/Το βιβλίο στις δαγκάνες του κορωνοϊού

Το βιβλίο στις δαγκάνες του κορωνοϊού

Γράφει ο Κωνσταντίνος Μανίκας, Οικονομολόγος – Ψυχολόγος, Συγγραφέας

Αυτή η πρωτόγνωρη υγειονομική κατάσταση δεν έχει αφήσει ανέγγιχτο κανένα κομμάτι της οικονομικής δραστηριότητες. Οι τέχνες και τα γράμματα πέρασαν μια φάση παύσης από την οποία δεν πρόλαβαν να βγουν για πολύ. 

Σε προηγούμενο άρθρο μου περιέγραψα τις συνέπειες της πανδημίας, συνολικά στο πολιτιστικό προϊόν και την ανάγκη ουσιαστικής στήριξης μιας σειράς ανθρώπων που υπηρετούν τις διαφορετικές εκφάνσεις του και μένουν δίχως εισόδημα για παρατεταμένο διάστημα. Κάποιοι τομείς, όπως το θέατρο, ανιχνεύουν τη δυνατότητα μιας μορφής διεξόδου στις διαδικτυακές προβολές.

Ειδικότερα όμως ο χώρος του βιβλίου αντιμετωπίζει τις δαγκάνες του κορωνοϊού με σαφείς δυσκολίες στην εξεύρεση εναλλακτικών μορφών δραστηριοποίησης.  Οι νέες εκδόσεις παγώνουν. Οι παρουσιάσεις και οι όποιες εκδηλώσεις αναβάλλονται ή και ακυρώνονται οριστικά. Δεν το λες και ιδανικές συνθήκες.

Φυσικά, το διαδίκτυο λειτουργεί, κι εδώ, ως το κύριο μέσο επαφής με το αναγνωστικό κοινό.

Το livestreaming και το Youtube αφήνουν ελάχιστα περιθώρια αναπλήρωσης της κανονικότητας, όμως δεν μπορούν να αντικαταστήσουν την προσωπική επαφή των δημιουργών με τον κόσμο στον οποίο απευθύνονται.

Οι δημιουργοί, άλλοι βρίσκουν παραπάνω διαθέσιμο χρόνο για να προχωρήσουν σε νέα έργα, κι άλλοι παρασύρονται από το κλίμα απογοήτευσης και περιμένουν με αγωνία την οριστική “απελευθέρωση”.

Οι εκδοτικοί οίκοι, βλέπουν τα σχέδια τους να αναπροσαρμόζονται, να σπρώχνουν στο μέλλον νέα φιλόδοξα project, να καθυστερούν υπάρχοντα έργα, συσσωρεύοντας μελλοντικές εκδόσεις.

Μόνη ελπίδα το ηλεκτρονικό εμπόριο και το ηλεκτρονικό βιβλίο. Τα e-shop αυξάνουν την επισκεψιμότητα τους, τα e-books μπαίνουν πιο έντονα στη ζωή μας.

Η καραντίνα, δεδομένα, αύξησε την αναγνωσιμότητα.

Ένας λαός που βρίσκεται πολύ κάτω του μέσου όρου στην ανάγνωση βιβλίων, ξαναβρήκε, με τον πιο σκληρό τρόπο, την αξία κλασικών βιβλίων, ανακάλυψε νέους συγγραφείς, αφιέρωσε χρόνο σε καινούρια αναγνώσματα. Όμως κι αυτή η θετική εξέλιξη σκόνταψε πάνω στην αδυναμία των εταιρειών courier να ανταποκριθούν στον τεράστιο όγκο δουλειάς.

Οι καθυστερήσεις στις παραδόσεις ξεπέρασαν κάθε όριο και κάποιες εταιρείες του χώρου, με αφορμή τον κορωνοϊό, επέτειναν την κακή εξυπηρέτηση αποφεύγοντας την αυτοπρόσωπη παράδοση, ταλαιπωρώντας τους πελάτες τους που αναγκάζονται να συνωστίζονται σε ουρές στα υποκαταστήματα τους.

Ας ελπίσουμε ότι σύντομα θα επανέλθουμε σε πιο φυσιολογικούς ρυθμούς και ο χώρος των εκδόσεων, που μέσα στην κρίση δέχτηκε μεγάλες πιέσεις, θα ξεφύγει από τις δαγκάνες του κορωνοϊού με τις ελάχιστες δυνατές συνέπειες. Το έχουμε, όλοι, ανάγκη.