/Βιβλιοκριτική: Θα σου δείξω τον φόβο (Ματίνα Ευαγγέλου)

Βιβλιοκριτική: Θα σου δείξω τον φόβο (Ματίνα Ευαγγέλου)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας. συγγραφέας

Δεν είναι εύκολο να αποδεχτείς τον φόβο, και είναι ακόμη πιο δύσκολο να τον αξιοποιήσεις για να δεις κατάματα τους δαίμονές σου και να χαράξεις μια πορεία προς την ολοκληρωτική απελευθέρωση από κάθε μορφής δεσμά, και κυρίως τα πιο σφιχτά από αυτά, τα εσωτερικά.

Το μυθιστόρημα “Θα σου δείξω τον φόβο”, της Ματίνας Ευαγγέλου από τις εκδόσεις Επίμετρο, ψηλαφεί μέσα από την ιστορία της Ελβίρας, τις συνέπειες των φόβων και την αγωνιώδη προσπάθεια για την εύρεση του κατάλληλου “φαρμάκου”.

Η κεντρική ηρωίδα του έργου βιώνει το μεγάλο φόβο ενός επερχόμενου νοητικού εκφυλισμού, ψάχνει την αποδέσμευση από ένα παρόν που βαλτώνει, μέσα στη “φορμόλη” μιας καριερίστικης απάθειας κι ενός παθητικού γάμου, σε έναν παράνομο έρωτα.

Η δικιά της μάχη με τη δημιουργία μιας διεξόδου “διαπλέκεται” με την ατόφια ελευθεριακή ηθική των νεότερων “συμπρωταγωνιστών”, της Λουκίας και του Δημήτρη. Οι προθέσεις μπλέκουν με τους στόχους, ο φθόνος με το μίσος, οι υποχθόνιες διαθέσεις με τη θυσία. Η ζωή της κόρης της, της Έλλας κι η σχέση της με τη Ραζάν ένα προσφυγόπουλο που η Ελβίρα στήριξε ως προσφυγόπουλο για να αναδειχθεί σε εξαιρετική επιστήμονα – μαθηματικό, θέτει το πλαίσιο για μια ευρύτερη ενδοσκόπηση κι αναθεώρηση.

Δεν θα χαρακτήριζες εύκολη τη γραφή της κ. Ευαγγέλου. Απαιτεί προσοχή, έμφαση στις λεπτομέρειες, τους συμβολισμούς και τις λογοτεχνικές τεχνικές. Δεν θα την χαρακτήριζες όμως και δύσκολη.

Δεν είναι δυσνόητη, δεν ακροβατεί με το σουρεαλισμό και τις μεταμοντέρνες ασάφειες. Είναι δυνατή, εύστοχη και ακριβής. Αναδεικνύει τον ψυχισμό και τα διλήμματα των ηρώων.

Η ολοκλήρωση της ανάγνωσης θα σας αφήσει ταυτόχρονα, με ένα αίσθημα γλυκιάς “πίκρας” και ανακούφισης. Μπορεί όλα να μην είναι ιδανικά στις ζωές μας, μπορεί να μην νικιέται ο χρόνος και κάθε φόβος, όμως πάντα θα υπάρχουν επαρκείς λόγοι για να συνεχίσουμε να πορευόμαστε με αγάπη και κατανόηση για τις μικρές και μεγάλες προσδοκίες μας.