/Αρχαίο πνεύμα Αθάνατο…καλωσόρισες στην (Tο: ανατολική + Kyo: πρωτεύουσα).

Αρχαίο πνεύμα Αθάνατο…καλωσόρισες στην (Tο: ανατολική + Kyo: πρωτεύουσα).

Γράφει η Ντέπη Στενού

Οι Ολυμπιακοί Αγώνες ξεκίνησαν λοιπον και επίσημα πριν λιγο με την τελετή έναρξης στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, όπου παρέλασαν οι αποστολές απ’ όλες τις χώρες που θα συμμετάσχουν στους αγώνες.

Ξεχώρισε η είσοδος της ελληνικής ομάδας, , αν και μας έλειψε λίγο είναι αλήθεια ένα “σιγκούνι” αλα Γιάννα και η “Φέρμελη”, το γιλέκο των Ευζώνων…για την σημαιοφόρο και τον σημαιοφόρος της Ελληνικής αποστολής, ως ελάχιστο φόρο τιμής για τα 200 χρόνια της Εθνικής Παλιγγενεσίας ….!!!!

Ήταν κάτι που ενδόμυχα περιμέναμε να δούμε, ειδικά μετά την αναβολή των Ολυμπιακών αγώνων το 2020 και την πραγματοποίησή τους 2021, που συνέπεσε ως Θείο δώρο με την Επέτειο των 200 χρόνων από την Ελληνική Επανάσταση .

Αυτή η αναβολή έδινε μια πρώτης τάξεως ευκαιρία στην χώρα που τους γέννησε, να διατρανώσει μπροστά σε όλη την ανθρωπότητα την ευγνωμοσύνη της στους προγονούς της για την αποτίναξη του Τουρκικού ζυγού και των 400 χρόνων σκλαβιάς , με την είσοδο τουλάχιστον των σημαιοφόρων της, με την Εθνική Ενδυμασία …!!!

Το έκαναν πολλές άλλες χώρες στην παρέλαση που δεν γιόρταζαν και τα 200 χρόνια της Ελευθερίας τους …

Αλήθεια …. Πως της ξέφυγε αυτή η μικρή λεπτομέρεια της κ. Αγγελοπούλου, που εκτός από την ευθύνη της διοργάνωσης των εκδηλώσεων για τα 200 χρόνια, έχει συνδεσει το ονομά της και με την διοργάνωση Ολυμπιακών αγώνων;

Η αξία αυτής της εικόνας και ο συμβολισμός της, θα ήταν πάνω και από 1000 επετειακές εκδηλώσεις ….σε όλο τον κόσμο, όλη την χρονιά !

Κατά τα άλλα , εντυπωσιακά τα πυροτεχνήματα στο στάδιο και το άναμμα της φλόγας απ’ την σπουδαία τενίστρια, Ναόμι Οσάκα.

Εκπληκτικό το θέαμα από χιλιάδες drone σχημάτισαν στον ουρανό αρχικά το έμβλημα των αγώνων και στη συνέχεια την υδρόγειο σφαίρα. Ταυτόχρονα, τραγουδιστές από όλο τον κόσμο τραγούδησαν το «Imagine» του Τζον Λένον, στέλνοντας μήνυμα ενότητας και ειρήνης.

Η Ιαπωνία στάθηκε στο ύψος των περιστάσεων με αξιοπρέπεια και σεβασμό στον άνθρωπο αλλά και το Ολυμπιακό Ιδεώδες.

Έδωσε τον καλύτερο εαυτό της , σε μια διοργάνωση που κανείς δεν θα ήθελε να αναλάβει υπό αυτές τις συνθήκες και πολύ περισσότερο δεν θα τολμούσε να πραγματοποιήσει…

Η πόλη του Τόκιο ανέλαβε την δύσκολη υποχρέωση της απρόσκοπτης διαιώνισης του Ολυμπιακού Πνεύματος, ακόμη και σε συνθήκες απόλυτης σιωπής και ανθρώπινης απουσίας…

Νοερά είμαστε όλοι μαζί και όλοι εκεί, εμψυχώνοντας κάθε προσπάθεια., απ όπου κι αν προέρχεται.

Αυτό είναι και το μήνυμα νομίζω, πέραν του Citius, Altius, Fortius, στην σημερινή τελετή έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων, που γίνονται με την πανδημία να βρίσκεται στο επίκεντρο και την ιαπωνική παράδοση να δίνει το δικό της χρώμα .

Η καθυστέρηση ενός χρόνου της διεξαγωγής της σπουδαίας διοργάνωσης και η παραπάνω από αισθητή απουσία του κόσμου, φάνηκε πως επηρέασε την τελετή, που ήταν σεμνή και ιδιαίτερα συγκινητική.

Στο επίκεντρο βρέθηκε η υπερπροσπάθεια των αθλητών κατά την περίοδο της πανδημίας.

Αθλητές που έκαναν ατομικά τα έδωσαν όλα για να μείνουν σε αγωνιστικό ρυθμό, την ώρα που όλος ο πλανήτης είχε παραλύσει. Έτσι και στο Ολυμπιακό Στάδιο του Τόκιο, αθλητές εμφανίστηκαν να προπονούνται μόνοι, υπό τους ήχους συγκινητικής μουσικής.

Εντύπωση προκάλεσε η παρουσία των γιγάντιων ξύλινων δακτυλίων που μετατράπηκαν στο Ολυμπιακό σύμβολο.
Τα δαχτυλίδια –διαμέτρου τεσσάρων μέτρων- φτιάχτηκαν από δέντρα που φύτεψαν οι αθλητές που συμμετείχαν στους αγώνες, τους προηγούμενους αγώνες που διοργάνωσε το Τόκιο, το 1964.

Αυτό μαζί με το γεγονός ότι η Ολυμπιακή φλόγα στην δάδα του σταδίου , άναψε με υδρογόνο, ήταν το ηχηρό μήνυμα που έστειλε η Ιαπωνία σε όλη την ανθρωπότητα και για το Περιβάλλον, ορίζοντας ποιο είναι το καθήκον μας για την προστασία του Πλανήτη μας από τον κίνδυνο που διατρέχει εξ αίτιας της Κλιματικής αλλαγής.

Η αντίστροφη μέτρηση για τους επόμενους Ολυμπιακούς αγώνες το 2024 στο Παρίσι είναι γεγονός…

Ας ελπίσουμε ότι η Επιστήμη θα κάνει το θαύμα της και πως θα γίνουν όπως τους πρέπει… και όπως μας αξίζει…!

Καλή επιτυχία σε όλους τους αθλητές και στην Ελληνική Αποστολή !