Γράφει η Πολυξένη Ζαρκαδούλα
Το βιβλίο «Έβρος» αποτελεί το πρώτο συγγραφικό πόνημα του Παναγιώτη Αρχοντή που κυκλοφόρησε το 2021 από τις εκδόσεις Διάνοια. Μετά από δύο χρόνια αγόγγυστης συγγραφής ο Παναγιώτης Αρχοντής έχει δώσει τις εξετάσεις του στο κομμάτι αυτό.
Το βιβλίο «Έβρος» είναι ένα μυθιστόρημα κατά κύριο λόγο κοινωνικό ωστόσο περικλείει μεταφυσικά στοιχεία και πολύ αστυνομική δράση.
Λίγα λόγια για την υπόθεση του βιβλίου
Το ποτάμι στον Έβρο μπορεί να αποτελεί ένα ενωτικό σημείο ή μία διαχωριστική γραμμή ανάμεσα στους δύο λαούς, Ελλάδα και Τουρκία; Η ιστορία ξεκινά με αυτούς τους δύο λαούς και τους κατοίκους της. Μία ομάδα παιδιών και άλλη μία γονέων. Οι γονείς, Έλληνες και Τούρκοι, είναι φίλοι. Ωστόσο τα παιδιά θα καταφέρουν να κρατήσουν αυτήν τη φιλία ζωντανή με το πέρας των χρόνων; Θα δούμε την πορεία ζωής αυτών των παιδιών: τα όνειρα και τις φιλοδοξίες, φοβίες και κρυφούς πόθους και κάπου ανάμεσα μέσα σε όλα αυτά βρίσκεται ο έρωτας, η φιλία, το μίσος, η ζήλεια κι όλα αυτά συντελούνται σε έναν τόπο μυστηριακό και συναισθηματικά φορτισμένο, στον Έβρο. Και κάπου εκεί ένα στοιχειό, η Μοίρα, παραμονεύει να κόψει το νήμα. Τελικά, το ποτάμι ενώνει ή χωρίζει, χωρίζει ή ενώνει; Οι ανώτερες δυνάμεις, το θείο στοιχείο, η Μοίρα, ή αλλιώς το Κισμέτ, θα είναι δίπλα τους ή όχι; Αυτό θα το καταλάβετε διαβάζοντας το βιβλίο.
Οι εντυπώσεις που μας άφησε το βιβλίο «Έβρος»
Το πρώτο βιβλίο του Παναγιώτη Αρχοντή αποτελεί τροφή για σκέψη, δίνει το έναυσμα για κριτική και αυτοκριτική. Οι άνθρωποι μπορούν να διαχωρίσουν το καλό από το κακό, την αλήθεια από το ψέμα; Η αγάπη και η φιλία είναι ικανές να τα βάλουν με τις δυνάμεις του κακού; Ένα μυθιστόρημα γεμάτο συγκίνηση και συναίσθημα, περιπέτεια και φαντασία. Αυτό το βιβλίο τα έχει όλα. Ο συγγραφέας ασχολείται με σύγχρονα και κοινωνικά θέματα που μας απασχολούν όλους: το μεταναστευτικό, τον πόλεμο, την έχθρα.
Με μαεστρία ο Παναγιώτης Αρχοντής πιάνει το νήμα ξεκινώντας από τη φιλία μιας ομάδας παιδιών που με το πέρασμα των χρόνων ξεδιπλώνεται το κουβάρι της ζωής τους.
Έρχονται στην επιφάνεια κρυφοί πόθοι, συναίσθημα και λογική παλεύουν μέσα στους ήρωες, αρχές και αξίες φανερώνονται για να δείξουν τα πραγματικά πρόσωπα των ηρώων. Και κάπου εκεί στα ενδιάμεσα παρεμβάλλεται η Μοίρα άλλοτε ως κάθαρση και λύτρωση και άλλοτε ως μαινάδα για να τρελάνει τον ανθρώπινο νου. Ο Παναγιώτης Αρχοντής κρατώντας τις ισορροπίες ως στρατιωτικός, μας μεταφέρει στον χώρο του μέσα από τη λογοτεχνική του δημιουργία και μας βάζει σε μια διαδικασία σκέψεων με ανοιχτό μυαλό ως ένας άνθρωπος που έχει ζήσει στο εξωτερικό για πολλά χρονιά. Ωστόσο δεν περιορίζεται μόνο στις περιγραφές των συναισθημάτων αλλά αναδεικνύει και τις ομορφιές του Έβρου και μας βάζει να γίνουμε κοινωνοί των ακριτικών περιοχών, να δούμε τη ζωή των ανθρώπων εκεί αλλά και τους κινδύνους που βιώνουν αμερόληπτα. Έχοντας έντονα το αίσθημα του δικαίου μάς δίνει να πάρουμε μία γεύση από καταστάσεις που οι συνάνθρωποί μας βιώνουν χρόνια πολλά στο εσωτερικό και στο εξωτερικό. Μέσα από το βιβλίο «Έβρος» αφουγκραζόμαστε τον πόνο και τις φοβίες του «άλλου», γινόμαστε ένα με τον άλλο και ευθυγραμμιζόμαστε μαζί του, ασκούμε τη δική μας αυτοκριτική μακριά από μανδύες, μέσα από τον χρόνο που έχει κάποιος μόνος με τον εαυτό του μπαίνει σε μια διαδικασία ενσυναίσθησης και αυτό μάς δίνει το επόμενο βήμα να γίνουμε η καλύτερη εκδοχή του εαυτού μας.
Αυτό το βιβλίο ναι, αποτελεί ένα πόνημα προς την πραγμάτωση του καλύτερου «εγώ» μας μέσα από το λογοτεχνικό είδος που διαπραγματεύεται με μαεστρία και αγάπη ο Παναγιώτης Αρχοντής.
Οπισθόφυλλο – Έβρος
Όταν γνωρίστηκαν για πρώτη φορά, οι δύο άντρες κατάλαβαν ότι οι ζωές τους έμελλε να βαδίσουν στα ίδια μονοπάτια. Μια μεγάλη φιλία γεννιόταν, προς απορία όσων τους έβλεπαν.
Ο ένας Έλληνας κι ο άλλος Τούρκος. Φίλοι καρδιακοί. Σαν αδέρφια. Καρντάσια, που έλεγαν και οι Εβρίτες. Ο Άγγελος κι ο Μπαρίς. Συνοριοφύλακες και οι δυο. Ο ένας στη μία κι ο άλλος στην άλλη όχθη του ποταμού.
Σε λίγα χρόνια, μπήκε κι ο Δημήτρης στην παρέα. Ο Κοινοτάρχης του ελληνικού χωριού. Οι τρεις φίλοι αχώριστοι, ορκίστηκαν να πράξουν τα πάντα για το καλό του τόπου…
Τα παιδιά τους άρχισαν από μικρά ν’ ακολουθούν τα ίχνη των πατεράδων τους και να χτίζουν τη δική τους συντροφιά. Οι πρώτοι έρωτες έκαναν την εμφάνισή τους, αλλά και τα πρώτα πάθη και οι αμφιβολίες…
Καθώς τα παιδιά μεγαλώνουν, η Μοίρα μεταμορφωμένη σε μαυροφορεμένο στοιχειό, όπως περιγράφεται από τα παραμύθια της παράδοσης, θα παίξει τον ρόλο της. Τη μία ως Μοίρα, την άλλη ως Κισμέτ, θα παίξει δραματικό ρόλο στην ζωή των ηρώων.
Σ’ ένα περιβάλλον έντονο και πολύπαθο, οι εμμονές, ο φανατισμός και τα παλιά μίση μεταξύ των λαών, θα κάνουν τη δραματική εμφάνισή τους.
Θα μπορέσει η αγάπη να ενώσει τους δυο λαούς; Πόσο δυνατή είναι μια φιλία απέναντι στον φανατισμό; Θα επικρατήσει το φως στη μάχη με τις σκοτεινές δυνάμεις;
Λίγα λόγια για τον συγγραφέα
Ο Παναγιώτης Αρχοντής γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Καρδίτσα. Με καταγωγή από την Θάσο περνάει τα παιδικά του καλοκαίρια στο όμορφο νησί της Μακεδονίας και ονειρεύεται να γίνει Αξιωματικός. Εισάγεται στη Σχολή Ευελπίδων και αποφοιτά το 1991. Έχει master στις Διεθνείς Σχέσεις και την εφαρμοσμένη Στρατηγική από το πανεπιστήμιο του Plymouth. Επίσης, πιστοποιητικό παρακολούθησης σπουδών στο Τμήμα Ανθρώπινων Επιστημών του Harvard, με εξειδίκευση στη μελέτη της Αρχαίας Ελληνικής Μυθολογίας. Το πάθος του είναι η Ελλάδα, τα βιβλία, και η θάλασσα. Μετά από 30 χρόνια υπηρεσίας αποτραβιέται στη Γαλλία, όπου ζει σήμερα. Είναι παντρεμένος και έχει 2 παιδιά. Από τις εκδόσεις Διάνοια έχει εκδοθεί και το πρώτο του συγγραφικό πόνημα με τίτλο “ΕΒΡΟΣ”.