/Βιβλιοκριτική: Τα αχνά φώτα της Μάρφα (Νίκος Τσιπόκας)

Βιβλιοκριτική: Τα αχνά φώτα της Μάρφα (Νίκος Τσιπόκας)

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας

Εικοσιένα διηγήματα αποτελούν το νέο βιβλίο του Νίκου Τσιπόκα “Τα αχνά φώτα της Μάρφα” από τις εκδόσεις Κέδρος.

Συνήθως στις συλλογές διηγημάτων αναζητούμε τον κοινό παράγοντα, το συνεκτικό στοιχείο που τα μετατρέπει από μια σειρά αυτόνομων ιστοριών σε μια αλληλουχία εννοιολογικών στιγμάτων.

Σύγχρονες αποτυπώσεις μιας αντιφατικής κοινωνίας με υπαρξιακή ανισορροπία και αξιακό παροπλισμό. Η ζωή είναι μια περιπέτεια, με ρίσκα, αμφίβολες επιλογές και νέες ευκαιρίες επανόρθωσης ή νέων αποτυχιών. Μια κυκλική θεώρηση, όχι ατέρμονης επανάληψης του βολικού αλλά διαρκούς μάχης με το απρόσμενο.

Ήρωες που ανατέλλουν και δύουν μέσα από το ακόρεστο ερωτικό πάθος, που παλεύουν ή συμβιβάζονται με τις Ερινύες του παρελθόντος και θέλουν να ρίξουν στο παρόν μια αισιόδοξη ματιά. Ήρωες που διατρέχουν, ψυχή τε και σώματι, ένα πλαίσιο εμπειριών περνώντας αστραπιαία από την απογοήτευση στην ελπίδα.

Ανθρωποι μοναχικοί να αναμετρούνται με τα αδιέξοδα των προσωπικών συναισθηματικών χρεών και να αλιεύουν ψήγματα αξιοπρέπειας και αξιοπιστίας στην αληθινή φιλία. Άνθρωποι δοτικοί, με αυταπάρνηση και πίστη στην αλληλεγγύη να προβληματίζονται με την εκμετάλλευση και τη διαπλοκή των εξουσιών που κερδοφορούν από τον ανθρώπινο πόνο και στηρίζουν τη στάση τους στην αδυναμία των πολλών.

Μία συλλογή διηγημάτων με ευθύτητα λογοτεχνική, αιχμηρές λέξεις, σκληρές σκηνές και φράσεις μαχαιριές στο χαμηλό υπογάστριο του εφησυχασμού μας. Ο Νίκος Τσιπόκας καταθέτει ένα συγγραφικό έργο, ιδιαίτερο παζλ μιας εποχής μπλεγμένης ανάμεσα στον μοντέρνο ιπποτισμό και χυδαίο εκφοβισμό.