/Βιβλιοκριτική: Αγνοούμενη (Sara Blaedel)

Βιβλιοκριτική: Αγνοούμενη (Sara Blaedel)

Γράφει ο Πέτρος Χατζησωτηρίου, φαρμακοποιός – κριτικός λογοτεχνίας

Πρόκειται για ένα Αστυνομικό μυθιστόρημα όπου το κέντρο βάρους μετατοπίζεται από την πλοκή και το μυστήριο στο θέμα που απασχολούσε τη συγγραφέα τη στιγμή που ξεκινούσε να γράψει το βιβλίο.

Πρόκειται, με λίγα λόγια, για Αστυνομικό που «λέει και κάτι».

Στα πρότυπα δηλαδή του μεγάλου Χένινγκ Μανκέλ που όλα τα Αστυνομικά του αποτελούσαν κι ένα σχόλιο πάνω σε θέματα που απασχολούν την κοινωνία. Ωστόσο ο Μανκέλ παραμένει ακόμη αξεπέραστος.

Σε ότι αφορά την υπόθεση του βιβλίου, παρακολουθούμε την διαλεύκανση του μυστηρίου πώς μία γυναίκα που κατάγεται από τη Δανία βρίσκεται δολοφονημένη στο σπίτι της στην Αγγλία, ενώ είχε εξαφανιστεί μυστηριωδώς πριν 18 χρόνια από το κατάστρωμα ενός ιστιοπλοϊκού που έπλεε ανοιχτά της Ρώμης. Η Λουίσε Ρικ, η ντετέκτιβ που πρωταγωνιστεί σε όλα τα βιβλία της Μπλέντελ ως τώρα, θα λύσει κι εδώ το μυστήριο έχοντας εμπλακεί στο μεταξύ και σε ένα προσωπικό της δράμα άμεσα συνδεδεμένο με την υπό διερεύνηση υπόθεση που κινδύνευε να γίνει ο λόγος της εξαίρεσής της απ’ αυτήν.

Όπως αναφέρθηκε και πριν, το βάρος του βιβλίου δεν είναι τόσο στην πλοκή, στους γρίφους που θα οδηγήσουν το μυαλό του αναγνώστη σε άλλο συμπέρασμα κι άλλον ένοχο απ’ αυτά που επιφυλάσσει ως έκπληξη το τέλος, αλλά στο μεγάλο θέμα που απασχολεί την κοινωνία μας, έχει διχάσει λαούς, κοινοβούλια και Κυβερνήσεις χωρών σε όλον τον κόσμο, χωρίς ακόμη να έχει καταλήξει η Ανθρωπότητα για την ορθότητα της μιας ή της άλλης άποψης. Αποφεύγω να αποκαλύψω το θέμα αυτό γιατί θεωρώ ότι αποτελεί δίκαια τον σοβαρότερο λόγο να επιλέξει κανείς να διαβάσει την «ΑΓΝΟΟΥΜΕΝΗ». 

Τη συγγραφέα λοιπόν απασχολεί σοβαρά το θέμα αυτό. Κι έχει να πει πολλά.

Αλλά δεν κρατάει αμφίσημη στάση ούτε προσπαθεί προσχηματικά να ισορροπήσει ανάμεσα στις δύο απόψεις. Σπεύδει να πάρει θέση και μάλιστα πολύ νωρίς στο βιβλίο. Είναι τέτοια η σπουδή της μάλιστα που βάζει την άποψή της να δηλώνεται ευθαρσώς από την πρωταγωνίστρια και σε διαλόγους της αλλά και σε «σκέψεις» της που μας αποκαλύπτονται. Ανεξάρτητα από την άποψη του καθενός μας πάνω στο θέμα, αυτό που πρέπει να παρατηρήσουμε είναι ότι το βιβλίο με την υπόθεσή του καταφέρνει να υποστηρίξει την όλη προσπάθεια. Είναι μια αξιόλογη προσπάθεια με τη δημιουργία ζοφερού κλίματος και κλιμακούμενης  έντασης να κάνει τον αναγνώστη να θέλει να γυρίζει σελίδες. Οι έμπειροι αναγνώστες Αστυνομικών μυθιστορημάτων θα αναγνωρίσουν τη λύση του μυστηρίου σχετικά εύκολα, αλλά αυτό δε μειώνει σε τίποτα την απόλαυση που δίνει το βιβλίο αφού όπως είπαμε η αξία του έγκειται αλλού. 

Μετά από δύο παγκόσμια best sellers η Μπλέντελ πλέον ανεβάζει τον πήχη.

Τολμώ να πω ότι αυτό είναι το βιβλίο που σηματοδοτεί τη συγγραφική της ωρίμανση.

Η μετάφραση του Χρήστου Μπαρουξή είναι στρωτή χωρίς λάθη ή επιτηδεύσεις κι η έκδοση προσεγμένη όπως μας έχει συνηθίσει άλλωστε ο ΚΛΕΙΔΑΡΙΘΜΟΣ. Σε κάθε περίπτωση είναι βιβλίο που δεν πρέπει να αγνοήσουμε. 

 

4/5