Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας
Το ιστορικό μυθιστόρημα “Η έξοδος των Θρακών” του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη από τις εκδόσεις ΙΑΝΟΣ, σε καθηλώνει με το που το κρατήσεις στα χέρια. Το εξώφυλλο κοσμεί μια φωτογραφία της οικογένειας του παππού και της γιαγιάς του συγγραφέα, και τα βλέμματά σε τρυπούν στα βάθη της ψυχής. Είναι σαν η ματιά τους να κουβαλά όλο τον πόνο και την ελπίδα των ταλαιπωρημένων ανθρώπων της Ανατολικής Θράκης.
Η μυθοπλασία δένει αρμονικά με τα ιστορικά γεγονότα, τόσο που νιώθεις συμμέτοχος της τραγική πορείας ενός από τα σημαντικά προπύργια του Ελληνισμού,
για να μείνεις στο τέλος με την απορία περί της ορθότητας των τότε πολιτικών και στρατιωτικών επιλογών. Μπορούσε να έχει σωθεί η τόσο πλουτοπαραγωγική και γεωπολιτικά κομβική, Ανατολική Θράκη; Ήταν ορθολογική απόφαση, η επέλαση από τα μικρασιατικά παράλια προς την τουρκική ενδοχώρα και η μονομέρεια, με τη διεκδίκηση αποκλειστικά της Σμύρνης;
Οι ιστορίες δύο ελληνικών οικογενειών με εντελώς διαφορετικές διαδρομές, μιας ενός επιφανούς κρατικού στελέχους από την Πόλη και μιας ενός αγρότη και μετέπειτα εμπόρου από το Ουζούν Κιοπρού, δένονται μέσα από τον έρωτα των παιδιών τους. Κι αυτός ο έρωτας λειτουργεί ως το προσωπικό καθαρτήριο αλλά και το συναισθηματικό αντίβαρο του ζευγαριού.
Ξεκινώντας από τα τέλη του 19ου αιώνα, φθάνουμε έως τον οριστικό ξεριζωμό των Ελλήνων από τα πατρώα εδάφη. Ένα ιστορικό ταξίδι στον πολεμικό όλεθρο, τις επαναλαμβανόμενες αλλαγές καθεστώτων, την υπομονή και την αναμονή των Ρωμιών για το θαύμα της ένωσης με την πατρίδα και την απογοήτευση της εγκατάλειψης, ακριβώς τη στιγμή που είδαν το όνειρο να εκπληρώνεται έστω και πρόσκαιρα.
Το μυθιστόρημα διαθέτει όλα τα απαραίτητα στοιχεία, μετατροπής σε μια συναρπαστική και συνάμα διδακτική τηλεοπτική σειρά ή κινηματογραφική ταινία.
Πληθώρα επιμέρους ιστοριών με ξεχωριστό ενδιαφέρον. Χαρακτήρες βγαλμένους από την αλήθεια της εποχής και τα διαχρονικά προσωπικά μας διλήμματα. Πλοκή με διαρκείς ανατροπές, αφήγηση με ρυθμό και αναγκαίες πινελιές λογοτεχνικού οίστρου.
Όσοι λατρεύουν την περιήγηση στην Ιστορία της χώρας και θέλουν να τη νιώσουν, όχι ως ακαδημαϊκή παράθεση αλλά ως ζωντανή, βιωματική αφήγηση θα λατρέψουν αυτό το έργο του Κωνσταντίνου Τριανταφυλλάκη. Ίσως μάλιστα, αναθεωρήσουν τις απόψεις τους. Σίγουρα πάντως θα ταυτιστούν με τους πρωταγωνιστές του και θα διδαχθούν από τα “παθήματα” τους.