Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας
Μια πενηντάχρονη ισπανίδα, φιλότεχνη, ένας τραπεζίτης σύζυγος κι ο ήσυχος βίος τους έρχεται να αναστατωθεί από έναν εβδομηντάχρονο Πολωνό πιανίστα αφιερωμένο στο έργο του Σοπέν. Μια ακόμη τυπική ιστορία ερωτικού τριγώνου; Όχι και τόσο!
Ο αντισυμβατικός νομπελίστας John Maxwell Coetzee, που αισθάνεται άβολα με τις βραβεύσεις του, καταθέτει με τον “Πολωνό”, που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Διόπτρα, ένα σχετικά σύντομο νέο μυθιστόρημα που αγγίζει εύστοχα διαχρονικά θέματα όπως ο έρωτας κι ο θάνατος, δίχως να περιαυτολογεί ή να φιλοσοφεί ακατάπαυστα.
Στην πολυετή πορεία του έχει πειραματιστεί επιτυχημένα με πολλές μορφές γραφής, από τις πιο κλασικές έως τις πιο μεταμοντέρνες.
Εδώ δείχνει να επιλέγει εκείνα τα στοιχεία που ενσωματώνονται ομαλά στο μύθο και δεν τον φορτώνουν με περιττά τεχνάσματα.
Η αφήγηση σε τρίτο πρόσωπο μέσα από τις σκέψεις της Μπεατρίθ αφήνει μεγάλο περιθώριο για ερμηνείες και δημιουργία μυστηρίου. Πού αρχίζει και πού τελειώνει η σχέση της με τον πιανίστα Βίτολντ; Είναι η επαφή τους μια τυπική συναναστροφή ή μπορεί να μετατραπεί σε κάτι περισσότερο και για ποιους λόγους διατηρείται ενεργή αν μοιάζει τόσο αδιάφορη;
Μέσα σε αυτό το πλαίσιο ο συγγραφέας αναζητεί τις γέφυρες ανάμεσα στις σκέψεις και τις πράξεις,
το υποσυνείδητο κίνητρο και τη συνειδητή προσπάθεια αποφυγής του. Όλα όσα αποφεύγουμε να παραδεχτούμε αλλά τελικά κατευθύνουν τις αποφάσεις μας μέχρι τη στιγμή που φθάνουμε σε υπαρξιακό ή και πρακτικό αδιέξοδο.