλίζοντας τον δημόσιο λόγο; Το πιθανότερο…

Ας αναλογιστούν απλώς τη ζημιά που προκαλούν με τον τρόπο τους. Ζημιά μεγαλύτερη και από αυτή του κάθε ανθυποστάρ που μετατρέπουν σε είδωλο και κοινοποιούν την άποψή του, καθιστώντας την αξιοπρόσεχτη στη κοινή γνώμη.