/Ζωή Τηγανούρια στο CulturePoint.gr: Τα ΜΜΕ στηρίζουν μόνο ότι «πουλάει» όσο άθλιο και αν είναι

Ζωή Τηγανούρια στο CulturePoint.gr: Τα ΜΜΕ στηρίζουν μόνο ότι «πουλάει» όσο άθλιο και αν είναι

Η μουσικοσυνθέτις και σολίστ του ακορντεόν Ζωή Τηγανούρια μιλά στο CulturePoint.gr και τον Κωνσταντίνο Μανίκα για την παραδοσιακή μουσική, τις διεθνείς συνεργασίες της, τα επόμενα μουσικά της βήματα και όχι μόνο.

1. Το ακορντεόν υπήρξε μουσικός έρωτας με την πρώτη ματιά;

Από την πρώτη επαφή που είχα όταν το έπιασα για πρώτη φορά στα χέρια μου, ήξερα ότι θα πορευτώ μαζί του στις καλλιτεχνικές μου αναζητήσεις.

2. Γιατί δεν εκτιμούμε αρκετά, στην Ελλάδα, την αξία της παραδοσιακής μουσικής μας και με ποιο τρόπο μπορεί ν’ ανατραπεί αυτό;

Έχουμε αγκιστρωθεί στην ποπ και λαϊκίστικη υποκουλτούρα, η οποία αποδέχεται οτιδήποτε ξενόφερτο, παραποιημένο -για να ταιριάξει στα δικά μας μέτρα- και απαρνούμαστε -θεωρώντας μπανάλ- τις ρίζες μας που είναι ο αληθινός θησαυρός μας, που όμως τον αγνοούμε και τον απαξιώνουμε. Δεν κατηγορώ την ποπ κουλτούρα, όταν γίνεται σωστά και με σεβασμό. Μου αρέσει και έχω κάνει αρκετές ποπ παραγωγές όπως https://www.youtube.com/watch?v=c0Jqw__SIBo για παράδειγμα.

Αυτό το ποπ κομμάτι που έγινε επιτυχία, αλλά δε παύει να είναι κουλούρα άλλων χορών που την στηρίζουν σωστά και την υποστηρίζουν. Στην Ελλάδα η λαϊκό-ποπ κουλούρα είναι κακή απομίμηση επηρεασμένη από τις δυτικές χώρες με δόση ανατολής που οδηγεί σε ένα χαρμάνι αλλόκοτο και κακόγουστο. Είναι τόσο προχειροφτιαγμένη μουσικά, στιχουργικά, ενορχηστρωτικά που γίνεται ευτελές προϊόν. Με άλλα λόγια η παραδοσιακή μουσική της Ελλάδας από άκρη σε άκρη και τα καλά λαϊκά τραγούδια μεγάλων Ελλήνων συνθετών είναι η ουσία μέσα από την οποία πρέπει όλοι οι νέοι να αντλούν δύναμη, έμπνευση, γνώσεις. Πρέπει να σέβονται, και να εξελίσσουν τη μουσική δίχως να την αλλοιώνουν.

3. Πώς αξιολογείτε την πορεία της ελληνικής μουσικής τα τελευταία χρόνια;

Με μια λέξη απαράδεκτη. Έχουν γίνει όλα αχταρμάς και δεν υπάρχει κανένας σεβασμός στη ποιότητα. Τα ΜΜΕ στηρίζουν μόνο ότι «πουλάει» όσο άθλιο και αν είναι. Έχουν «φάει άκυρο» πραγματικά ταλαντούχοι καλλιτέχνες που έχουν κάτι να πουν και έχουν αποθεωθεί πολλοί φελλοί. Είναι μια πραγματικότητα που δυστυχώς διαιωνίζεται.

4. Έχετε συνεργαστεί με μεγάλα ονόματα της παγκόσμιας μουσικής σκηνής. Ποιο σας έκανε την μεγαλύτερη εντύπωση;

James Brown -τεράστια μορφή-. Και εν αναμονή την κυκλοφορίας της Ταινίας με τίτλο “Tango Shalom” του Hollywood που υπογράφω το σάουντρακ, θεωρώ ότι είναι μια ξεχωριστή εμπειρία η συνεργασία μου με την music supervisor Zizi Bologna με τον σκηνοθέτη της ταινίας Gabriel Bolonga που είχαν έρθει Ελλάδα για ένα διάστημα για να γνωριστούμε και να δουλέψουμε πάνω στη ταινία, η οποία τώρα προβάλλεται σε φεστιβάλ κινηματογράφου αποσπώντας πολύ καλές κριτικές.

5. Αν έπρεπε να δώσετε μια συμβουλή στα νέα παιδιά που ξεκινούν την επαγγελματική τους πορεία στη μουσική, ποια θα ήταν αυτή;

Nα προσέχουν και να περνούν από πολλά φίλτρα τους καλλιτέχνες που τους πλασάρουν ως ιδανικά πρότυπα. Ότι λάμπει δεν είναι χρυσός… Nα έχουν σώας τας φρένας χωρίς να καβαλάν καλάμι με τη πρώτη τους δημόσια εμφάνιση να μην κολακεύονται εύκολα από το χειροκρότημα και τα κομπλιμέντα αλλά να είναι σε διαρκή εγρήγορση για βελτίωση και πρόοδο. Εφόσον έχουν ταλέντο να το καλλιεργούν όσο περισσότερο γίνετε εντρυφώντας σε πολλά στυλ μουσικής στην αρχή μέχρι να βρουν το αληθινό καλλιτεχνικό δρόμο τους…

6. Πώς εκμεταλλευτήκατε δημιουργικά την περίοδος του lockdown και ποια θα είναι τα πρώτα επαγγελματικά βήματα σας μετά τη λήξη του;

Δημιουργώντας, μιας και έγραψα πολλά καινούρια κομμάτια. Σε λίγες μέρες κυκλοφορεί ένα τραγούδι μου που αφορά τα 200 χρόνια από την επανάσταση του 1821, το οποίο ερμηνεύει γνωστός και πολύ αγαπημένος ερμηνευτής, πάνω σε στίχους του Τάσου Θεοδωρακόπουλου ο οποίος έχει φιλοτεχνήσει και το εξώφυλλο του ψηφιακού CD. Επίσης έγραψα μουσική για ένα ντοκιμαντέρ μεγάλου τηλεοπτικού καναλιού και ετοιμάζω μια κυκλοφορία με παιδικά τραγούδια… Η δημιουργία δε σταμάτησε ποτέ… Είναι αυτή που δίνει δύναμη στον καλλιτέχνη και τον κάνει να ξεχνά την πίκρα από τις ακυρώσεις τις αναβολές και την ανεργία που έχει υποστεί σχεδόν ένα χρόνο τώρα…

7. Συμμετέχετε σε εθελοντικές πρωτοβουλίες. Είναι καθήκον του καλλιτέχνη να δείχνει τις κοινωνικές ευαισθησίες του;

Πραγματικά έχω δώσει αρκετές φιλανθρωπικές συναυλίες όλα αυτά τα χρόνια. Είναι μια εσωτερική ανάγκη προφοράς που κάθε καλλιτέχνης πρέπει να έχει, δημιουργώντας έτσι συναισθήματα αρμονίας γύρω του και δίνοντας το καλό παράδειγμα…

8. Πείτε μας για τη συνεργασία σας με τον διάσημο Ιρανό τραγουδιστή Roozbeh Nematollahi.

Τον γνώρισα πριν τρία χρόνια πήγα στη Τεχεράνη έπειτα ήρθε αυτός Ελλάδα αποφασίσουμε να συνεργαστούμε. Άκουσε τραγούδια μου και του άρεσε πολύ ο ‘’Ζωντανός Ουρανός’’ στο οποίο υπογραφώ και τους στίχους, με πρώτη ερμηνεύτρια τη Καίτη Γαρμπή. Ο Roozbeh Nematollahi ήθελε να το ερμηνεύσει στα ελληνικά διότι αγαπάει πολύ την Ελλάδα. Φέτος κυκλοφόρησε το κομμάτι, μαζί με ένα βίντεο που δείχνει ομορφιές της Ελλάδας και back stage της συνεργασίας μας, το οποίο έχει προβληθεί σε πολλά ΜΜΕ του Ιράν. Πέρυσι τον Μάρτιο με είχε προσκαλέσει στο Ιράν ως guest σε μια μεγάλη συναυλία του αλλά μας πρόλαβε η καραντίνα. Ωστόσο η συνεργασία μας έχει και συνέχεα, ετοιμάζουμε άλλο κομμάτι τώρα μαζί.

9. Συμμετείχατε σας στο τραγούδι στο «We are 1 world». Ποιος ήταν ο σκοπός αυτής της συλλογικής μουσικής προσπάθειας;

Το «We are 1 World» αποτελεί μία συλλογική προσπάθεια που ξεκίνησαν οι διάσημοι Καναδοί τραγουδοποιοί Jason McCoy και Jim Payetta, με αφορμή την πρώτη καραντίνα. Σκοπός τους είναι καλλιτέχνες από όλη την υφήλιο να ενώσουν τις μουσικές τους δυνάμεις για την καταπολέμηση της πανδημίας του ιού Covid-19 μέσω του Ερυθρού Σταυρού. Ασφαλώς ήταν μεγάλη τιμή η πρόταση τους να συμμετέχω εκπροσωπώντας την Ελλάδα.

10. Επιτυχημένη μουσικός αλλά κι εξίσου επιτυχημένη επιχειρηματίας. Υπάρχει μυστικό για τον δρόμο προς την καταξίωση;

Το μοναδικό μυστικό είναι η αγάπη και η εσωτερική ισορροπία. Όλα τα υπόλοιπα είναι φυσική συνεπεία και έρχονται μόνα τους. Σας ευχαριστώ πολύ για τις ερωτήσεις σας … Κλείνω με την ευχή μια γρήγορης επιστροφής στη φυσιολογική μας ζωή και πάλι με το όσο δυνατόν λιγότερες αρνητικές συνέπειες… στον καθένα προσωπικά και στην κοινωνία μας γενικότερα.