Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, συγγραφέας
Αμerikα. Πόσο πιο ξεκάθαρος μπορεί να είναι ένας τίτλος όχι μόνο ως προς το γεωγραφικό πλαίσιο ανάπτυξης της πλοκής αλλά και ως προς τη γενεολογική και αξιακή “διαπλοκή”. Όλα ξεκινούν με το ελληνικό Α, της απόδρασης από την ανέχεια των αρχών του 20ου αιώνα, διυλίζοντσαι μέσα από την αμερικανική πολυμορφία και τα ερεθίσματα 4 δεκαετιών, για να καταλήξουν και πάλι στο Α, της απαρχής των πάντων, ίσως και της επίτευξης της ανεξαρτησίας του κεντρικού ήρωα.
Ο ζωγράφος Kim, το μοναδικό αρσενικό τέκνο της πολυμελούς οικογένειας δύο Ελλήνων μεταναστών, αγωνίζεται να κατακτήσει την ταυτότητά του, μέσα από τις συμπληγάδες πέτρες μιας αυταρχικής μητέρας κι ενός φιλότιμου αλλά πιο αδύναμου πατέρα.
Στην μακαρθική Αμερική των ευκαιριών και του μίσους, η εμπλοκή με την μαφία μοιάζει μια διέξοδος και τελικά αποδεικνύεται ο λάθος δρόμος για το σωστό αποτέλεσμα. Ο έρωτας παραμένει μια πινελιά αισιοδοξίας για να αποδειχτεί σύντομα ένας καμβάς απογοήτευσης. Τι απομένει να ψάχνει κανείς πέρα από της μονής αληθινά επαναστατικής πράξης προς τον εαυτό σου;
Ο Νίκος Βαβδινούδης στο πρώτο του μυθιστόρημα από τις εκδόσεις Πηγή, έρχεται αντιμέτωπος με μια μεγάλη πρόκληση.
Να διατηρήσει και να εξελίξει τον γραπτό λόγο του, όπως τον εκτιμήσαμε στη συλλογή διηγημάτων “Ξεφλουδισμένα στόρια”, οικοδομώντας ολοκληρωμένους χαρακτήρες που αναπτύσσονται μέσα από αντιφάσεις και εσωτερικές συγκρούσεις. Το “πείραμα” στέφεται με απόλυτη επιτυχία.
Η λογοτεχνία χρειάζεται πένες που δεν φοβούνται να πειραματιστούν, να συνδυάσουν διαφορετικά στοιχεία και τεχνικές, να γίνουν ποιητικές, αφαιρετικές, ρεαλιστικές, κυνικές, να αγγίξουν μύχιες σκέψεις και κίνητρα. Πένες που δεν φοβούνται την αλήθεια της ευθύτητας αλλά στέκουν με επιδεξιότητα στο λεπτό σχοινί της κρυπρογραφημένης γραφής που δίνει δυσιπόστατο νόημα στις αμφιλεγόμενες έννοιες.
Ταξιδέψτε στη δική σας Αμerikα, των μεγάλων επιδιώξεων και απογοητεύσεων, των ηθικών και ανήθικων επιλογών και εξουσιών. Είμαι σίγουρος ότι θα το απολαύσετε και πιθανότατα θα επανέρχεστε σε αυτή κάθε φορά που αντιμετωπίζεται ένα ακόμη καθοριστικό δίλημμα.