Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας
Τι περιμένουμε από ένα μυθιστόρημα επιστημονικής φαντασίας σε έναν κόσμο που αλλάζει με ταχύτητα και οι ψηφιακές ευκολίες ήδη διαφοροποιούν ουσιαστικά την καθημερινότητα μας, τον τρόπο επικοινωνίας και τη διάδραση μέσα σε μια κοινωνία; Κάποιες φορές είναι δύσκολο ακόμη και για τη λογοτεχνική φαντασία να ξεπεράσει σε εύρος όσα όλοι μας υποψιαζόμαστε, προβλέπουμε αλλά και βιώνουμε.
Ο “Εικονικός Εφιάλτης”, του Διονύση Καλαμβρέζου, από τις εκδόσεις Παπαζήση, δεν παλεύοει με τη δημιουργία ενός δυστοπικού μέλλοντος.
Αναγνωρίζει τα σημάδια από τις εξελίξεις του σήμερα και καταθέτει μια αληθοφανή κατάληξη τους.
Ο κόσμος στον οποίο αναφέρεται μοιράζεται ανάμεσα στο εικονικό και το πραγματικό. Απλώς η χρήση της τεχνητής νοημοσύνης έχει φτάσει σε τέτοιο βαθμό που δυσκολεύεσαι να διακρίνεις το διαχωρισμό ανάμεσα στις δύο φάσεις. Λες και η κανονική ζωή έχει ταυτιστεί με την ψηφιακή. Λες και οι εμπειρίες έχασαν τη διαφορετικότητα τους και χρησιμεύουν ως ομογενοποιημένο υλικό.
Η εποχή που αναπαριστά δεν είναι τόσο μακρινή. Η στιγμή της πλήρους επικράτησης του εικονικού κόσμου δεν απέχει πολύ. Όπως αντίστοιχα και η διάβρωση του ανθρώπινου ψυχισμού. Τα σχετικά σύνδρομα εξάρτησης από την κάθε οθόνη είναι υπαρκτά και οι μακροπρόθεσμες επιπτώσεις των τωρινών επιλογών μας φαντάζουν σίγουρες και διευρυμένες τόσο για τη συμπεριφορά όσο και για την ψυχική μας υγεία.
Ο συγγραφέας με ύφος ταχύ και δυναμικό αλλά και γραφή που φλερτάρει με το μυστήριο, ακουμπά τις ανησυχίες για όλα τα σημαντικά ζητήματα της ανθρωπότητας.
Η επέλαση της ρομποτικής, η κλιματική αλλαγή, η μετανάστευση, η τρομοκρατία, οι επιδημίες και πολλά άλλα τον απασχολούν και γίνονται μέρος της μυθοπλασίας του. Γιγάντιο έργο η σύνδεση, η ανάλυση και η αποτύπωση τους με επάρκεια αλλά ο κ. Καλαμβρέζος ανταποκρίνεται στην αποστολή του.
Ένα μυθιστόρημα προβληματισμού, που ανοίγει όλα τα σπουδαία θέματα που μας απασχολούν και στα οποία δεν είναι απλή διαδικασία η διαχείριση τους δίχως ιδεολογικά γυαλιά και στερεότυπα. Ο φιλόδοξος νέος κόσμος ίσως να μοιάζει αρκετά με αυτόν του βιβλίου, ίσως και πάλι να έχει αποκτήσει μια διάσταση την οποία δεν μπορούμε ακόμα να συλλάβουμε.