Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας
Σε ποιες πηγές καταφεύγουμε όταν θέλουμε να γνωρίσουμε καλύτερα έναν τόπο; Αναλόγως των ενδιαφερόντων μας, το πιθανότερο είναι να απευθυνθούμε σε έναν ταξιδιωτικό οδηγό για να ενημερωθούμε για τα αξιοθέατα της περιοχής ή να ανατρέξουμε σε ιστορικά συγγράμματα για να μάθουμε καλύτερα τα πιο σημαντικά γεγονότα που καθόρισαν τις εξελίξεις καθώς και τη διαδρομή των πιο επιδραστικών προσωπικοτήτων.
Βέβαια, συχνά τα πρώτα έντυπα είναι πολύ τυπικά και δεν αποτυπώνουν τη γλαφυρότητα και τη μοναδικότητα μιας διαδραστικής εμπειρίας ενώ τα δεύτερα βιβλία μπορεί να μένουν αποκλειστικά στην καταγραφή της ιστορικής ροής δίχως τη βιωματική οπτική και την δυνατότητα ενσυναίσθησης και ταύτιση που προσφέρει η προσωπική αφήγηση.
Στο βιβλίο “Θεσσαλονίκης χαλκεία και χαλκεύματα” από τις εκδόσεις Ιανός, το ζευγάρι των συγγραφέων, η Λένα Καλαϊτζή – Οφλίδη και ο Σίμος Οφλίδης,
κατορθώνουν να συνδυάσουν με εξαίρετο τρόπο την ιστορική αναδρομή με τις προσωπικές αναμνήσεις.
Γίνονται, και κάνουν κι εμάς, κομμάτι της ιστορίας της Θεσσαλονίκης. Την περπατούν μαζί μας δρόμο το δρόμο, γωνιά τη γωνιά. Αναδεικνύουν γνωστές και άγνωστες λεπτομέρειες της διαχρονικής της πορείας. Όλοι μαζί μετέχουμε ενεργά τόσο στη δόμηση της ιστορικής ροής, όσο και στη σύγχρονη καθημερινότητα της πόλης. Μαθαίνουμε και συμπάσχουμε. Βιώνουμε και κατανοούμε.
Από το πέρασμα των διαφορετικών κατακτητών, το συγκερασμό και την αγαστή συνύπαρξη διαφορετικών φυλών έως τα σημεία που αποτέλεσαν ή αποτελούν σήματα κατατεθέν. Ακόμη δεν όμως και οι πιο κρυφές, λιγότερο “τουριστικές” περιοχές, δίνουν τη δική τους νότα, τονίζουν τη γραφικότητα, τις αντιφάσεις, την πολύμορφη ανθρωπογεωγραφία.
Μέσα από την απευθείας συνομιλία με ιστορικά πρόσωπα αλλά και μορφές της καθημερινότητας, γινόμαστε ένα με το αδιάκοπο γίγνεσθαι της νύμφης του Θερμαϊκού.
Με τις χαρές και τον πόνο της. Με τις επιτυχίες και τις αστοχίες. Με τη δημιουργία και την καταστροφή.
Η λογοτεχνική οξυδέρκεια των συγγραφέων μετατρέπει το λόγο τους σε όχημα συμπόρευσης και συνειδητής αποδοχής της πρόκλησης από πλευράς αναγνωστών. Η πόλη ανοίγεται μπροστά σου και σε περιμένει να την ανακαλύψεις.
Αν κάποιος επιθυμεί ειλικρινά όχι μόνο να μάθει τη Θεσσαλονίκη αλλά να γίνει μέρος της, να ακούσει το χτυποκάρδι της, όπως έρχεται από τα βάθη των αιώνων και συνεχίζει στο σήμερα, θα πρέπει σίγουρα να ξεφυλλίσει το “Θεσσαλονίκης χαλκεία και χαλκεύματα” και να αφεθεί στο λογοτεχνικό Βαρδάρη του.