Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας
Ένα ταξίδι πίσω στην εποχή που υπήρχαν ακόμη αυλές, που τα παιδιά έβρισκαν ελεύθερες αλάνες να παίξουν, που η ανθρώπινη επαφή δεν είχε αντικατασταθεί από τον ηλεκτρονικό εξαναγκασμό. Αυτή η σύντομη περιγραφή θα μπορούσε να συμπυκνώσει σε λίγες λέξεις το περιεχόμενο του νέου βιβλίου του Κωνσταντίνου Αρώνη από τις εκδόσεις IANOS. Όμως η ιστορία και η λογοτεχνική προσέγγιση του συγγραφέα θέλουν να πουν πολύ περισσότερα.
Μια νοσταλγική ματιά μιας άλλης εποχής μέσα από την αφήγηση ενός μικρού παιδιού.
Ο μικρός Κώστας καταγράφει βήμα, βήμα τη διαδρομή του προς την εφηβεία. Με τόση λεπτομέρεια που περιλαμβάνει και κατατοπιστικά σχεδιαγράμματα από όλους τους χώρους δραστηριοποίησης. Εκτός από τα ενδιαφέροντα γεγονότα, τα οικογενειακά δράματα, τις ατασθαλίες της σχολικής παρέας, τους πρώτους έρωτες, τις συγγενικές παρεμβάσεις, τα εργασιακά στιγμιότυπα του πατέρα και πόσα ακόμα, στον αναγνώστη προσφέρονται οι γραφικές αποτυπώσεις όλων των σχετικών χώρων. Το σπίτι, το εργαστήρι του πατέρα, το πάρκο, το σχολείο και όσα ακόμα σημεία αποτέλεσαν σημαντικά μέρη στην πορεία του ήρωα μας.
Η απεικόνιση της Ελλάδας των 60ς-70ς, απολύτως αξιόπιστη και επιτυχημένη και το γεγονός ότι όλα περιγράφονται μέσα από την αίσθηση ενός παιδιού δίνει μια άλλη γοητεία στην αφήγηση. Ακόμη και οι πιο σκληρές στιγμές αποκτούν έναν ιδιαίτερο ρομαντισμό, μια μοναδική γλαφυρότητα που μόνο η παιδική αθωότητα μπορεί να συνεισφέρει.
Κοινωνικές ανακατατάξεις, η άναρχη ανοικοδόμηση, η μετανάστευση προς το εξωτερικό αποτελούν κομμάτια ενός παζλ που κατορθώνει να δημιουργήσει μια ολοκληρωμένη εικόνα ενός διαφορετικού κόσμου. Ενός κόσμου που λίγο λίγο γκρεμίστηκε, όπως τελικά και το σχολείο του Κώστα.
“Οι ήρωες της αυλής” θα σε κερδίσουν με την αμεσότητα του λόγου και της εξιστόρησης,
θα σου γεννήσουν ερωτήματα για το σήμερα, θα αναδείξουν απορίες θα στοχεύσουν στις ευαισθησίες σου. Αν αφεθείς στο ρυθμό του, θα νιώσεις ξανά παιδί, ίσως και να αναπολήσεις όσα απαρνήθηκες για μια θέση στον σύγχρονο “Παράδεισο”.