Γράφει ο Γιώργος Δόλγυρας, συγγραφέας – αρθρογράφος
Οπισθόφυλλο: Συρία – ο πόλεμος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη. Σπίτια βομβαρδίζονται, άνθρωποι πεθαίνουν, ζωές καταστρέφονται. Ο Σαρίφ και η οικογένειά του αποφασίζουν να πάρουν τον δρόμο της προσφυγιάς, ψάχνοντας ένα καλύτερο αύριο. Η μοίρα όμως έχει άλλα σχέδια… Ελλάδα – μια χώρα που μαστίζεται από την κρίση σε όλα τα επίπεδα. Ο Γιάννης, φορτωμένος με τα πάθη του παρελθόντος, πιστεύει ακόμα ότι έχει το πάνω χέρι. Δεν ξέρει όμως τι του επιφυλάσσει το μέλλον… Οι ζωές τους μπλέκονται και τότε όλα αλλάζουν. Το παρελθόν γκρεμίζεται σαν στοίβα από τραπουλόχαρτα και μια κοινή πορεία ξεκινά. Αλλά πού θα οδηγήσει;
Ο Δημήτρης Μπονόβας με το 2ο λογοτεχνικό του έργο επιλέγει να μας εξιστορήσει την ιστορία του κούρδου πρόσφυγα «Σαρίφ».
Το πράττει λοιπόν σε μία έντονα συναισθηματικά φορτισμένη αφήγηση διαποτισμένη με τους ανάλογους διαλόγους και αρκετές σκηνές βίας όπως ήταν αναμενόμενο.
Το βιβλίο εκτός από το κύριο θέμα του, παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον καθώς ο συγγραφέας γνωρίζει το θέμα που διαπραγματεύεται, δηλαδή την προσφυγιά ( προφανώς μετά από ανάλογη έρευνα ή συνομιλία με κάποιον πρόσφυγα που τα βίωσε όλα ). Έχοντας τις απαιτούμενες γνώσεις λοιπόν τις μεταλαμπαδεύει και στο αναγνωστικό κοινό με τις ανάλογες υποσημείωσεις στο έργο του, θα μάθετε αρκετές πληροφορίες για την Συρία (θρησκευτικές έχθρες, αντιλήψεις, τοπικούς εμφύλιους κ.α.). Φυσικά καθώς πρόκειται για λογοτεχνικό μυθιστορηματικό έργο, στρέφεται και επικεντρώνεται κυρίως στην ιστορία των ηρώων του.
Το κείμενο ρέει μέσα από δυναμικούς διαλόγους και λιγοστές περιγραφές με έντονες κινηματογραφικές σκηνές που το δυναμιτίζουν.
Κάλλιστα υπάρχει το κατάλληλο υλικό για να γυριστεί και ταινία αν το επιλέξει κάποια στιγμή κάποιος σκηνοθέτης. Η γλώσσα απλή και λιτή χωρίς περιττούς βερμπαλισμούς.
Συνολικά πρόκειται για ένα ενδιαφέρον λογοτεχνικό έργο ενός λογοτεχνικού είδους ( αληθινές ιστορίες – προσφυγιάς ) που θα μας απασχολήσει έντονα καθώς μαίνεται ακόμα ο πόλεμος στην Ουκρανία και υπάρχουν νέες μεταναστευτικές ροές. Αν θα τους δεχτεί η ελληνική κοινωνία και θα ενσωματωθούν, θα το δείξει το μέλλον.
Ο συγγραφέας Δημήτρης Μπονόβας πάντως φρόντισε με το έργο του να κατακρίνει τον ρατσισμό και την μισαλλοδοξία εναντίων των μουσουλμάνων, αναλύοντας μας εύστοχα πως είναι άλλο πράγμα η πίστη σε μία θρησκεία (Ισλάμ) και άλλο ο φονταμενταλισμός ( ισλαμισμός – το ιδεολογικό πολιτικό κίνημα που βασίζεται στην διάδοση του Ισλάμ με κάθε τρόπο, ακόμα και την βία). Αλλώστε τα πρώτα θύματα του ισλαμισμού είναι οι ίδιοι οι μετριοπαθείς μουσουλμάνοι σαν τον Σαρίφ. Ο δε πόλεμος μόνο κακά φέρνει για την ανθρωπότητα.
Ο Σαρίφ του Δημήτρη Μπονόβα από τις εκδόσεις Υδροπλάνο είναι ένα ανάγνωσμα που αξίζει να του δώσετε μία ευκαιρία επιλέγοντας το…