Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας
Δεν είναι δυνατόν να δεις σε τίτλο βιβλίου τη λέξη Μεταμόρωση και το μυαλό σου να μην πάει αυτόματα στο εμβληματικό έργο του Φραντς Κάφκα. Όταν μάλιστα συναντάς την πρώτη φράση του τότε αριστουργήματος, προσαρμοσμένη στη στόχευση της τωρινής πλοκής και το όνομα της κεντρικής ηρωίδας είναι μια παρήχηση του καφκικού πρωταγωνιστή, τότε είναι σίγουρο ότι αυξάνει το ενδιαφέρον σου για τις ομοιότητες και τις διαφορές, των δύο βιβλίων, και η περιέργειά σου εξάπτεται.
Η Μεταμόρφωση της κ. Μιχαλοπούλου που κυκλοφορεί από τις εκδόσεις Καστανιώτη, επιχειρεί να επικαιροποιήσει το ζητούμενο των συνεπειών μιας σε δραστικής αλλαγής αλλά με εντελώς διαφορετικούς όρους από τον Κάφκα. Η οπτική δεν είναι τόσο κοινωνιολογική αλλά κυρίως εσωτερική, όμως ταυτόχρονα η γραφή και το μήνυμα δεν είναι τόσο πεσιμιστικά αλλά περισσότερο αισιόδοξα από την καφκική προσέγγιση. Ουσιαστικά χρησιμοποιεί ένα γνωστό, κλασσικό όχημα για να χαράξει μια εντελώς διαφορετική πορεία και να καταλήξει σε εντελώς διαφορετικό προορισμό, καταθέτοντας μια εξαιρετικά πλήρη πρόταση.
Η ηρωίδα που ξυπνά έχοντας αλλάξει φύλο, ξεκινά ένα ενδοσκοπικό ταξίδι αυτοπροσδιορισμού, θέτοντας με σαφήνεια σύγχρονα ερωτήματα. Τα στερεότυπα σπάνε με κρότο, η απελευθέρωση από προκαταλήψεις και συμβατικότητες πρυχωρά, οι ρόλοι, οι ευθύνες και οι απαιτήσεις διευρύνονται, επανατοποθετούνται. Αναρωτιέται για τη σκοπιμότητα του παρελθόντος και τις προκλήσεις του μέλλοντος για την πορεία μιας κοινωνίας σε αναζήτηση νέου ορισμού για την ευτυχία.
Είτε πιστεύουμε στις απόλυτες ή τις σχετικές αλήθειες, θα προβληματιστούμε διαβάζοντας τη Μεταμόρφωση. Κυρίως για το πόσο ειλικρινείς είμαστε απέναντι στον καταπιεσμένο εαυτό μας, ειδικά οι γυναίκες, κι αν κάθε ανατροπή είναι το τέλος της διαδρομής, η μια αδιαμόρφωτη και φοβισμένη καινούρια αρχή.