/Ελληνική τηλεόραση εν έτει 2020

Ελληνική τηλεόραση εν έτει 2020

Γράφει ο Γιώργος Τσουμάνης, Φοιτητής ΑΕΑ Βέλλας Ιωαννίνων

Το τελευταίο χρονικό διάστημα γίναμε μάρτυρες σε ένα περιστατικό σεξισμού στην τηλεοπτική εκπομπή Big Brother.

Ο Κρητικός Αντώνης Αλεξανδρίδης με το σχόλιο του περί βιασμού ξεσήκωσε το πανελλήνιο εναντίον του. Βεβαίως όλοι οι υγιείς άνθρωποι κατακρίναμε την δήλωση του.

Είναι όμως ο Αντώνης το πρόβλημα ή μέρος του προβλήματος? Εδώ και πολλά χρόνια στην ελληνική τηλεόραση παίζουν ριάλιτι σόου το ένα μετά το άλλο. Δεν είναι κάτι σημερινό αλλά υπάρχει χρόνια. Δυστυχώς εν έτει 2020 ακόμη η ελληνική τηλεόραση μένει σε αυτό το επίπεδο εδώ και πολλές δεκαετίες.

Για να πούμε την αλήθεια στην συγκεκριμένη εκπομπή δεν είναι μόνο ο Αντώνης που καλώς σχολιάστηκε αρνητικά, είναι όμως κι άλλοι. Εκεί μέσα υπάρχει κοπέλα η οποία δηλώνει μοντέλο plush size. Δηλαδή είναι φυσιολογικό για μια κοπέλα να ζυγίζει τόσα κιλά; Δεν έχει να κάνει με το αν αρέσει σε αυτήν ή στους γύρω της αλλά έχει να κάνει με την υγεία της. Ένα νέο παιδί παχύ που θα δει αυτήν την κοπέλα θα το θεωρήσει φυσιολογικό και δεν θα κάνει κάτι για να προσέξει την υγεία του. Ακριβώς το αντίθετο θα μείνει αναπαυόμενο στα περιττά κιλά και κάθε μέρα θα επιβαρύνει όλο και περισσότερο την υγεία του. Ένας νέος άντρας μόλις 18 ετών βάφεται περισσότερο από γυναίκα 25-30 ετών. Δηλαδή αυτό είναι λογικό; Και δεν είναι μόνο αυτοί δυστυχώς.

Και το άσχημο είναι πως παράλληλα με το Big Brother έχουν ξεκινήσει κι άλλες δύο εκπομπές παρόμοιες αν όχι χειρότερες. Η μία είναι το γνωστό σε όλους μας GNTM το οποίο παίζει στις οθόνες μας εδώ και δύο χρόνια. Η δεύτερη εκπομπή είναι το Bachelor.

Θέλω να σχολιάσω αρχικά την τελευταία εκπομπή που ξεκινάει στον τηλεοπτικό σταθμό Άλφα. Μπορεί να φανώ υπερβολικός αλλά έτσι είναι…

Η εκπομπή αυτή περισσότερο θυμίζει σκλαβοπάζαρο στην Μ. Ανατολή παρά εκπομπή σε τηλεοπτικό σταθμό Ευρωπαϊκής χώρας. Απορώ πως γυναίκες νέες δήλωσαν συμμετοχή σε αυτή το “παιχνίδι”.

Όμως χειρότερες θεωρώ πως είναι οι γυναίκες που θα το παρακολουθήσουν. Ρωτώ ήρεμα, που είναι οι ακτιβίστριες, οι φεμινίστριες και όλες αυτές που δικαίως διαμαρτυρήθηκαν για την δήλωση του Αντώνη Αλεξανδρίδη. Εδώ δεν υπάρχει κακοποίηση της γυναίκας; Η εκπομπή GNTM είναι κάτι παρόμοιο. Αρχικά ξεκίνησε ως μια εκπομπή μόδας. Όμως κάθε χρόνο γίνεται και χειρότερο. Νέος άντρας παχύσαρκος περπατάει με τακούνια…. Φυσιολογικό;

Και αυτά που ανέφερα είναι λίγα παραδείγματα για να δείξω την κατάπτωση της ελληνικής τηλεόρασης που οδηγεί στην κατάπτωση της ελληνικής κοινωνίας. Νομίζω πρέπει να σταματήσουμε να λέμε πως φταίνε οι τηλεοπτικοί σταθμοί Άλφα, Σκάι, Σταρ κλπ.

Εμείς οι ίδιοι είμαστε αίτιοι όλων αυτών. Αυτό που ζητάει η κοινωνία μας αυτό πουλάνε. Υπάρχουν εκπομπές ποιοτικές με μηδενική δυστυχώς τηλεθέαση. Αν η πλειοψηφία των τηλεθεατών ήθελε ποιοτικές εκπομπές θα υπήρχαν περισσότερες να είμαστε σίγουροι για αυτό. Όμως υπάρχει κι άλλη επιλογή. Στο τηλεκοντρόλ υπάρχει ένα κόκκινο κουμπί το οποίο κλείνει την τηλεόραση. Προτιμότερο να ακούσουμε ένα τραγούδι, να δούμε μια σειρά και στην καλύτερη περίπτωση ας διαβάσουμε ένα βιβλίο. Νομίζω θα ανοίξουν άλλοι κόσμοι μέσα μας και όχι ο κόσμος της αηδίας που προβάλλεται σε αυτές τις εκπομπές.

Μόνο έτσι θα αλλάξει η ελληνική τηλεόραση. Η τηλεόραση είναι ο αντικατοπτρισμός της κοινωνίας μας δυστυχώς.