/Ιονέσκο: Οι ιδεολογίες μας χωρίζουν. Τα όνειρα και οι αγωνίες μας ενώνουν

Ιονέσκο: Οι ιδεολογίες μας χωρίζουν. Τα όνειρα και οι αγωνίες μας ενώνουν

Ο Ευγένιος Ιονέσκο (γαλλ. Eugène Ionesco, 1909- 1994) ήταν Ρουμάνος θεατρικός συγγραφέας, από τους θεμελιωτές, -μαζί με τον Μπέκετ-, του Θεάτρου του παραλόγου.

Γεννήθηκε στις 26 Νοεμβρίου 1909 στη Σλάτινα της Ρουμανίας από Ρουμάνο πατέρα και Γαλλίδα μητέρα, μεγάλωσε στην Γαλλία μέχρι το 1925 που επέστρεψε στη Ρουμανία με τον πατέρα του μετά το διαζύγιο των γονιών του. Σπούδασε Γαλλική λογοτεχνία στο Πανεπιστήμιο του Βουκουρεστίου από το 1928 ως το 1933 και έγινε καθηγητής της γαλλικής γλώσσας. To 1936 ο Ιονέσκο παντρεύτηκε, έκανε μία κόρη και μαζί με την οικογένεια του επέστρεψε στη Γαλλία για να τελειώσει τη διδακτορική του διατριβή. Παρέμεινε στην Μασσαλία κατά την διάρκεια του Β παγκοσμίου πολέμου και εγκαταστάθηκε στο Παρίσι το 1944.

Ξεκίνησε να γράφει θεατρικά μονόπρακτα στα γαλλικά, με πρώτο το «Φαλακρή τραγουδίστρια» (1948) με την οποία σατίρισε τον θεσμό του γάμου (οι σύζυγοι τόσο λίγο επικοινωνούν που καταντούν να μην γνωρίζονται).

Το 1949 με το «Μάθημα» σατίρισε την Παιδεία (ασυνεννοησία, άχρηστες γνώσεις, βαρβαρότητα), το 1952 την Οικογένεια με το «Ιάκωβος ή η υποταγή» (συμφεροντολογία, επιβολή πάνω στα νεότερα μέλη) Με το έργο «οι καρέκλες» διακωμώδησε τους αστούς, τα όνειρα, τις τιμές και την δόξα που ποτέ δεν έρχεται.

Μέχρι το 1959 έγραφε μονόπρακτα στα οποία διακωμωδεί τις κοινότοπες ανθρώπινες καταστάσεις, ενώ απεικονίζει τη μοναξιά του ανθρώπου και την ασημαντότητα της ύπαρξής του. Με παρόμοια θεματολογία ξεκίνησε να γράφει πολύπρακτα έργα από το 1959 με πρώτο το «Δολοφόνος χωρίς αμοιβή» στο οποίο πρωτοεμφανίστηκε ο αγαθός Μπενζαμέ, αντιμέτωπος με έναν σκληρό βιομηχανοποιημένο κόσμο. Ο Μπενζαμέ πρωταγωνιστεί και σε άλλα έργα, όπως σε ένα από τα πιο σημαντικά, το «Ρινόκερος», στο οποίο οι άνθρωποι, με την βία, τους φανατισμούς, την μαζική υστερία τους. μεταμορφώνονται σε ρινόκερους.

Ο Ιονέσκο έγραψε περισσότερα από 20 θεατρικά έργα και πολλά δοκίμια και μελέτες πάνω στο θέατρο, καθώς και κάποιες νουβέλες και ιστορίες. Έγινε μέλος της Γαλλικής Ακαδημίας το 1970 ενώ κέρδισε πολυάριθμα βραβεία και τιμητικές διακρίσεις. Πέθανε στις 28 Μαρτίου 1994.