/Φιλοζωία και δημογραφικό πρόβλημα

Φιλοζωία και δημογραφικό πρόβλημα

Γράφει ο Νίκος Ιωάννου

Η συγκλονιστική σχέση στοργής και αφοσίωσης του Οδυσσέα με τον σκύλο του Άργο, ενδεχομένως να είναι η αρχαιότερη καταγεγραμμένη φιλοζωική αναφορά στην παγκόσμια λογοτεχνία.

Στην Ελλάδα μας και τις μέρες μας, διατηρείται έντονα αυτή η παράδοση, προβάλλεται δε, από κορυφαία πρόσωπα της  δημόσιας ζωής (Πολιτειακής, Πολιτικής, Επιστημονικής) που λειτουργούν και σαν πρότυπα μίμησης.

Δεν είναι δε λίγες οι περιπτώσεις, που με τη συμβολή εκπαιδευμένων ή μη ζώων, σώζονται άνθρωποι, εντοπίζονται κακοποιοί, ναρκωτικά κλπ.

Με μια απλή ματιά διαπιστώνει κανείς ότι στις λεωφόρους της Αθήνας ξεφυτρώνουν συνεχώς καταστήματα με προϊόντα σχετιζόμενα με τη διατροφή και περιποίηση κατοικιδίων ζώων συντροφιάς.

Εντυπωσιακός  κατ’ αναλογίαν, είναι ο μικρός αριθμός καταστημάτων με βρεφικά είδη. Πάντως το κόστος συντήρησης κατοικιδίου συχνά είναι ίδιο με την ανατροφή ενός παιδιού.

Ίσως η παρατήρηση αυτή να μην ανταποκρίνεται απόλυτα στην πραγματικότητα, αλλά θα ήταν ενδιαφέρον, ειδικοί επιστήμονες να διερευνήσουν με μεθοδολογία και στοιχεία, τη σχέση της εκτάσεως της φιλοζωίας με την συρρίκνωση του αριθμού των νέων γεννήσεων και την επακόλουθη επίπτωση στο δημογραφικό πρόβλημα της Ελλάδος